Šta pokloniti detetu umesto igračaka

Želeli mi to da priznamo ili ne, deci najčešće kupujemo igračke. Većina dece koju znam je prosto zatrpana igračkama i roditelji se žale kako počinju gube smisao. I ja se slažem, iako ni sama ne znam bolje. Iako se trudimo da ne preterujemo s igračkama, nekako se “same” nakupe, pa ne znamo šta ćemo s njima. Da ne govorim o tome da je, bar kod nas, potvrđeno pravilo: više igračaka – manje mašte i da se Dule najlepše izigra sa najjednostavnijim predmetima koje po potrebi može da menja i daje im različite uloge.

pokloni

S druge strane, za poslednji rođendan je bio vidno razočaran što je dobio malo igračaka, a mnogo garderobe. Još nam to nije oprostio pa povremeno spomene. Kada otvori poklon koji nije igračka (makar i najbezveznija), otvoreno pokazuje nezadovoljstvo. To je bio znak da treba da više govorimo o značenju i značaju darivanja uopšte, o tome šta pokloni znače, o trudu onoga koji poklanja, o vremenu i pažnji koje ulažemo kada poklon biramo, o osećanjima onog koji nam poklon daruje i tome kako je važno da ih cenimo i ne povredimo time što smo nezahvalni.

Nije dete krivo što otvoreno govori da mu se poklon ne dopada. Krivi smo mi što ga nismo naučili više o tome šta poklon znači i kako se poklon prima. Zbog toga mislim da je važno želju za poklonima zameniti željom za uspomenama, za emocijama, za povezivanjem. Promeniti redosled prioriteta. A da bismo to postigli kod deteta, moramo prvo menjati kod sebe.

pokloni

Upravo zato, poklanjajmo iskustva i uspomene umesto igračaka. Pokušala sam da napravim spisak ideja koje nam u tome mogu pomoći.

 • Album fotografija dragih trenutaka, u kome ćete predstaviti i ispisati zanimljive uspomene koje stoje iza momenta uhvaćenog kamerom (prvi zubić, propuzavanje, prvi koraci, najzabavniji dan tog leta i slično…). Važno je da fotografije propratite i tekstom. U prodaji se mogu naći albumi u kojima postoji prostor za zapisivanje teksta koji prati fotografije. Moj tata je Duletu poklonio album njihovih zajedničkih i njemu najdražih Duletovih fotografija s divnim porukama i posvetom. Sjajna ideja!
 • Majica sa dragom fotografijom. Izaberite momenat koji je za sve vas bio poseban i detetu ispričajte zbog čega ste baš njega izabrali. Ovo može prerasti u lepu tradiciju, pa da svake godine izrađujete drage slike na majicama koje dete ponosno može uvek nositi sa sobom. Super ideja su i identične majice za sve članove porodice.
 • Knjiga. Ne moram da naglašavam dodatno zbog čega mislim da je ovo idealan poklon za svako dete. Uvek. Ovde sam nešto više pisala o tome. Kako da birate knjige za decu možete pročitati u ovom tekstu.pokloni
 • Pretplata na neki zanimljiv dečji časopis. Ovo je savršen poklon za nešto stariju decu koja razumeju koncept vremena i mogu da shvate da će im poklon dugo trajati i svakog meseca ih iznova radovati.
 • Pidžama i uz pidžamu “karte” za celogodišnji kućni bioskop subotom. Neka subota jutro (ili veče) postane dan za crtaće u pidžamama. Specijalnim pidžamama koje ćete oblačiti za vaš poseban ritual. Ne samo za crtaće, pidžame mogu biti poseban “dress code” za bilo koju drugu zajedničku aktivnost – pravljenje pizze, proždiranje sladoleda, borbu jastucima… Poklanjamo uspomene. Uspomene u pidžami.
 • Šolja sa njihovom fotografijom. I nekim šaljivim tekstom. Neka znaju koliko su nam važni, neka budu zvezde.
 • Karte za pozorišnu predstavu. Izaberite nešto zanimljivo, lepo, neobično. Odlazak u pozorište je uvek dobra ideja, zašto da ga ne učinimo svečanim i radosnim događajem?
 • Istraživački set koji ćete sami napraviti od mreže za hvatanje bubica, lupe, malog ranca, kutije za hranu, kutije za bubice, kamenčiće i lišće, kanapa, lopatice… Motivišite dete da vreme provodi u prirodi, pokrenite radoznalost.pokloni
 • 365 malih zadataka za celu godinu. Ovo je poklon koji sam po ideji svoje poznanice pravila sestrićima. Smislila sam i ispisala po jedan mali zadatak za svaki njihov dan u godini – pozovi baku i reci joj da je voliš, napravi predstavu za mamu i tatu, dan ludih frizura, izađi napolje i posmatraj prirodu, napravi kućni eksperiment (sa uputstvom za eksperiment) i slično. Zadatke sam ispisala na papiriće i ubacila ih u kutiju, da mogu da nasumice izlače po jedan svakog dana. Ovaj poklon iziskuje trud, maštovitost, kreativnost, ali verujte da vredi svakog uloženog momenta. Cilj je da svakog dana deca imaju nešto čemu će se radovati, na čemu će(te) raditi zajedno, što će im dan učiniti smislenim. A uz to se i povezuju i stvaraju zajedničke uspomene. Treba li da napomenem da sam ubacila i zadatak – danas pozvati tetku i ispričati joj svoj dan?
 • Izlet – ali neka bude poseban – sa kariranim ćebetom, posebnim priborom, omiljenom hranom… Pustite mašti na volju, odaberite neki lep kutak u prirodi i od običnog obroka napravite pravu malu avanturu.
 • Časovi slikanja, baleta, jezika, sporta… Šta već vaše dete već dugo želi. Ukoliko se odlučite da mu želju ispunite, zašto da to ne bude u formi poklona? Tako će naučiti da se s pažnjom odnose prema vremenu i novcu koji svi zajedno ulažete, što može biti dodatna motivacija za trud.pokloni
 • Odeća – ali neka dete bira. Pustite da dete samo izabere komad garderobe ili ceo autfit koji mu se dopada. Pa šta ako je nepraktičan ili se vama ne sviđa? Ohrabrujmo lični stil i donošenje odluka! A i sam čin kupovine može biti zabavno iskustvo.
 • Pretplata na igračke. Umesto da gomilate igračke, možete se pretplatiti na pozajmljivanje. Klicker box pruža tu opciju – na vašu adresu svakog meseca stižu pažljivo odabrane edukativne igračke, koje po isteku mesec dana vraćate a zatim dobijate nove. Sjajan način da izbegnete gomilanje, isprobate nove stvari i održite zabavu na nivou.
 • Recept za omiljeni slatkiš i specijalan pribor uz pomoć kojeg ćete ga zajedno spremiti. Neki pokloni su trajni, poput ovog. Slatkiš ćete odmah pojesti, ali recept koji će čuvati i prenositi dalje jednog dana, kao i uspomene koje zajedno stvarate – nemaju cenu.pokloni
 • “Danas ne moram ništa da radim” kupon. Ili – “Danas sam ja glavni/glavna” kupon. Poklonite detetu jedan dan kada će sve biti po njegovom. Neće ga nikad zaboraviti. A možda i shvati da to i nije tako zabavno kako na prvi pogled deluje. 🙂
 • Poseta poslastičarnici – dok još poslastičarnice postoje. Ja i danas pamtim kada sam prvi put probala tulumbe. Osećala sam se tako posebno i svečano.
 • Set za kupanje. Možete kupiti gumene “zezalice” za kadu ili ih sami napraviti od stvari koje imate po kući. Vratite nedeljno brćkanje u modu, punite kadu, bojite vodu ludim bojama i uživajte u njihovoj radosti. Ali neka “ulaznica” za taj mali srećni ritual bude neki “pribor” koji ćete im u posebnoj prilici pokloniti.
 • Kostim omiljenog junakaBonus poeni – sami ga napravite.
 • Kišobran – ovo je svakom detetu potrebno. Sada postoji tako divan izbor veselih i lepih kišobrana za decu da ćete se teško odlučiti za jedan. Bonus – u kompletu možete pokloniti i čizmice za šljapkanje po baricama.pokloni
 • “Zabavna kutija” ispunjena tračicama, končićima, papirićima, lepkom, makazama, bojicama, stikerima, vatom, komadićima tkanine… Lepo je ukrasite i neka bude posebno lepa i zanimljiva za stvaranje malih umetničkih dela u momentima dosade. Bonus – s vremena na vreme krišom dodajte još po neki sastojak, da bi uvek ostala misteriozna i interesantna.
 • Jednokratni fotoaparat. Mi smo Duletu poklonili jedan stari digitalni koji više ne koristimo. I dalje je u životu, čuva ga i koristi. Njegove fotografije s mora su nam najlepše uspomene i ne bih ih menjala ni za jednu koju sam sama fotkala. Na njima nas vidim njegovim očima i to je neprocenjivo. Osim prilike da fotografiše, time smo mu poklonili i osećaj samostalnosti, odgovornosti, poverenje. I znate šta? Smatram to jednim od boljih poklona detetu.pokloni
 • Nova oprema za sport/hobi koji voli i pohađa.
 • Set za crtanje po licu i maskiranje. Naravno, koristićete ga svi porodično jer je tek tada zabava kompletna.
 • Ručni sat. Ovo je još jedan sjajan poklon koji deca retko dobijaju. Čak i kad ne znaju da gledaju na sat – poklonite im ga i imaće želju da što pre nauče. Dule zna da mala kazaljka govori koliko je sati i tu se odlično snalazi, sa minutima se još bakćemo.
 • Vaša omiljena igračka ili knjiga iz detinjstva. Deca jako vole da sa nama dele svoje strasti i interesovanja, zašto i mi ne bismo to radili s njima? Žar u očima i sreća sa kojom ćemo im pričati o našim malim dragocenostima pokazaće im svu vrednost nematerijalnih stvari i uspomena.pokloni
 • Društvena igra. Nama je ovo omiljena razonoda već dugo i meni su posebno dragi momenti kada svi porodično odigramo nekoliko partija naših igara. Osim što su lekcije o poštovanju pravila igre, pobedi i porazu, fer pleju – dragocene, vreme koje provedemo zajedno je uvek korisno provedeno, u razgovorima, šalama i sticanju novih znanja. 
 • Čarapice. <3 Da, da, čarapice. Jer su čarapice dar koji znači pažnju, brigu i ljubav. Moja mama ih meni poklanja i dalje, to je neka naša mala tradicija.
 • Detalj za dečju sobu. Poklonite deci dekoraciju za njihovu sobu, nešto što im poručuje – video/videla sam ovo i setila se tebe, ovo si baš ti, ovo je po tvom ukusu. Pokažite im da ih poznajete, da ih posmatrate. Pokažite im da je važno imati svoj stil i ukus i da je prostor u kome boravimo poželjno oplemeniti i učiniti prijatnim. 
 • Dan u luna parku ili akva parku.pokloni
 • Napišite pesmu. Poželjno je da bude duhovita i da glavna tema, naravno, bude dete. Obožavaće je!
 • Iznenadno vikend putovanje. Ima li lepšeg poklona od vremena provedenog sa porodicom u novom okruženju koje možete zajedno otkrivati, upoznavati i bojiti zajedničkim avanturama?
 • “Tvoj dan”. Dan kada dete bira sve što ćete tog dana raditi. Možete mu pomoći pripremljenim idejama i predlozima, od kojih će ono izabrati najzanimljivije. Osnažujmo donošenje odluka i samopouzdanje.pokloni
  Svi ovi predlozi imaju nešto zajedničko – poklanjajući ih, poklanjamo im svoje vreme, pažnju i stvaramo uspomene. Jer čin darivanja je mnogo više od predmeta koji poklanjamo – a uživajući u biranju i stvaranju posebnih poklona, učimo dete vrednim lekcijama ljubavi, poštovanja i povezivanja.

 

22 komentara na “Šta pokloniti detetu umesto igračaka

 1. Super je spisak,eto inspiracije pred praznike,mada dosta toga smo i sami setili 🙂

  Na kolače smo išli kada je bila predškolac za prvih par zuba,izraz lica kada je dobila fotoaparat za rođendan je bio neprocenjiv,preplata za Mali Zabavnik za Novu godinu prilično nejasna dok brojevi nisu počeli da pristižu poštom (bilo je cupkanja oko određenog datuma),haljine kostimi su bili od Deda Mraza,boje za lice se sama setila da traži,kutiju sa džidžabidžama je dobila od najbolje drugarice pa smo mi dalje prosledili ideju,samo njen album za poslednji rođendan (da se ne šlepuje više uz naše neke albume),već tradicionalna rođendanska putovanja u proleće-sve je provereno odlična ideja.

  S obzirom da je počela da prevrće očima kao neka tinejdžerka mislim da bi kupon za Njen dan ili Danas ništa ne moram da radim bio pravi pogodak za Novu godinu 😀

 2. Super je spisak-taman pred praznike,ponečeg smo se i sami setili 🙂

  Kolači kada je bila predškolac za prvih par zuba,izraz lica za rođendan neprocenjiv kada je dobila fotoaparat,preplata za Mali Zabavnik za Novu godinu pomalo nejasna dok brojevi nisu počeli da pristižu poštom (uz obavezno cupkanje određenih datuma),haljine kostimi od Deda Mraza,boja za lice se sama setila,zabavnu kutiju je dobila od najbolje drugarice pa smo ideju prosledili dalje,sad već tradicionalna rođendanska putovanja,samo njen album sa par započetih strana-sve provereno odlične ideje

  S obzirom da počinje da prevrće očima kao tinejdžerka čini mi se da kupon za Njen dan ili Danas ne moram ništa da radim bio idealan za Novu godinu 😀

  • Hvala na predlozima, eto, setih se pozorišta, ali ne i bioskopa i zoo vrta. To je zato što oni meni nisu bliski, verovatno. Ali to jeste odličan način da se zaobiđu igračke. 🙂

   • Чланарина за библиотеку. Мислим да је то одлично. 🙂

 3. Посета музеју, галерији, археолошком сајту… Може да се поклони новац у коверти са напоменом за шта је намењено.

  • To su takođe sve sjajne ideje! Posebno mi se sviđa članarina za biblioteku, eto toga se ne bih setila a savršeno je. Hvala, hvala!

 4. Divni predlozi, hvala vam puno. Neke vec primenjujemo a neki su bas neocekivani i zabavni. Ne vidim u njima samo predloge za poklone za decu vec i za odrasle clanove porodice 🙂

  • Hvala, draga Ivana. Neka svako nađe po par ideja za sebe, pa je super, ne inspirišu svakoga iste stvari. Mnogo sam srećna što ovaj tekst izaziva ovako lepe reakcije, to je pozitivan znak.

 5. Sjajni prijedlozi! Ja sam već pripremila stari digitalac , trebam samo kupiti punjive baterije i poklon je spreman! To mi je genijalna ideja i nikad je se ne bi sjetila sama! Također volim darivati doživljaje pa često i odraslima, ne samo malima, poklanjam poklon pakete za kino gdje su u cijenu uključene kokice i sok, za koncerte i festivale, kazalište i slično! Dodatan plus je što nema popratnog otpada! Hvala za ovaj divan post! <3

  • Hvala, drago mi je što vam se sviđa. Mnogo bih volela da vidim vaše fotke nakon nekog vremena, eto nam ideje svima za postove – život kroz objektiv četvorogodišnjaka. 🙂 Drago mi je što si se javila. <3

 6. Predivno! Koliko si samo vremena i mašte i sama upotrebila pri pisanju ovog teksta! Iskreno, fotografija me je naterala na klik, jer naša mala obožava da slika, ali ima toliko interesantnih predloga. Čekam da još malo poraste, da jedan po jedan realizujem.

 7. Jasmina, super su predlozi u tekstu. Nekima smo se već (ob)radovali a neke ćemo zasigurno zapamtiti pa pokloniti. Evo mojih predloga za poklon ili uopšte aktivnosti sa decom:
  – uramiti neki dragi dečiji crtež, platno sa slikom
  – (za nas u stanovima) kupiti saksije i semena biljaka, ili nekog mini povrća za malog baštovana.
  – kupiti sadnicu drveta (mi svage godine posadimo sa decom po drvo, u okolini naše zgrade. To će biti tradicija. Tako već imamo 4 lipe. Njihove a svačije.)
  – Kutijicu za neke misteriozne predmete i napraviti sakriveno blago. nacrtati mapu.
  – Sakriti poklon negde uz mapu sa uputsvima i strelicama po podu, ulici kako da se nađe. Tajna avantura.
  – Napišite mini knjigu za dete, ilustrujte i ukoričite
  – Set boja sa pisanje i crtanje po majicama, kačketu, sobnim papučama.
  – Kasica prasica. Sakupljati sitniš, iamti u planu za šta s enovac sakuplja. Učiti se strpljenju i uživati u procesu.
  – Hranilica za ptice ili kuce, mace na ulici…

  Ideje samo naviru a lista je zapravo beskonačna. Veliki pozdrav!

Ostavite komentar