Ideje za igre sa šestomesečnom bebom

Evo nas ponovo sa pričom o igranju. Igri posvećujemo mnogo vremena, što je i logično za bebu koja tek upoznaje svet. Jako se trudim da naše igre budu smislene, da vreme koje provodimo zajedno bude ispunjeno i aktivno na različite načine. Osmisliti zanimaciju za bebu uzrasta 6 meseci nije ni malo lako. Evo šta smo mi do sada isprobali, možda nekome damo ideju. Ukoliko su vaše bebe mlađe od ovog uzrasta, o igri sa četvoromesečnom bebom sam pisala – ovde.


Taši taši 

Naravno da smo počeli da “tašimo”. Odnosno, mama je počela, pa dnevno bar desetak puta otpevamo pesmicu i protapšemo ručicama. Još ne zna da tapše sam, rano je, ali mu prija ritam, uvek se smeši kada mu pevam, a i obožava da posmatra ruke koje pljeskaju. Neprocenjivo, zbog njega sam zavolela ovu pesmicu.

Stalno pričam 

Kad kažem stalno, to i mislim. Pošto uvek i svuda ide sa mnom, trudim se da mu prepričavam šta u kom trenutku radim(o), da mu opisujem stvari, pojmove, pojave. Samo da se priča, nikada ne ćutim. Dok me posmatra kako spremam hranu za njega, govorim mu: “Mama sada kuva šargarepu. Beba će da ruča šargarepu. Beba je gladna”. I tako dalje, komentarišem bukvalno sve što radim. Deca u ovom uzrastu su pasivni slušaoci. Nijedna izgovorena reč neće biti uzalud. Tako razvijaju inteligenciju, šire saznanja, i najvažnije – uživaju u maminom glasu, koji im prija i smiruje ih. Tako učim bebu da je važna, da je osoba koju smatram bitnom i uključenom  sve što radim(o). I još jedna, nikako zanemarljiva prednost – pomaže mi da ne zaglupim od manjka socijalne intreakcije sa svojim vršnjacima.

Razgovaram sa njim 

Bebe obožavaju da razgovaraju s vama, jeste li to primetili? Iako to možda u početku nećete uočiti, možda ni razumeti, što pre počnete da razgovarate sa svojom bebom – to bolje. Naši razgovori se svode na moje ponavljanje njegovih glasova, čime ga motivišem da nastavi da “govori”. Zatim, uz ponovljeni glas, kažem neki jednostavan pojam koji tim glasom ili slogom počinje. Na primer, ako Dule kaže: “Ba”, ja kažem: “Ba! Ba! Baba! Ba kao baba!”.  Mogućnosti su beskrajne.

Čitamo 

Ovo radimo od njegovog trećeg meseca. Neko bi  možda rekao – prerano. Ja smatram da se koncentracija i ljubav prema knjizi uče i stiču. Iako smo dobili nekoliko različitih i divnih knjiga, i dalje smo najviše zabavljeni onom prvom, iz prethodnog posta o igri. I dalje, već tri meseca, svakodnevno pročitamo te iste stranice, opisujemo i imenujemo iste životinje. Dule u ovom uzrastu polako počinje iz ove igre da shvata da stvari i pojave imaju imena, da se ta imena ponavljaju i da može da ih nauči. Prepoznavanje, a kasnije i reprodukovanje su normalan deo razvoja svakog deteta. Nijedna igračka ne može ni prići knjizi po radosti koju u njemu izaziva moje pitanje “Hoćemo li da čitamo?”, uz pokazivanje njenih korica.

Puzimo 

Dule polako od petog meseca počinje da zauzima stav za puženje. Do sada je stigao do četvoronožnog položaja, iz koga mrda guzom napred-nazad, pokušavajući da se “katapultira” ka predmetu koji želi da dohvati. Moj zadatak u svemu tome je da mu pomognem, da ga motivišem i ohrabrim koliko mogu. U igru smo uključili loptu i predmete koji se kotrljaju, poput autića. Gurkam ih, približavam i udaljavam od njega, ne bi li pokušao da ih dohvati. S druge strane, pokazujem mu kako treba da krene nožicama da bi se pokrenuo unapred. Srećna sam dok posmatram kako svakog dana pomalo napreduje, raste i jača.

Gde je mama 

Ovu igru igramo kada je koncentrisan i kada je njegova pažnja usmerena na mene. Sakrijem se iza kreveta, ili pokrijem lice pelenom, uz pitanje: “Gde je mama?”. Nakon nekoliko sekundi, pojavljujem se i ushićeno kažem: “Evo me!” Taj osmeh je nešto što sam morala sačuvati, pa sam jednu takvu našu igru i snimila. U početku sam se uvek pojavljivala na istom mestu, sa iste strane. Kada je malo porastao i počeo da očekuje, počela sam da menjam i da se pojavljujem iz različitih uglova. Ovom igrom dete se uči o postojanosti predmeta i ona je za njihov uzrast vrlo važna (beba u početku misli da predmet prestaje da postoji onda kada ga ne vidi). A da ne govorim o tome koliko je vole i u njoj uživaju! Istu igru igramo i sakrivanjem predmeta, odnosno igračke. Jedino je važno da beba gleda dok igračku sakrivate. S vremenom će i sama umeti da je otkrije i pronađe.

ideje za igre sa bebom - 6 meseciMama spava 

Legnem pored njega, zatvorim oči  i kažem: “Mama sada spava. Laku noć”. Nakon nekoliko sekundi otvorim oči i radosno uzviknem: “Dobro jutro!” I tako u nedogled. Sve dok moje “buđenje” u njemu izaziva onaj zarazan, predivan, najlepši na svetu – glasan smeh.

Leti leti… Beba! 

Pokušaću ovo da objasnim a da ne zvučim spetljano – legnem na leđa, noge sklupčam uz telo, a Duleta stavim na svoje potkolenice, okrenutog ka sebi. Tako mogu da ga ljuljuškam dok mi je na nogama, uz pevanje raznih pesmica. Dule obožava taj položaj jer odatle ima potpuno novi pogled na okruženje, pa oduševljeno razgleda. Takođe, voli da mu pevam dok on skakuće u ritmu. To je neka naša igrica, kojoj je cilj jedino da u njoj uživamo.

Recitovanje 

Nisam verovala dok nisam probala – bebe obožavaju da im se recituje! Izgleda da im ritam našeg glasa dok govorimo pesmu potpuno drugačije prija od pevanja i od običnog razgovora. Iz nekog, meni nepoznatog razloga, Dule najviše voli pesmu “Strašan lav”. Toliko je voli da mi je nekoliko puta uspelo da ga njom smirim dok je kmezio u kolima, jer ne voli autosedište. Sada je ponovimo po bezbroj puta na dan, uz mnoge varijacije – menjam boju glasa, jačinu, brzinu… Nikada ne dosadi! Jesam li vam spomenula koliko bebe vole ponavljanje?

Nabrojala sam najčešće i najzanimljivije igre koje su trenutno aktuelne. Kako raste, razvija se i uči, Dule je sve aktivniji, i sve više učestvuje u našim igrama. Zbog toga i biram aktivnosti u koje ga mogu što više uključiti. Naravno, ima on i deo dana kada sam može da pipka igračkice, vrti se, prevrće i prosto i jednostavno – igra se. Za sve ostalo – tu je mama, da nikada ne bude dosadno.

Hvala vam što nas pratite i podržavate, komentarišete. Mnogo mi znače vaše pohvale i sugestije. Pišite mi, komentarišite, podelite sa svima nama kako se vi igrate sa svojom bebom.

Do sledećeg čitanja, pozdravljamo vas!

19 komentara na “Ideje za igre sa šestomesečnom bebom

 1. Sve smo tako i mi! Jako puno smo slušali razno raznu glazbu, a cijeli repertoar Branka Kockice smo naučili na pamet, od onih pjesmica koje sam ja slušala kao mala do ovih novijih! 🙂 Obožavao je Zeko zekane i s njom sam ga uvijek uspjela umiriti i nasmijati! Isto tako je obožavao i beba leti, samo što je to bila dosta slinava zabava, ali vrijedilo je! 🙂 Pokušavam se sjetiti još nekih igrica, ali ne mogu, kao da je bilo prije sto godina, zato sve pišem i bilježim! 😉 Uživajte u igri! Odličan tekst! 🙂 Maja

  • Bravo! Znala sam da sam nešto zaboravila – pesmice! I kod nas je Branko hit, stalno se vrti.
   Baš tog zaboravljanja se i ja plašim, pa se trudim da bar ovde nešto zabeležim, nešto pišem u radosnicu…
   Hvala na komplimentu i divnom komentaru.

 2. Ja sam sa Asjom non-stop blebetala (Bože me sačuvaj 🙂 ) Dok kuvam ručak, dok je presvlačim, dok šetamo kolicima, ljuljamo se …. Onda je počela da je čuva dadilja koja ja vaspitač i Cica je sa 18 mes. već recitovala pesmice, po principu “gde ja stadoh ti produži”. Dobro, ona je Blizanac, a Blizanci su brbljivi, ali ja sada sa njenih 20 mes. skroz “normalno” pričam (naravno ona ne zna sve glasove ispravno da izgovori).

  • Da, nisam napomenula da ni kod nas nema “bebećeg” govora, obraćam mu se potpuno normalnim rečima, možda samo pojednostavljenim rečnikom. Asja je prava pametnica! Bravo!

 3. Moja malena je rođena sa malo ravnijim tabanima, pa smo od rođenja do devetog meseca radile mini vežbe, više kao masiranje stopala. Iz toga se rodila smešna igra koju i dan danas praktikujemo. Dok bi ona ležala na svojoj podlozi za presvlačenje ja bih joj uljem masirala stopala i vremenom je ona počela da mi gura nožicu ka nosu, u želji da dodirne moje lice. Ja bih se nagla ka njoj, pomirisala stopalo, namrštila se i rekla “Jao, što ti smrde noge!”, na šta bi se ona kikotala. I sada, sa punih dvadeset meseci i dalje se igramo te igre kada se mažemo mlekom posle kupanja i tada kuća “puca” od smeha.
  Druga tada omiljena igra bila nam je prelaženje jastuka. Stavljala bih joj mali,mekani jastučić na podlogu gde puzi i bilo bi joj zabavno što ima nekakvu prepreku ispred sebe.
  Moja preporuka je da u kasnijem periodu, kada beba bude smela da stoji, podlogu za igru staviš uz neki objekat gde beba može da se uhvati i da se sama ustane. Nama je idealno poslužio krevetac. I tako, malo po malo uz krevetac, pa uz krevet i brzo smo prohodali.
  Kao i ti i “majalajzer” i ja nisam praktikovala “bebeći govor”. I ponosna sam mama jer moja malena čisto izgovara ć.č,š i đ. Mada nam je c slaba tačka.
  Još jednom moram da te pohvalim za sav trud da nam preneseš što više stravi iz vaše svakodnevnice, koje su velika inspiracija meni i verujem svima koji čitaju ove redove. I sama želim ponovo da počnem sa pisanjem bloga i žao mi je što ranije to nisam odlučila, jer bi brojne uspomene bile mnogo bolje sačuvane.

  • Hvala, Biljana, na ovom predivnom komentaru.
   Ovako lepi i sadržajni komentari nadmaše sam tekst, i zbog toga mi je jako drago.
   Ja mom bepcu volim da “grickam” tabane, to mu je posebno uživanje, a ja uživam u njegovom glasnom smehu.
   Hvala za savet za prohodavanje. Pošto smo se skoro uselili u stan, nemamo mnogo nameštaja, samim tim ni “stanice” kojima bi mogao da se kreće. Potrudiću se da dok ne dođe vreme za prve korake to nekako rešim, jer sam za samostalnost u svakom, pa i u tom pogledu.
   Divna si, jako informisana i pažljiva mama i drago mi je što si ovde.

 4. Leti,leti..beba,je i nasa omiljena igra,em sto bebac uziva u njoj i ja vezbam misice nogu 🙂

 5. Ja ovo sve trenutno probavam sa osmomesecnom sestricinom, dok ne dodje i moja beba na red 🙂 Leti, leti voli vec dugo, i mogla bi do besvesti tako Primetila sam takodje i da recitacije i bilo koje pesmice sa ponavljajucim tonom jako prijaju. Tako sam je par puta uspavala i dok je bila stara svega par nedelja. Prija im taj jednolicni, ponavljajuci zvuk. Sada jos ivek mozemo da lupam osve i svasta kad je u pitanju znacenje reci, mada mislim da je vreme da polako i o tome vodim racuna 🙂 Uveliko vec upijaju i znacenje, sundjeri mali…

  • Da, vidim kolika je razlika između 4. i 6. meseca, sa 8 meseci to su već prava mala deca, a ne bebe. 🙂
   Brzo rastu, a još brže uče. Od veknice do hodajućeg čuda za samo godinu dana. 🙂

 6. Tačno je da su sa osam mjeseci već djeca. Moja curica ima skoro devet i vjeruj mi, sve razumije. Sve ove igrice smo igrale i nevjerovatno je da tako mala beba (sa šest mjeseci) prepoznaje pjesmicu i smiruje se uz nju. Mi smo joj pjevali “jednog dana rešio moj tata…” od rođenja, spontano i, kad god plače, neće u kolica ili auto sjedalicu, to je smiri.
  Uživaj sa svojom bebicom, iz dana u dan postaju sve zanimljivije a otkrivanje svijeta oko njih je za roditelje jednaka radost 🙂

  • Hvala, draga Aprilia!
   Mislim da oni znaju mnogo više nego što mi mislimo.
   Komunikacija je najvažnija, a sve što se sa njima radi dok su mali predstavlja neki vid komunikacije.

 7. Sjajan blog!
  Imam treću bebu, a opet tako sam mnogo novoga pročitala.

  Svaka čast na posvećenosti!

 8. Čitam ovo i shvatam da smo toliko stvari radile isto 🙂 a psiholog sam (iako u novinarstvu godinama) i ne mogu da verujem da je tako malo pisano o tome šta da radite sa svojom bebom kada je o igri reč! A kroz igru ona toliko toga razvija na psihočkom i fizičkom planu. Kad su veći, lakše je, a kad su maleni, onda se dovijamo same. Utoliko su sve ove tvoje ideje dragocenije!

  • Mnogo ti hvala.
   Našla sam se u problemu kada sam želela da osmislim igre, kao što si rekla, jako malo se o tome piše.
   Zato malo istražujem po netu, malo prilagođavam našim potrebama i interesovanjima, pa prenosim iskustvo.
   Inače mislim da roditelji intuitivno mnogo toga rade dobro, da je priroda to nekako super udesila. Samo smo od žurbe i “velikih obaveza” zaboravili da to pratimo.
   Nadam se da će nekom značiti ovi tekstovi, meni bi. 🙂

Ostavite komentar