Saveti o roditeljstvu koje vam niko neće reći (a trebalo bi)

Eh, kada bi se bebe rađale uz priručnik za rukovanje! Umesto toga, danas raspolažemo tonama knjiga koje nam daju recepte za idealno roditeljstvo i odgajanje idealne dece.

U toj trci da budemo idealni, što idealniji, podležemo pritisku i nekim izmišljenim očekivanjima od roditeljstva.

Evo šta bih volela da sam znala unapred i šta bi mi olakšalo prve dane i mesece s bebom.

1. Sasvim je u redu ponekad biti iscrpljen i ne baš toliko oduševljen činjenicom da ste roditelj. Ok je osećati umor, pa i nervozu. Niko nije savršen ni odmoran 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji. I to je ok.

Saveti o roditeljstvu
Izvor: Pinterest

2. Ako ne dojite, nije smak sveta. Vaša beba ima sve šanse da bude zdrava, srećna i ispunjena kao i bilo koja dojena beba. Ne podležite pritisku okoline, dali ste sve od sebe da uspete. Postoji mnogo načina da sa bebom ostvarite ljubav i bliskost.

3. Pravilo od tri dana – meni je ovo pravilo bilo dragoceno i sačuvalo mi je mnogo živaca i zdravog razuma (hvala mojoj dragoj drugarici). Šta god da muči vaše novorođenče, kroz koju god fazu da prolazi(te) – samo se setite – proći će za tri dana. I zaista je tako, verujte! Samo izdržite tri dana. Nakon toga vrlo verovatno dolazi neki novi problem, ali hej – bar nema više starog, zar ne?

Saveti o roditeljstvu
Izvor: Pinterest

4. Zapamtite – tako brzo rastu. Zapravo, ovo i nije nešto što vam niko neće reći. Verujem da ludite od tetki i baba koje vam po parku ponavlaju da “uživate u roditeljstvu jer oni tako brzo rastu”. I to baš u trenutku dok vaše dete urla jer je iznenada rešilo da ne želi ni sekund više da provede u kolicima. Ali i sami znate – to je istina. Dok se okrenemo – hopla – naše veknice radosti nas više ne trebaju. Meni zaista pomaže da to s vremena na vreme ponovim sebi – uživaj dok si mu potrebna, uživaj dok ovako lako možeš da ga usrećiš.

5. Ne treba vam 56 bodića i 327 različitih aksesoara. Kad se samo setim koliko smo božanstvenih stvarčica dobili kada se D rodio. Znate li na šta se njegov “autfit” sveo prvih meseci? Na 5-6 (ne 56) bodića koje sam NAJLAKŠE mogla da mu obučem i svučem. Toliko sam ih rabila da sam insistirala da potpuno iste kupimo opet, samo u sledećoj veličini. Kad smo kod toga, da spomenem i sledeće:

6. Nema ništa loše u pozajmljivanju garderobe i opreme za bebu. Ili u kupovini polovne. Mi smo imali sreće da nam je bata od tetke ljubazno ustupio dosta svojih stvari pa jedva da smo nešto kupovali. I to je ooogromno rasterećenje budžeta. Da, znamo da vam je to prvo dete i da želite za njega sve najbolje, ali evo surove istine – bebu baš briga u kakvim se kolicima vozi i kakvu odeću nosi. Bebi trebaju rasterećeni, srećni i posvećeni mama i tata. I to je cela nauka.

Saveti o roditeljstvu
Izvor: Pinterest

7. Ponekad ćete možda pomisliti “šta mi je sve ovo trebalo”. I to je sasvim ok. Već sledeći osmeh koji vam vaša beba uputi nateraće vas na strašnu grižu savesti zbog ove pomisli.

8. Nikada, ali NIKADA nemojte svoje dete porediti s drugima. Možete doneti potpuno pogrešne zaključke. Naročito to ne radite naglas. Vaše dete to može da čuje.

9. Nikada sebe nemojte porediti s drugim majkama. Vi ste najbolja majka svom detetu.

10. Ne osuđujte druge roditelje. Nikada se ne zna kada ćete se naći u možda identičnoj situaciji.

Saveti o roditeljstvu
Izvor: Pinterest

11. Fotografišite i snimajte svoju decu što više. Redovno popunjavajte radosnicu. Ostavite svojoj deci i sebi drage i vredne uspomene.

12. Opustite se. U prvim mesecima sam mislila da će baš sve što uradim/ne uradim svojoj bebi ostaviti daleke, duboke i traumatične posledice na nju. Bebe nisu baš tako nežne. Preskočena kupka ili plakanje tokom vađenja slinaca neće od vašeg deteta napraviti emotivno oštećenu osobu koja neće hteti da se kupa redovno. Obećavam vam.

Saveti o roditeljstvu
Izvor: Pinterest

13. Ne morate da poslušate i isprobate svaki savet koji dobijete od rodbine/na ulici/ u parku. Verujte sebi i svom osećaju. Bebama nekad, umesto eksperimenata, treba roditelj koji ih prati i poštuje.

14. Dopustite bebi da se isprlja. Tako najviše uči. I najviše uživa.

15. Izdvojte vreme za sebe. To nije sebično, to je neophodno.

I na kraju, kao što je meni jedna teta u čekaonici doma zdravlja rekla, nakon što mi je sat vremena davala moguće i nemoguće savete – ne slušajte savete. Pa ni ove. Sledite svoj osećaj, i bićete sasvim dobro.

4 komentara na “Saveti o roditeljstvu koje vam niko neće reći (a trebalo bi)

  1. Što podležemo pritisku i nerealnim očekivanjima to smo same krive. Veliki broj saveta koje si napisala ni sama nisam slušala na vreme, ovaj poslednji i dan danas retko slušam.

  2. Oh koliko istinito..pronasla se u svakom redu..svaka ti cast za tekst…puno pozdrava od jedne umorne, sludjene, pocupane, ali nasmejane mame 🙂

Ostavite komentar