Roditelji, budite prisutni!

Od prvog dana života deteta, kontakt sa roditeljima stimuliše njegov razvoj, posebno razvoj mozga. Roditeljski gestovi, izrazi lica, ponašanje, predstavljaju jedinstvenu stimulaciju koja ima najvažniju ulogu u uspostavljanju komunikacije, sigurnosti, stabilnog rasta i razvoja. Roditelji, kao glavni izvor hrane, sigurnosti, stimulacije i učenja imaju jedinstvenu ulogu i priliku da detetu omoguće najbolji moguću početak života. Uloga je velika, samim tim i odgovornost. Šta drugo možemo, osim da se pitamo:

Da li im pružamo dovoljno? Da li ih volimo dovoljno? Da li smo dovoljno prisutni? Da li oni znaju da ih volimo?

svaki trenutak je važan

Jer roditeljstvo nisu samo pažljivo i ukusno pripremljeni zdravi obroci. Niti sav trud koji uložimo na poslu da im obezbedimo dobre uslove za odrastanje, ni sve vreme koje utrošimo da bi oni imali čistu posteljinu i veš, uredan i topao dom, dovoljno fizičke aktivnosti, misaone stimulacije, odmora, kvalitetnog sna. Najveći poklon koji možemo dati deci je naše fizičko i emocionalno prisustvo.

Ne moramo biti savršeni roditelji da bismo bili dobri roditelji. Dovoljno je da budemo tu, da smo prisutni i dostupni, i ta povezanost deteta sa nama na svim nivoima predstavlja naš najveći dar njemu, sigurnost i podsticaj za samostalni rast i razvoj.

Ubačeni u mašinu prezahtevnog modernog života, lako upadamo u rutinu, svakodnevicu, navike. Trčimo kroz dane, kao da negde žurimo, dok se okrenemo, oni kreću u školu, na fakultet, a mi se pitamo gde je vreme prošlo. Svaki trenutak je važan. Svaki dosadan, kišni, naizgled izgubljeni dan. Svaki trenutak je prilika da budemo prisutni.

Nikada nisu premali. I novorođenče pogledom traži lica, kontakt očima, povezanost. A prve tri godine su najvažnije na tom putu ostvarivanja veza, rasta i razvoja. Zbog toga im od prvog dana pričajte, mazite ih, nosite, grlite, ljubite. Navikavajte ih na ljubav. 

Jer dani koji prođu se nikad neće ponoviti. Svaki trenutak je važan. Da ostavimo telefon, da sednemo na pod, da ih gledamo u oči. Da zapamtimo mimiku, pokrete usana dok su zamišljeni, trepavice dok zaneseno gledaju u igračke, male ručice na našem licu.

“Nikada više se neće ponoviti ovaj dan sa vašom decom. Već sutra će biti malo stariji nego što su bili danas. Današnji dan je dar.“ — Jen Hatmaker

Jer nikada nije dovoljno. Razgovora. Maženja. Zagrljaja. Pesama. Pročitanjih knjiga. Slučajnih dodira. Pogleda. Lepih reči. Nežnih reči. Samo naših šala.

Svaki trenutak je važan.

svaki trenutak je važan

 

Jer možda smo im baš danas više bili potrebni. Možda su baš danas želeli zagrljaj više, koju reč više. Možda im je baš danas neko u vrtiću slomio srce ili srušio kulu od kockica. Možda im baš danas nije dan. A kada im nije dan, tada smo im najpotrebniji.

Svaki trenutak je važan.

Zato što smo, čak i nesavršeni, nervozni, ljuti, umorni, mi njima najbolji roditelji koje imaju. Jer popravnog nema.

Svaki trenutak je važan.

Zato im govorite da ih volite. Kad god to osetite ili pomislite. Naglas, jasno i glasno – volim te. Jednostavno je.

Čitajte im, ušuškani jedno uz drugo.

Pitajte ih kako su proveli dan. Ispričajte im svoj dan. Pokažite primerom kako se dele iskustva, doživljaji i emocije.

Igrajte se s njima. Po njihovim pravilima. Jer deca se igraju savršeno, mnogo bolje od nas.

svaki trenutak je važan

Budite prisutni.

Prisutni pažnjom.

Prisutni vremenom.

Prisutni nežnošću.

Podelite s decom svoja interesovanja i ljubavi, bilo da su to hobiji, emisije, oblasti znanja… To će vas zbližiti, a vaša deca će voleti da vas vide iskreno srećne i oduševljene onim što volite. I voleće to što volite i vi.

Pričajte im o svom poslu, prijateljima, vremenu koje provodite odvojeni. Da se osete da su deo vašeg života. Najvažniji.

Budućnost, zdravlje, samopouzdanje naše dece zavise od toga kako s njima razgovaramo, koliko im vremena i pažnje posvećujemo, koliko im pokazujemo da ih volimo. Svaki trenutak je važan, zato ga iskoristite pametno. Budite prisutni.

svaki treutak je važan

Reči imaju moć da ljude učine da se osećaju voljeno, poštovano, priznato. Posebno. Reči pomažu deci da razvijaju znanja, veštine, sposobnosti. Da znaju da pokažu i kažu sve ono što smo ih primerom naučili. Koristite svoje reči pametno, pružajući detetu ono najbolje i najlepše za rast i razvoj.

Svaki trenutak je važan.

Porodično, sigurno okruženje puno ljubavi predstavlja najbolju stimulaciju i podlogu za rani razvoj.

Zbog toga nema važnije stvari od prisutnosti, povezivanja, poštovanja, svesnosti svakog trenutka i njegove prolaznosti.

svaki trenutak je važan

Osmislite porodično vreme i svoje male rituale, nešto samo vaše.

Pozive i poruke primajte u određeno vreme, izdvojte vreme bez zvonjave telefona u toku dana.

Uložite dodatni trud da prisustvujete svim događajima u životu vašeg deteta – roditeljski, radionice u vrtiću, javni časovi, okupljanja malih drugara u parkiću, razmena sličica.

Slušajte dete. Zaista ga slušajte. Njegove priče su velike i važne za njega.

Svaki trenutak je važan.svaki trenutak je važan

Mi smo za njih magični. Mi smo im uzor.

Uživajte u tom sjaju u očima dok vas dete posmatra sa divljenjem jer misli da ste savršeni i bezgrešni. Jer to će proći.

Zato je svaki trenutak važan.

Najveći dar koji možemo dati svojoj deci je naše prisustvo.

*****

Ovaj post nastao je kao podrška kampanji Svaki trenutak je važan, u ogranizaciji UNICEF-a, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Cilj kampanje  je da se poveća nivo znanja javnosti – pre svega roditelja i staratelja, ali i stručne javnosti, o značaju prvih 1,000 dana u životu deteta i uticaju koji ove prve tri godine imaju na celokupan kasniji život deteta. 

Ostavite komentar