Zamak – igra za decu

Već sam pisala o tome koliko je kod D krupna motorika usporena. On jednostavno ne želi da se kreće više nego što mora. Radije bi sedeo u mestu i mirisao cveće (sećate se Ferdindanda, zar ne?). Mi to poštujemo, i on ima potpunu slobodu da se zanima čime god želi, njegova interesovanja su nama smernice u kom pravcu će se igra i rad sa njim kretati.

Ipak, mislim da je, kao i stimulacija već postojećih interesovanja, za njihov razvoj važno i upoznavanje sa novim iskustvima i saznanjima. Stoga se s vremena na vreme trudim da mu priredim nešto novo, drugačije, nešto što se na prvi pogled kosi sa njegovom prirodom, a zapravo je obogaćuje.

Ideja je neoriginalna i stara. Pa ko se kao mali nije igrao pravljenja zamkova od jastuka, ćebadi i stolica?

Ipak, ponuđena u ovom uzrastu, ova igra može biti (i nama jeste bila) dragocen podsticaj za razvoj motorike, saznanja o postojanosti predmeta (igra skrivanja na malo višem nivou) i probuđivanje radoznalosti i istraživačkog duha.

Zamak - igra za decu

Nakon početne zbunjenosti i opreza, počeli smo sa upoznavanjem naše nove građevine. Maca je odmah oduševljeno pohitala da se sakrije u tvrđavu i iz nje nije izlazila dok je nismo razmontirali. To nam je super došlo kao motivacija da zavirimo šta se unutar našeg zamka nalazi.

Zamak - igra za decu

Kada smo pronašli macu, trebalo je iz zamka izaći. Naravno, puzeći smo se jurili ukrug oko stolica i to je izazvalo potpuno oduševljenje kod svih – pa i mace, koja nas je šapama tapkala po glavi kad bismo prošli pored nje u trku.

Zamak - igra za decu Zamak - igra za decu

Igra skrivalice nam i dalje nije dosadila, pa smo se pošteno ismejali i izigrali vireći ispod pokrivača.

Primećujem da se kod D sada već jasno javlja mašta. To nam je dosta proširilo izbor igara i kombinovanje igračaka i inače, ali i dosta obogatilo ovu igru. Zamislili smo da je naša građevina – kućica, pa smo kuckali na “vrata”, pa pitali “ko je”, pa ulazili, izlazili…

Zamak - igra za decu Zamak - igra za decu

A kad samo pomislim šta sve ovaj naš zamak može biti – brod, pa šator, pa auto, pa avion… Ma sve! Sigurna sam da ćemo se uskoro ponovo igrati!

Do čitanja,

D mama

4 komentara na “Zamak – igra za decu

  1. Uh, kako ste porasli!:)
    Nama su šatorčići oduvek bili zanimljivi, pa smo i pre prvog rođendana kupili jedan i sakrivali se unutra i unosili svu “dragocenu imovinu” unutra. A za motoriku se ne brinite, naš bata je isto tako bio krupan kao mali i do tri godine je izigravao Ferdinanda i bio najmirnije dete na svetu. A onda je porastao i propričao i i sada sa četrnaest godina ne staje da raste i da priča po ceo dan 🙂

    • Hvala, sad vidim da mi se tvoj blog nekako nije preselio u Bloglovin kad sam kopirala iz wordpresa, pa sam mislila da ne pišeš. A zapravo samo ja nisam pratila. Ispravljam grešku i trčim da vidim šta to sve ima novo kod vas, a brzo preleteh i vidim da ima svašta!

  2. Šatori su uvijek zanimljivi djeci, sjećam se da sam se i ja toga u djetinjstvu igrala. A slažem se sa Biljanom što se tiče motorike, svako djetete se individualno razvija i mislim da je najgora stvar plašiti roditelje onim izjavama tipa “Zar još nije prohodalo/progovorilo/naučilo nešto… i slično”

    • Uh, ne mogu reći da i sama nisam bila pokolebana sličnim komentarima. Ali na kraju slušaš instinkt, veruješ svom detetu i kockice se slože.

Ostavite komentar