Zamak – igra za decu

Već sam pisala o tome koliko je kod D krupna motorika usporena. On jednostavno ne želi da se kreće više nego što mora. Radije bi sedeo u mestu i mirisao cveće (sećate se Ferdindanda, zar ne?). Mi to poštujemo, i on ima potpunu slobodu da se zanima čime god želi, njegova interesovanja su nama smernice u kom pravcu će se igra i rad sa njim kretati.

Ipak, mislim da je, kao i stimulacija već postojećih interesovanja, za njihov razvoj važno i upoznavanje sa novim iskustvima i saznanjima. Stoga se s vremena na vreme trudim da mu priredim nešto novo, drugačije, nešto što se na prvi pogled kosi sa njegovom prirodom, a zapravo je obogaćuje.

Ideja je neoriginalna i stara. Pa ko se kao mali nije igrao pravljenja zamkova od jastuka, ćebadi i stolica?

Ipak, ponuđena u ovom uzrastu, ova igra može biti (i nama jeste bila) dragocen podsticaj za razvoj motorike, saznanja o postojanosti predmeta (igra skrivanja na malo višem nivou) i probuđivanje radoznalosti i istraživačkog duha.

Zamak - igra za decu

Nakon početne zbunjenosti i opreza, počeli smo sa upoznavanjem naše nove građevine. Maca je odmah oduševljeno pohitala da se sakrije u tvrđavu i iz nje nije izlazila dok je nismo razmontirali. To nam je super došlo kao motivacija da zavirimo šta se unutar našeg zamka nalazi.

Kada smo pronašli macu, trebalo je iz zamka izaći. Naravno, puzeći smo se jurili ukrug oko stolica i to je izazvalo potpuno oduševljenje kod svih – pa i mace, koja nas je šapama tapkala po glavi kad bismo prošli pored nje u trku.

Zamak - igra za decu

Igra skrivalice nam i dalje nije dosadila, pa smo se pošteno ismejali i izigrali vireći ispod pokrivača.

Primećujem da se kod D sada već jasno javlja mašta. To nam je dosta proširilo izbor igara i kombinovanje igračaka i inače, ali i dosta obogatilo ovu igru. Zamislili smo da je naša građevina – kućica, pa smo kuckali na “vrata”, pa pitali “ko je”, pa ulazili, izlazili…

Zamak - igra za decu

A kad samo pomislim šta sve ovaj naš zamak može biti – brod, pa šator, pa auto, pa avion… Ma sve! Sigurna sam da ćemo se uskoro ponovo igrati!

4 komentara na “Zamak – igra za decu

  1. Uh, kako ste porasli!:)
    Nama su šatorčići oduvek bili zanimljivi, pa smo i pre prvog rođendana kupili jedan i sakrivali se unutra i unosili svu “dragocenu imovinu” unutra. A za motoriku se ne brinite, naš bata je isto tako bio krupan kao mali i do tri godine je izigravao Ferdinanda i bio najmirnije dete na svetu. A onda je porastao i propričao i i sada sa četrnaest godina ne staje da raste i da priča po ceo dan 🙂

    • Hvala, sad vidim da mi se tvoj blog nekako nije preselio u Bloglovin kad sam kopirala iz wordpresa, pa sam mislila da ne pišeš. A zapravo samo ja nisam pratila. Ispravljam grešku i trčim da vidim šta to sve ima novo kod vas, a brzo preleteh i vidim da ima svašta!

  2. Šatori su uvijek zanimljivi djeci, sjećam se da sam se i ja toga u djetinjstvu igrala. A slažem se sa Biljanom što se tiče motorike, svako djetete se individualno razvija i mislim da je najgora stvar plašiti roditelje onim izjavama tipa “Zar još nije prohodalo/progovorilo/naučilo nešto… i slično”

    • Uh, ne mogu reći da i sama nisam bila pokolebana sličnim komentarima. Ali na kraju slušaš instinkt, veruješ svom detetu i kockice se slože.

Ostavite komentar