Žuća – velika kutija puna malih avantura

Žuća je Duletova draga knjiga za bebaće. Knjigu Žuća slavi rođendan imamo, čitamo i volimo još od prvog dana njegovog rođenja. Obožavala sam je i preporučivala svima još pre nego što sam saznala priču koja se krije iza njenog nastanka. A priča ide ovako…

žuća knjige za decu

Jedan tata, po zanimanju ilustrator, napisao je i ilustrovao još davne 1976. godine posebnu knjižicu za svog sina Kristofera. Taj tata je bio Erik Hil, knjiga se zvala Gde je Žuća, a posebna je po tome što je to bila prva slikovnica sa preklapalicama. Zamislite samo, Erik Hil je taj koji je smislio genijalnu ideju na kojoj su mu danas generacije i generacije roditelja zahvalne. Osnovna ideja mu se javila kada je video oduševljenje svog sina flajerima na preklapanje i želeo je da ponudi deci “nešto što je za njih novo i nesvakidašnje, a ipak dovoljno jednostavno i blisko da mogu da razumeju”. Nastavak Žućine istorije i preko 30 godina uspešnih milionskih izdanja pokazuju da je u tome uspeo.

Nema ništa toplije ni iskrenije od roditelja koji crta i pripoveda za svoje dete. I to je nešto što se u ovim slikovnicama oseća i prepoznaje – činjenica da je Žuća nastao u dragim trenucima između oca i sina.

U čemu je tajna Žućinog uspeha?

žuća knjige za decu

Rekla bih, u minimalističkom stilu i u bliskosti dečjem svetu.

Žuća osvaja svojom jednostavnošću, kako ilustracija, tako i teksta. Jedinstven i prepoznatljiv stil kojim su ilustrovane ove slikovnice bio je inspiracija mnogima – upravo zbog toga što ostavlja utisak, lako se pamti i prepoznaje. Nepretenciozne, skromne, minimalistički uređene – Erik Hil je upravo ovakvim knjigama pokazao koliko dobro poznaje i voli decu. Ne podilazeći im i ne potcenjujući ih kitnjastošću i prevelikim izborom. Svaka stranica je jedan detalj, jedno iznenađenje, i to je ono što decu osvaja i oduševljava. Šarmantna jednostavnost. Jer takav je i njihov svet.

žuća knjige za decu

Reč je o knjigama koje su potpuno promenile doživljaj slikovnica i način čitanja, donele nam jednog od najvoljenijih i najšarmantnijih likova književnosti za decu. Kažu da je Erik Hil toliko s godinama zavoleo svog Žuću i poistovetio se s njim da je izgradio čitav karakter i često govorio o tome šta se Žući dopada a šta ne.

Erik Hil je čvrsto verovao da knjige za decu treba da sadrže poziv na aktivnost, da angažuju dečje prstiće i sam proces čitanja podignu na jedan viši nivo, onaj koji zahteva uključivanje. Ipak, nije dozvolio da jednostavnost, minimalizam i praktična upotreba utiču na sam umetnički karakter njegovih ilustracija. Hil je namerno umesto klasičnog nameštaja slikao stilski, menjao boje nameštaja i okruženja u netipične, i time pokušao da angažuje što više vijugica malih mozgova koji tek upoznaju svet i stimuliše ih na najrazličitije moguće načine.

žuća knjige za decu

Sve ovo, i još mnogo više objedinjeno je u novom izdanju ove slatke edicije – Žuća – velika kutija puna malih knjiga, čime se i Žuća pridružio novom trendu interaktivnih slikovnica-igračaka. Devet malih kockastih knjižica spakovano je u kutiju i svaka od njih je na određenu temu iz dečje svakodnevice. Ne prestaje da me oduševljava činjenica da najmlađi u svetu koji ih okružuje vide čaroliju. Jednogodišnjacima i dvogodišnjacima ne moramo pričati bajke – dovoljno je da čitaju knjižice u kojima su dobro poznati predmeti iz parkića ili iz kuće i oni će beskrajno radovati.

Kako zvecka kada se protrese, kako je lepa, skladna, kako lepo i praktično staje u male dečje ručice – sve u vezi sa ovom knjigom je slatko i neodoljivo. Deca mogu da je “čitaju”, istražuju, proširuju vokabular učeći pojmove nacrtane prepoznatljivim stilom, ali se mogu i igrati knjižicama kao kockicama. Poslednja stranica svake knjižice je po jedan deo slagalice, pa je to još jedan od načina kako se ova kjnigokutija može koristiti za zabavu i vežbanje motorike.

žuća knjiga za decu

Deca koja se ovako rano sretnu sa knjigama koje bude maštu, koje su zabavne i koje im daju slobodu da istražuju sa svih strana i na sve moguće načine (posebna pohvala za izdržljivost) su na korak bliže da zavole čitanje i knjige. Posebno bih Žućinu kutiju preporučila mališanima koje ne drži mesto, jer se sa ovim knjižicama može toliko lepo i toliko raznoliko igrati da je nemoguće da se usput nešto i ne pročita.

Dule je skoro naučio da čita, pa se nas dvoje igramo i izazova da ja rukom sakrijem pojam na slici, a Dule treba da pročita njegov naziv koji se nalazi pored. Mnogo se radujem što vidim da će nam trajati i još dugo biti aktuelna.

žuća knjiga za decu

Autor je i sam govorio u svojim intervjuima da je ono što Žuću čini jedinstvenim – zabavni karakter. Jednostavan život, nežnost i zabava – zar to nije detnjstvo opisano u tri reči? Vrlo je retko da neko od odraslih toliko dobro to oseti i prenese u svojim knjigama. Zato je Žuća tako obožavan. Zato što ga deca – prepoznaju.

 

Naslov: Žuća – velika kutija puna malih knjiga

Autor: Erik Hill

Izdavač: Kreativni centar

Godina: 2018.

 

***

Tekst je nastao u saradnji sa izdavačkom kućom Kreativni centar. 

 

Jedan komentar na “Žuća – velika kutija puna malih avantura

  1. Divno! Smatram da je jako bitno i razumno deci buditi ljubav prema knjigama, ucenju, prikupljanju znanja. Knjiga je nesto prelepo a deca je asociraju sa negativnim stvarima usled loseg edukativnog sistema. Pozdrav!

Ostavite komentar