Preporuka: 10 najboljih knjiga za pred spavanje koje možete pročitati za manje od 5 minuta

Ne dajte detetu da ode na spavanje bez poljupca. I ne dajte mu da zaspi bez priče. Ako ste te sreće, slobodnog uma i detinjastog duha, najlepše i najtoplije, najdraže priče svom detetu smislićete sami. I mi imamo par “samo naših” junaka, koje volimo i često im se vraćamo, ali moram priznati da su priče o njima prilično jednostavne i nezanimljive. Naša ljubav prema knjigama prenela se na uspavljivanje, pa su nam sada dve priče pred spavanje deo obaveznog rituala. Knjižice se menjaju, junaci razvijaju, priče rastu. Ipak, imamo najdraže. Ima nečeg magično smirujućeg i toplog u čitanju poznatih priča o dragim junacima. Zato ponavljamo, ponavljamo, ponavljamo… Volimo ih, vezujemo se za njih, učimo o njima i od njih.

knjige za decu

Izdvajamo i predstavljamo vam deset najboljih. Žiri u sastavu mali D i njegova mama, tj. ja, mnogo je stranica prelistao i mnogo vremena utrošio praveći ovu malu listu za vas i nas. Ono što je zajedničko svim ovim knjigama, pored činjenice da oboje mislimo da su fantastične – je to što su kratke, slatke i zanimljive. Jer mi nikada, ali nikada ne zaspimo u toku priče (dobro, možda ja malo zadremam pa krenem da buncam, ali imam njega da me opomene). I često ih čitamo po deset puta zaredom. I znamo biti umorni toliiiikooo da smo na ivici svih mogućnosti i snage. Ali – knjigu ne propuštamo, pa nam baš treba neka kratka – najkraća. Ovo su naša rešenja za takve situacije.

 1. Najtoplija – Minja i beli meda
  napisala: Ivana Anđelić, ilustrovao: Ivica Stevanović
  izdavač: Zavod za udžbenike
  IMG_4981 Kratka i nežna pričica o hrabrom vatrogascu Minji i jednom divnom danu provedenom u balonu s belim medom. Priča o hrabrosti, prijateljstvu i požrtvovanosti, onako kako to izgleda u snu jednog dečaka. Ilustrovana dinamično i vrlo neobično, ova knjižica je prava uzbudljiva avantura sa nežnim i slatkim krajem. Baš kao stvorena za priču pred spavanje. Obožavaće je deca koja imaju omiljenu igračku, ili igračku za spavanje.
 2. Najzbunjenija – Zmaj iz pletene korpe
  napisala: Snežana Gnjidić, ilustrovao: Milan Pavlović
  izdavač: Zavod za udžbenike
  Zmaj iz pletene korpe - knjiga za decu
  Jednog dana, u jednoj kuhinji, u pletenoj korpi punoj jaja, izlegao se jedan mali zmaj. I pojma nije imao ko je. Članovi porodice koji u toj kući žive pomažu mu da otkrije ko on jeste, pošto sasvim sigurno zna ko nije. Zbunjena, simpatična, duhovita pričica o tome da postoje stvari, reči i pojave koje deca ipak bolje, mnogo bolje razumeju od nas. Ne znam da li zbog te divne pouke, ali D je obožava, stalno je čitamo. Mada mislim da će pre biti da je voli zbog ponavljanja, koje on toliko voli u knjigama. I zato što zmaj “gunđa”. To nam je omiljena smešna reč.
 3. Najkraća – Zbunjeni puž
  napisala i ilustrovala: Asja Vasiljev
  izdavač: Zavod za udžbenike
  Zbunjeni puž - knjiga za decu
  Kratka, najkraća knjižica na svetu. O jednom zbunjenom pužu, koji nije siguran da li je veliki ili mali. Malena, slatka, jednostavna, a tako šarmantna i mom detetu tako draga. Stalno je čitamo i uz njenu pomoć smo naučili šta je malo, a šta manje, šta veliko, a šta veće. I uvek se nasmejemo na kraju. 🙂 Prednost: može se čitati bezbroj puta i opet, ne dosadi.
 4. Najšašavija – Priča o maloj krtici kojoj se neko pokakio na glavu
  napisao: Verner Holcvart, ilustrovao: Volf Elbruh
  izdavač: Zavod za udžbenike
  Priča o maloj krtici kojoj se neko pokakio na glavu - knjiga za decu
  Krticu kojoj se neko pokakio na glavu sam, moram priznati, jedva naterala sebe da kupim. Bila mi je previše… Realna. Ali preporuke su bile dobre i nisam se pokajala – uverila sam se još jednom da deca najviše vole jednostavne, realne priče, o stvarnom životu. Njima ne treba magija! Njima je sve na ovom svetu magično. Da, i konjska kaka. I golubija. I zekina. I kozja. I još neke kake. Veliku misteriju o zlom počiniocu ovog strašnog (i smešnog) dela razrešićete ukoliko se odlučite da svom detetu ponudite ovu knjigu. I time ćete iskočiti iz nekih šablona, malo se “pomeriti” i samim tim se približiti svom detetu. A kad budete videli koliko se dete raduje, nećete se, kao ni ja, pokajati – naprotiv.
 5. Najzagonetnija – Elmer se igra žmurke
  Napisao i ilustrovao: Dejvid Meki
  izdavač: Zavod za udžbenike
  Elmer se igra žmurke - knjiga za decu
  Ako već niste upoznali ovog jedinstvenog slona, ovom knjigom možete ispraviti nepravdu (mada ćete pravi uvid u njegovu fenomenalnost steći pre kroz knjigu Elmer, istog izdavača). Ovo je simpatična skrivalica u kojoj Elmer, šareni slon, tražeći svoju drugaricu plavu ptičicu, pronalazi ostale životinje iz džungle. Moj D se plaši lava i tigra, pa pokrije oči kada ih otkrivamo, ali viri između prstića. Jer smo porodično zaljubljeni u originalne, otkačene ilustracije i vedrinu kojom odišu. Kratko, vedro, i prosto mami da se čita iznova i iznova.
 6. Najnamćorastija – Nisam ja slatka
  Napisao i ilustrovao: Džonatan Alen
  Izdavač: Kreativni centar
  Nisam ja slatka - knjiga za decu
  Ovu knjigu mi je D prepričavao i pre nego što sam je pronašla, pre nego što smo je zajedno čitali. Izgleda da je čitaju u vrtiću s vaspitačicom. “Zalepila” sam se za nju u knjižari zbog jednostavnog izgleda, kratke i duhovite pričice – ko bi mogao ostati ravnodušan na premedenu namćorastu sovicu koja šeta po šumi i svima poručuje – “Nisam ja slatka! Ja sam opasna pernata grabljivica!” Uz ovu knjigu smo nas dvoje lepo obnovili gradivo o sovama, a i naučili još po nešto o mamama, deci i njihovom odnosu. Mnogo volimo ovu knjigu i ovu slatku sovu. Pardon, opasnu, pernatu grabljivicu.
 7. Najkreativnija – Kako je Raša nadmudrio kišni dan
  Napisao i ilustrovao: Milan Pavlović
  Izdavač: Kreativni centar
  Kako je Raša nadmudrio kišni dan - knjiga za decu
  Kako je Raša nadmudrio kišni dan, ili – kako je mi zovemo – Šimpliplop – opisuje kišni dan jednog maštovitog dečaka, koji je rešio da mu loše vreme ne pokvari raspoloženje. Hm, nije loša lekcija i za nas malo starije, a svakako je odlično štivo za najmlađe. D obožava da čitamo o avanturama ova dva neobična drugara – Šimpliplop je verni prijatelj pas malog Raše, i njih dvojica nas pozivaju na let svojim avionom, kroz oblake čak do Sunca. Ne znam zašto u ovoj knjizi svi imaju čudna usta, pa i Sunce. I ne znam kako je sva ta mašta i duhovitost uspela da se spakuje na tako mali broj strana.
 8. Najemotivnija – Priča o kolutu sira
  napisala: Sonja Krstanović, ilustrovala: Asja Vasiljev

  izdavač: Zavod za udžbenike
  Priča o kolutu sira - knjiga za decu
  Priča o kolutu sira nema najlepšu priču niti je najbolje islustrovana knjižica koju imamo i čitamo. Čak bih mogla reći da nisam nešto posebno ni oduševljena. Ali D jeste, a to je ipak najvažnije. 🙂 Tri mala miša i njihova mama svake večeri posmatraju mesec i njegove (pro)mene doživljavaju kao grickanje velikog koluta sira. Mnogo mi se dopada što smo se na ovaj način upoznali s Mesecom, i jedva čekam vedrije vreme da o tome malo više razgovaramo i detaljnije ga posmatramo.
 9. Najhrabrija – Mračac
  napisala: Hana Gadomski, ilustrovala: Tijana Knežević
  izdavač: (a ko drugi do) Zavod za udžbenike i nastavna sredstva
  Mračac - knjiga za decu
  Ukoliko već niste primetiLi (mada ne znam kako je to moguće), gajimo veliku ljubav prema Zavodovim knjigama. Zato što su neobične, drugačije, originalne, zanimljive, predivno ilustrovane. Prosto, odudaraju od standardne ponude kompjuterski dizajniranih, sterilnih knjižica koje mi se uopšte ne dopadaju. Zaista verujem da je čitanje knjiga višestruko korisno, između ostalog – gradi i ukus za lepo. Zbog toga sam veoma oprezna prilikom izbora ilustracija koje ćemo svakodnevno posmatrati. Često u tekstu izmenim neku reč, prilagodim je – jer neretko prevodi budu loši. Izbor knjiga za decu je nikad veći, ali u tom moru sve je teže pronaći kvalitet. Zbog toga moja velika podrška ide Zavodu, koji nekako skromno tek ponekad zaluta na police velikih knjižara, nenametljiv i tih. Ali ako svratite do njihovih knjižara, videćete sve to bogatstvo koje nude. Po jako povoljnim cenama, moram da dodam.
  Mračac je knjižica koju dugo D nije želeo da čitamo. Valjda zbog toga što nije znao šta je to – mračac – pa je mislio da će mu biti dosadno. U nekom trenutku ludila ju je sam doneo, i od tad nam je često pored kreveta. Dečica koja se boje mraka posebno će razumeti i voleti ovu knjigu, a mi smo sada baš u toj fazi.
 10. Najomiljenija: Pogodi koliko te volim
  napisao: Sem MakBretni, ilustrovala: Anita Džeram

  izdavač: Beli Put
  Pogodi koliko te volim - knjiga za decu
  Kada bih morala da od svih knjiga koje imamo izdvojim najdražu, ovo bi bila ta. Nežna, tiha, s posebnom atmosferom bliskosti između Velikog i Malog Zeca, a u isto vreme između deteta i onog ko mu čita. Volim je, valjda, zbog poruke koju nosi – roditeljska ljubav je nemerljiva, i najveća na svetu. Uvek mi na kraju zasuze oči. 🙂 Iznenađena sam što nam je već dugo stalna knjiga za pred spavanje, D je jako voli. Nisam očekivala da će mu njena pomalo monotona priča privući toliku pažnju. Ali izgleda da su emocije koje ona izaziva toliko jasne i prijatne svima, bez obzira na uzrast. Izdavač ove knjige, koliko mi je poznato, više ne postoji, ali uporni i dosadni mogu naći put do nje.

Stigli smo do kraja naših preporuka za vas. Volela bih da s nama podelite svoja iskustva s ovim i drugim knjigama, preporuke, zanimljivosti. Naravno – tema je kratke, najkraće i najbrže knjige za čitanje, jer svi znamo koliko nam je to nekad potrebno.

Do čitanja,

D mama

11 komentara na “Preporuka: 10 najboljih knjiga za pred spavanje koje možete pročitati za manje od 5 minuta

 1. Divni ste!!! U sledećoj poseti Srbiji ću slediti tvoju listu preporuka, jer dosta naslova mi je nepoznato! Najomiljenija nam je ista 🙂 Mnogo je knjiga u opticaju i kod nas… hrvatsko izdanje Medvjedica posebno voli, jer obradjuju svakodnevne teme i probleme, a i najnovije su na nasim policama… priznajem da je veci deo literature na slovenackom- pogledaj molim te ilustracije Jelke Reichman…u svaku se zaljubim kao prvi put.. trenutno (a to vec traje neko vreme) su nam omiljene uspavanke moje price iz detinjstva, pa potom njene (mnogo to volim). Ili jednu pricu citam ja, drugu “cita” ona.

 2. Baš fin izbor imate vi tamo… U Bosni nisam vidjela ništa od tih knjiga.
  Moja preporuka za brzo pročitanu a sjajnu slikovnicu je “Zamislite”, Dušan Radović, Kreativni centar izdavač… Inače, čitava ta edicija “Pustolovine” im je divna… Moj klinjo i ja isto često čitamo, počeli smo rano i on toliko voli da sad npr. kad ide na šolju da kaki obavezno mora da čita knjigu.. Sam on “čita”. 😀 Komedija.
  Ma toliko sam više sama sebi dosadila sa tim čitanjem, da sam imala ideju, čak je kao i započela, da snimam to i kačin na Youtube, kao neki vlog.. Ali ne da se, sestra mlađa rredovno napada pa je pričanje istrzano, otimamo se za knjigu i to.. Ona je neki deseti tip, čim krenemo da čitamo ona “Daj mi meni”, otme i okreće strane, čita ona sama.
  Evo ti da vidiš, hahah… https://www.youtube.com/watch?v=oFYXnd9Luzg
  Poz!

 3. Ja sam pala na poslednju knjigu. Ja ovako velika, mogla bih da je gledam čitavog dana, jer obožavam ovakve ilustracije! Ne sećam se da sam u knjižarama u gradu (imamo ih samo dve) videla izdanja Belog puta, ali potražiću.
  Mi smo malo prerasli knjige ove dužine. Sve čije čitanje traje manje od petnaest minuta ne dolaze u obzir.U tom periodu smo nekako najviše vremena provodili uz “Ko se to čuje” u izdanju Kreativnog centra, koju smo sasvim slučajno kupili. Puna je životinja pa smo uz zanimljiv tekst saznali koja se životinja kako oglašava.

 4. Kakvi divni prijedlozi! Vidim već po ilustracijama da bi nam se svidjelo sve jako i taj vizualni moment je obično ono što me prvo privuče nekoj slikovnici! Osobno sam imala priliku upoznati Ivicu Stevanovića i totalno sam se zaljubila u njegov stil pa jedan njegov print krasi i M-ovu sobu! 🙂

 5. Procitali smo knjigu Minja i beli meda, volim ovog ilustratora, ali mi je prica nekako povrsna, niko se nije primio od klinaca, a deca mi vole vatrogasce i mede, i sve je slatko ali ipak nesto fali, malo vise drame oko mede kojem je pretoplo, nismo se nesto saziveli sa njim.
  (Za starju decu, 3, 4 god. Macka koja je mislila svojom glavom, i Carevo novo odelo je ilustrovao Ivica Stevanovic, meni prijaju njegovi crtezi pastelama.)

  Sta znam, od istog izdavaca mi (nam) je draza Zmaj iz pletene korpe, tu smo i kupili, i upravo sam je pricala za laku noc. Duhovita je i lepa i navijamo za zmaja da otkrije ko je, i da bude vidjen ocima deteta. Deci je omiljen deo kad ga dede stavi u usta umesto proteze.

  Krticu, Elmera, i Mracca, obozavaju svi!!! Njih poklanjam, pozajmljujem i prepricavam.
  Elmer je br. 1 za sina od 2 god. (iako ne kapira radnju u nekim pricama), a Krtica je jedan od omiljenih antiheroja, namcor i zlopamtilo. Imamo u parku i krticnjak, stalno ga obilazimo.

  Nisam ja slatka
  Oh kako je divna! Kako se moja MIla samo prepoznala u ovoj sovi koja je namcor kad joj se spava.

  Ostale knjige jos nisam pronasla. Javljam utiske.

  Ali sam se dokopala jednog malog blaga koje si negde preporucila, Svitac Leo. Hvala ti sto si me upoznala sa ovom knjgom, nije za ovu temu, jer je previse kompleksna knjiga za dvogodisnjake, ali momenat trijumfa u knjizi je bio propracen ovacijama moje cerke, uzviknuka je: “Jes!!!”, kad Leo zasvetli po prvi put. A malo dete (nema pojma o cemu se radi), ali vice uporo da Leo place. Skoro nisam nasla toliko dobru knjigu o odbacenosti, ruganju, podrsci, upornosti, i oprastanju. Vredelo je izronjati polovnu knjigu, sad je ljuborno cuvam, jos neko vreme.

 6. Mom decaku od 2 godine najvise se svidela Nisam ja slatka i Elmer se igra zmurke.To moze sto puta iznova da mu se cita i da e dosadi.Vidim da voli i zbunjenog puza,pricu o Kolutu sira, Minju i belog medveda. Iz nekog razloga Zmaja iz pletene korpe ne da ni da se pocne sa citanjem, odmah vice da nece (!!!??) a nije odusevljen ni sa Kako je Rasa nadmudrio kisni dan.Iskreno ta knjiga ima dosta reci neadekvatnih za njegov uzrast i mozda isuvise teksta.Takodje Elmera dozvojava da s eprocita samo stranica gde se navode njegove boje koje sve ima, ostalo mu je dosadno i ne da da se cita.Ja sama nisam preterano zadovoljna ilustracijama ovih sikovnica (osim Elmir se igra zmurke).Cak su uzasno nacrtane zivotinjice u knjizi Nisam ja slatka.Ne prepoznaje se koja je koja.Ali knjiga broj jedan koju on napamet zna i uvek joj se vraca je Medin prvi recnik, prelepo oslikana, puno novih reci moze da se nauci i vrlo jednostavno napisana.Moram priznati da retko nailazim na knjige koje se napisane jednostavnim recima , pa je isti slucaj i sa ovim gore navedenim slikovnicama, dosta reci moram da pojednostavim i izmenim dok citam,Na kraju, shvatam da su slikovnice sa Pepom i Dzordzom napisane recnikom najpribliznijim dvogodisnjacima:D

  • Žao mi je što vam se većina naših preporuka nije dopala. Sačekajte malo, pa za par meseci pokušajte ponovo. Inače mislim da je sasvim u redu decu izlagati rečima koje ne mogu da razumeju. Ja sam to rešavala tako što bih priču za koju procenim da je komplikovana prvih nekoliko puta prepričavala, a zatim, kada mu radnja postane poznata, čitala tako da je on iz konteksta mogao izvući značenja reči.

 7. E da, kupili smo i knjigu o krtici, iskreno prevrtao mi se zeludac na one slike…nekako mi je too much, i ne znam sto svi hvale ovu slikovnicu.Moj muz je ostao nem i zgrozen sto sam to detetu kupila 😀

Ostavite komentar