Reci mi šta čitaš. Preporuka za dečje knjige

Nije nas dugo bilo.

Sa polaskom u jaslice počelo je potpuno novo poglavlje u našim životima. Haotično, užurbano, ali i divno. Ako isključimo viruse, koji su sastavni deo svake adaptacije.

Ne stižem da pišem jer je ovo period intenzivnog učenja, rasta, sazrevanja. Pratim ga pomno, da mi nešto ne promakne, a usput smišljam šta novo da radimo, čime da se igramo.

Već sam pisala o tome koliko je čitanje nama važno i drago. D još ne hoda, možda baš zbog toga što većinu vremena provodi(mo) sedeći, čitajući, učeći. Oduvek ga je više zanimalo da sedi i razgleda sličice nego da trčkara unaokolo, pa sam, u želji da to razvijam i ohrabrujem, vreme posvetila takvim igrama.

Želela sam s vama da podelim knjige koje smo skoro dobili na poklon, a toliko su fenomenalne da ih već napamet znamo i bar tri-četiri puta dnevno od korica do korica pročitamo (Hvala, dragi drugari!).

Naš predlog i preporuka za čitanje je ovaj komplet – Kuća i Farma.

Knjige za decu

Knjige su osmišljene tako da pokrivaju najvažnije pojmove, sa kojima se dete svakodnevno sreće. Dobro, dete iz grada teško da se svakodnevno sreće sa kravama i ovcama, ali razumete poentu. U njima se nalaze sličice stvari i životinja koje su za ovaj najmlađi uzrast važne i zanimljive. Sjajna stvar je da je svaka stranica zapravo velika kompozicija pomoću koje, kada dete savlada pojmove, možete da izmišljate priče. Evo kako to izgleda unutra.

Knjige za decu Knjige za decu

Osim imena pojmova, učimo i glagole – šta ko na slici radi – prideve, poređenja…  A sve kroz zabavu i igru! Naše oduševljenje ovim knjigama ne jenjava, a već neko vreme ih imamo i, kao što rekoh, vrlo često čitamo.

Posebnu draž ovim knjigama daju preklapalice, skrivalice, koje deca obožavaju. D već nepogrešivo zna gde se maca sakrila, da pronađe vevericu koja je na drvetu, gde ovčica pije vodu… Koliko samo detalja ima, koliko tema za razgovor!

Knjige za decu

Moram primetiti da malo više preferira(mo) Farmu. Šareni svet životinjica i ljudi – maca koja juri miša, tek rođeno tele koje sisa mleko, deka koji okopava baštu – prosto nas je opčinio. Čitanje nam je jutarnji ritual, podnevni, popodnevni i predspavni. 🙂

Ovo je naša preporuka, a šta vi čitate?

7 komentara na “Reci mi šta čitaš. Preporuka za dečje knjige

  1. Mi čitamo Snežanu, Crvenkapicu, imamo neku knjigicu sa magnetima, isto volimo čitanje. A knjige nam se vec cepaju a meni puno srce. Uz to učimo i boje. Sedam patuljaka ima sedam kapa različitih boja 🙂 Inače ne znam šta mi je sa ovom sličicom za kom.grozna je 🙂

  2. Mi već par nedelja čitamo Medvediće Simiće, komplet od par knjiga koji smo nasledili od velikog bate. I naravno nezaobilazno Ružno Pače jer ni jedan dan ne može da se završi bez te knjige.
    A ova vaša Farma mi se čini kao nešto što bi nam bilo veoma interesantno, pa ako nije problem da nam javiš ko je izdavač, jer je nisam videla u našoj knjižari.

  3. Mi volimo da citamo, imamo poprilican broj knjizica ali su neke definitivni favoriti i citamo ih po vise puta zaredom. Tu spadaju Ko zivi u dzungli (Laguna), knjiga za preklapalicama i skrivalicama, a u njoj oooomiljeni tigar koji kad proviri izaziva salve smeha! 😀 Zatim Kuca (Vulkancic), zanimljiva knjizica koja mu se mislim posebno svidja zbog mog imitiranja svega zivog unutra. Veoma bucna farma (Pcelica), knjiga za malo starije ali ja prilagodim tekst a starijoj decici moze da bude posebno zanimljiva posto na svakoj strani pritiskom na oznaceni kruzic, zivotinja ispusta zvuk. I ilustracije su prelepe. Tu je i odnedavno Veoma gladna gusenica (Propolis books), cuvena knjiga Erika Karlea prevedena na srpski, sa rupicama koje je gusenica na svom putu da postane leptir izgrizla. 🙂 Ko je to gladan (Kreativni centar) o medi koji trazeci kruske nailazi na zanimljive zivotinje koje jedu neku drugu hranu, 3D knjige kao sto su Vesela dzungla (Pcelica) i Nestasna ovcica (Pcelica)…:)

    Steta sto ne postoji neka ziva diskusija o knjigama za najmladje, razmena ideja.

  4. Pozdrav 🙂 Mozete li mi reci ko je izdavac, gde se mogu nabaviti knjige Farma i Kuca? 🙂

Ostavite komentar