Zvučne knjige o Peci – bogatstvo melodija i ulustracija

Muzičke aktivnosti kod dece, bili mi toga svesni ili ne, počinju od prvog dana i imaju važan uticaj na celokupni socio-emocionalni razvoj. Sve oko nas je muzika. Od zveckanja prvih zvečkica, preko vrckanja guzom u ritmu muzike, pljeskanja ručicama dok pevušimo taši taši, do sviranja instrumenata, pravih ili improvizovanih. Muzika znači kretanje, a kretanje u ranom detinjstvu znači učenje.

peca i sumski orkestar peca i cirkuski orkestar

Obožavam što na ovako malom uzrastu decu ničemu ne moramo da učimo. Ona sve usvajaju sama, upoznajući svet kroz igru. Radoznalost i muzika idu ruku pod ruku. Istraživanje je pokazalo da muzika budi radoznalost i drži pažnju male dece na skoro univerzalnom nivou, podstičući na istraživanje, eksperiment i ispitivanje oblika i funkcija koje uključuje sva čula. Radoznalost se neguje i čuva novim iskustvima, motivacijom i podsticajima da se traga za odgovorima. Dovoljno je da lupkam varjačom o šerpu i pokazala sam joj potpuno novi zvuk i potpuno novu kombinaciju materijala. Neke instrumente smo sami pravili i evo kako je to izgledalo.

peca i šumski orkestar peca i cirkuski orkestar

Muzičko iskustvo povećava sposobnost deteta da prati, uči, koncentriše se, usvaja nova iskustva i za njima traga. Pokret i dodir prilikom muzičkih aktivnosti razvijaju poverenje i saosećanje. Držanjem za ruke, igranjem, zajedničkim tapšanjem, iako možda toga nismo ni svesni, izgrađuju se i pojačavaju naše veze, ove aktivnosti poboljšavaju komunikaciju i zbližavaju nas. Glasovi, telo i instrumenti postaju oruđa komunikacije, i dete uči da postoje nijanse u zvukovima i pokretima koje može da koristi da prenese poruku. Zbog toga smo, osim igranja i sviranja kod kuće, jedno vreme pohađali sjajnu Zvečkalicu (nekadašnji Kindermusik), i o tom iskustvu sam vam takođe pisala.

Deca koja vreme provode pevajući, igrajući se, i krećući se zajedno sa drugom decom, imaće više samopouzdanja i samosvesti, razviće veštine koncentracije i pažljivog slušanja. Muzika utiče i na kreativnost i stimuliše istraživanje.

Još jedan način da unesemo muziku u našu svakodnevicu je čitanje tzv. zvučnih knjiga o slatkom psiću Peci autorke Magali Le Iš.

peca cirkuski orkestar peca i šumski orkestar

Peca i šumski orkestar i Peca i cirkuski orkestar su knjižice u kojima se sa psićem Pecom upuštamo u predivnu, nežnu i prijatnu muzičku šetnju. Peca u obe avanture sreće različite muzičare i sluša njihove instrumente. Na taj način deca uče imena orkestarskih instrumenata i prepoznaju njihove zvuke, sve to na zabavan način, dok sama pritiskaju dugmiće koji pokreću melodiju. Ovaj interaktivni momenat je posebno značajan u knjigama jer deci približava sadržaj i na izvestan način ga oživljava. Čitajući ovu knjigu čućemo divne melodije u izvođenju saksofona, trube, klarineta, trombona, klavira, čeleste, ksilofona, flaute, i mnogih drugih.

Ilustracije su poseban dragulj ove čarobne knjižice. Mene je očarao diskretan ali predivan postupak smenjivanja boja od svetle ka tamnoj  u knjizi Peca i šumski orkestar. Na taj način je ilustratorka dočarala protok vremena i smenjivanje delova dana od jutra ka večeri, prelivajući boje u predivne  tamnije nijanse kako se dan završava, bliži se sumrak i u šumi se pale fenjeri. Takav umetnički potez priču smešta u okvire jednog dana, daje joj trajanje u vremenu i dočarava  pred kraj atmosferu smiraja i šume koja se, zajedno sa učesnicima koncerta, priprema za veliko muzičko finale.

peca cirkuski orkestar peca i šumski orkestar
Ovo nam je omiljena scena. Njihovi izrazi lica, pokreti, ta predivna melodija… Zar nije čarobna?

Na svakoj stranici ilustratorka nam je ostavila i mali “poklončić” u vidu nagoveštaja toga ko će biti sledeći muzičar. Na primer, ako u uglu stranice viri slonova surla, na sledećoj strani upoznaćemo slona koji svira violinu. Inače, u knjizi Peca i šumski orkestar je baš naglašena ta nesrazmera između veličine životinje i dimenzija instrumenta, pa neretko velike životinje sviraju majušne instrumente i obrnuto. Ovaj slatki detalj dodaje dozu humora i šarma ilustracijama, ali i doživljaju veličine intrumenata i visine tona koji stvara. Nagoveštaji sledećih muzičara na svakoj stranici uključuju decu u čitanje tako što pogađaju koja je životinja sledeća. Dule, na primer, nije odmah primetio ovo simpatično pravilo i trebalo mu je malo vremena da ga uoči i pogodi narednog muzičara.

Zvučni efekti poput žabe koja skakuće, patke koja pada u baru ili poljupca prava su smešna poslastica za klince. Iako ovi zvuci naizgled ometaju atmosferu savršene klasične muzike, deci su vrlo zabavni. Rekla bih da je njihov cilj da naglase kontrast između sklada zvuka instrumenata i nesklada zvukova iz prirode, u isto vreme remeteći savršenu kamernu atmosferu, ali i stvarajući novu, životnu.

Atmosferu dočaravaju i emocije s kojima Peca i ostale životinje slušaju predivne zvuke klasične muzike. Dirljivi ali sažeti opisi još više približavaju složene emocije koje muzika izaziva u nama. Ilustracije prikazuju životinje i njihove dirnute izraze lica. One se kreću, plešu, osećaju muziku zatvorenih očiju.

peca cirkuski orkestar peca i šumski orkestar

Kratak tekst i izvesna nedorečenost omogućavaju deci da knjigu nadograde onako kako ona to najbolje umeju – maštom. Knjige o Peci približavaju deci muziku kakvu većina ranije nikada nije ni čula. Mene je posebno oduševio pažljiv izbor melodija kojima će se svaki instrument predstaviti i njihov apsolutni sklad sa ilustracijama.

Na kraju knjige je mali ilustrovan “indeks” svih instrumenata, pa možemo sa decom proveravati šta su od pročitanog i viđenog zapamtila. Instrumente mogu prepoznavati posebno po zvuku, posebno po slici.

Sjajna vest je da nam uskoro stižu još dve odlične zvučne knjige iz ove edicije o Peci i njegovim drugarima – Peca voli Mocarta i Peca voli operu. Jedva čekamo da vidimo kakve nam muzičke poslastice ove knjige spremaju. 

Naslov: Peca i šumski orkestar, Peca i cirkuski orkestar

Ilustrovala: Magali le Iš

Prevela: Ivana Ignjatović

Izdavač: Kreativni centar

Godina: 2017.

 

***

 Tekst je nastao u saradnji sa Kreativnim centrom

Ostavite komentar