Zeka je slušao – knjiga iz koje (i) roditelji uče

Uobičajeno je verovanje da dečje knjige treba da imaju pouku. One treba da nečemu podučavaju, da nose određene ideje, vrednosti, da iz njih izlazimo makar za trunčicu bolji i pametniji. U moru knjiga koje pršte od uspinjanja da nečemu nauče našu decu, moram reći da je pravo osveženje i uživanje bilo pronaći jednu koja svoju poruku ne usmerava (samo) na decu i koja to radi potpuno prirodno, nepretenciozno, lagano.

zeka je slušao

Priča Zeka je slušao počinje entuzijazmom i radošću malenog dečaka Tejlora, koji gradi kulu od kockica. Ta kula je za njega bila nova, jedinstvena, neponovljiva i zbog nje je bio veoma ponosan. Odjednom i niotkuda, kako to obično u životu biva, jato crnih ptica proleće i ruši sav Tejlorov trud. Dečak se, očajan, šćućurio u jednom kutku i prepustio tugovanju. Jedna po jedna životinja dolazi i pokušava da mu pomogne. Kokoška predlaže da pričaju o tome što se desilo. Meda ga savetuje da vrišti od besa. Slon pokušava da se seti kule i želi da je naprave ponovo, istu. Hijena misli da bi pomoglo da se zajedno smeju problemu. Noj bi se pretvarao da se ništa nije ni dogodilo. Kengur želi da sve kockice pobaca i sredi haos. Zmija bi se osećala bolje da ode i  iz osvete sruši nekom drugom kulu. Tejlor odbija svaki savet i na kraju sve životinje odlaze i ostavljaju ga samog da tuguje.

zeka je slušao

zeka je slušao

Zatim je došao zeka, tih i nenametljiv. Polako se približavao dečaku, ćutao i samo sedeo pored Tejlora i slušao. Tejlor je osetio toplinu i blizinu drugog bića, zagrlili su se i dečak je počeo da priča. Zeka je slušao. Tejlor je pričao i pričao, i vikao, i setio se, i smejao se, i pokušao da se sakrije, i želeo sve da pobaca, i da pokvari kulu nekom drugom, a zeka je sve vreme samo ćutao i slušao, nije se okrenuo i otišao. I tek tada, kada je Tejlor sve ispričao zeki, kada je osetio da ga zeka sluša i da je tu, tek tada je poželeo da zajedno sa zekom ponovo sagradi novu kulu.

zeka je slušao

Univerzalnost priče je ono što ovu knjigu čini toliko bogatom porukama i toliko primenljivom i korisnom. Jato ptica može biti bilo šta – smrt voljene osobe ili ljubimca, loša ocena, izgubljena igračka, svađa s prijateljem, izgubljena utakmica…

Autorka je u svojim intervjuima više puta izjavila da je ovu knjigu napisala u momentu kada se dvoje njenih prijatelja suočilo sa smrću deteta. Nije slučajno što je baš u ovoj, najtežoj i najbolnijoj situaciji za svakog čoveka, ona kao prijatelj ostala bez reči podrške i ohrabrenja, bez ideje kako da pomogne i udeli pravi savet. Nekada nas najdublje tuge uče najvažnijim lekcijama.

zeka je slušao

Ljudi ne vole da se osećaju bespomoćno ili beskorisno. Otuda potreba u svakom od nas da damo savet, da pokušamo da pomognemo. Dajemo rešenja za koja osećamo da bi nama možda bila korisna, podstičući osobu koja ima problem da ih primeni. Dajemo savete deci kada imaju problem, umesto da ih saslušamo. Slušanje se uči. I prisutnost se vežba i nije uopšte lako niti prirodno do nje doći. Ali je to jedini način da ostvarimo pravu povezanost, iskreno se nađemo i budemo oslonac, da ohrabrimo osobu da pronađe svoj način da se izbori sa nedaćama i, na kraju, da je podržimo u njenom ličnom putu i razvoju.

Za mene najlepši i najdirljiviji momenat u knjizi je činjenica da je Tejlor na kraju sam prošao kroz sve emocije i faze koje su mu životinje predlagale. Ali je do njih morao doći sam, uz podršku i razumevanje. To je poruka koju želim da podvučem i zapamtim i to je ideja kojom želim da se vodim u donosima s drugima, naročito sa svojom decom.

zeka je slušao

Belina stranica i jednostavnost čitave knjige dodatno naglašava Tejlorovu usamljenost i izolovanost. Nakon što mu je kula srušena, dečak ostaje potpuno sam sa prazninom u sebi (jer je iskusio gubitak), ali i oko sebe (jer ne nailazi na razumevanje). Kako predivan, poetičan i slikovit prikaz gubitka, teških emocija i osećaja neshvaćenosti! Samo tri stranice su u boji i u tom kontekstu boja je upotrebljena da naglasi važnost tih scena – Tejlorovog ponosa kada je kulu izgradio, šoka kada mu je kula srušena i na kraju nove nade da iz svoje tuge može da izađe.

Proces slušanja je nešto što se uči i nema mnogo veze sa prostim primanjem nadražaja čulom sluha. Proces slušanja podrazumeva da isključimo lično iskustvo, uključimo empatiju i razumevanje i da budemo podrška i oslonac. Da ostavimo po strani mišljenje, ego i potrebu da pomognemo. Nekada je to najveća i najpotrebnija pomoć nekome ko je iskusio bol ili gubitak. Volim ovu knjigu jer nas tome nežno podučava, bez potrebe da pametuje. Baš kao što i nas poziva da učinimo.

zeka je slušao

Knjiga Zeka je slušao otvara mnoštvo tema za razgovor sa decom. Namenjena je deci od tri do šest godina i u zavisnosti od uzrasta može joj se pristupati iz različitih uglova i može se tumačiti na više načina. Odlična je ideja da se saveti i postupci životinja povežu sa njihovim predstavama u stvarnom životu (slon dobro pamti, noj se krije, zmija je osvetoljubiva). Možemo, takođe, pokrenuti pitanja o tome kako sve nekome možemo pomoći, šta se od nas očekuje kada neko padne, doživi razočaranje, gubitak, ili neku drugu vrstu stresa. Možemo razgovarati o temi “ja” i “drugi”. Šta predstavlja jato crnih vrana i zašto je spisateljica baš tako odlučila da predstavi “silu koja se iznenada pojavljuje i ruši sve“?

Ja sam za knigu Zeka je slušao saznala preko preporuke moje drage Olge. Odmah sam naručila svoj primerak na engleskom i imamo je i čitamo već dugo. Kako nas je samo obe obradovala vest da je kniga prevedena na srpski i da je sada možete pronaći i u našim knjižarama! Hvala, Laguna!

zeka je slušao

Koja ste vi životinja kada je reč o pristupu drugima i pokušaju da im pomognete, naročito kada je reč o vašoj deci? Da li ste meda, slon, ili možda noj? Možete li da budete taj zeka i šta vam je potrebno da to postanete?

Treba nam više zeka na ovom svetu.

Jedan komentar na “Zeka je slušao – knjiga iz koje (i) roditelji uče

Ostavite komentar