Kućni porođaj – mane i prednosti

Porođaj kod kuće je za našu zemlju i naše uslove relativno nova kategorija (ako ne računamo naše bake/prabake koje su se porađale kod kuće, u štali, na njivi). O toj mogućnosti u trudnoći, iskreno, nisam ni razmišljala. Vrlo brzo nakon mog porođaja, taman kad sam sredila utiske i sa distance mogla da se osvrnem na svoje iskustvo (da li će ijedna žena ikada moći u potpunosti da se distancira od tog događaja?), pojavio se na internetu snimak Rađanje porodice Tamare Zidar. Malo je reći da sam bila oduševljena. I iznenađena brojem negativnih reakcija na sam čin porođaja kod kuće. Šta je to što ovu temu čini tako intrigantnom? Koje su mane, a koje prednosti porođaja kod kuće?

kucni porođaj
Izvor: Pinterest

Mane:

 1. Rizici. Najčešći argument onih koji su protiv porođaja kod kuće je – šta ako nešto krene naopako? Uglavnom za tim argumentom posežu žene koje su i same doživele komplikacije na porođaju. I razumem ih. Šanse od komplikacija, nažalost, uvek postoje. Jedino pitanje koje se nameće je – da li su ti rizici zaista manji u porodilištu, kada se ima u vidu broj novinskih naslova koji nas malo-malo pa obaveste o nekoj lekarskoj grešci. Ostavljam na majci da proceni da li i koliko poverenja ima u prirodu, a koliko u lekare. O tome ne vredi diskutovati.
 2. Nered. Da se ne lažemo, porođaji su prilično neuredni događaji. U bolnici će doći jedna jako fina teta (“moja” je zaista bila jako fina) i za vama počistiti, doneti čiste peškire i ubrzo će sve izgledati kao novo. Uvek sam se pitala ko čisti za porodiljom kod kuće

  porodjaj kod kuce
  Izvor: Pinterest
 3. Bol i druge “čari” porođaja. Žene koje se prvi put porađaju ne znaju šta mogu da očekuju. Postoje one koje prosto nisu u stanju ili ne žele da trpe bol. Za njih je svakako dobro staro porodilište, gde mogu dobiti epidural, indukciju, i sve prilično brzo i bezbolno “završiti”. Mene je lično bio strah od toga da će me bol paralisati i da neću biti u stanju da dam sve od sebe onda kada za to dođe vreme. Poverenje u svoje telo je ključno u ovakvim trenucima. Za sve drugo tu je porodilište. I lekovi.
 4. Negativni komentari i popreki pogledi. Ukoliko se odlučite  za porođaj kod kuće, budite spremni na čuđenje, savete i osude od strane okoline, pa i lekara. Nije lako boriti se sa tim devet meseci. Pretpostavljam da ste, ako ste već doneli odluku o porođaju kod kuće, o istom dobro informisani i u svoju odluku sigurni. U tom slučaju ova stavka može biti samo manja neprijatnost za vas, nikako i uzrok kolebanja.
 5. Uhodan tim lekara je uhodan tim lekara. Sa tim se ne može takmičiti.

  porođaj kod kuce
  Izvor: Pinterest

Prednosti:

 1. Bliskost sa bebom navodim kao prvu i najvažniju. U porodilištima je postupak nakon porođaja prilično dobro uigran, ali vrlo stresan za samu bebu. Nakon naglog odvajanja od majke, sledi tumbanje, (u nekim porodilištima) pranje, merenje, provera opšteg stanja, pa se beba tek onda donosi mami u naručje. Na kratko. Prekratko. Najprirodnija moguća stvar na svetu je bebu odmah po rođenju staviti majci na grudi. Pustiti da oseti njen miris, omogućiti prvi podoj odmah, sačekati da pupčana vrpca prestane da pulsira, pa je tek onda preseći. Ovo sve je moguće učiniti i u porodilištu, ali se to mahom ne čini. Važnost tog prvog kontakta ne moram naglašavati ni dodatno objašnjavati. Kod kuće imate sve vreme ovog sveta da se posvetite samo svojoj bebi. Malo li je?
 2. Intimnost. Kod kuće ste u poznatoj sredini, svom toplom domu, okruženi ljudima koje volite i koje ste s određenim razlogom izabrali da budu pored vas. Prisustvo oca je moguće u sve više porodilišta, i u tom smislu se stvari menjaju na bolje.

  porođaj kod kuce
  Izvor: Pinterest
 3. Možete se porađati kako god želite. Vrlo važna stavka, bar za mene. Dok sam bila prikačena na CTG i prikovana za krevet s nemogućnošću da se i malo mrdnem, iskreno sam zavidela svim onim ženama čije sam porođaje gledala na snimcima, i koje su se slobodno kretale i nameštale kako su želele. Postoje različiti tipovi kontrakcija, samim tim i različiti položaji u kojima je ženi porođaj “udoban” i prijatniji. Ne zaboravimo ni moć gravitacije, koja je veliki faktor u samom činu porođaja. Kod kuće se možete šetati, nameštati kako vam je volja, koristiti lopte, kadu i druga pomagala, sve što vama lično prija. Možete jesti i piti, slušati muziku koju želite, imati sve svoje na raspolaganju. Za one koji će cinično primetiti da izbor muzike nije vredan rizika po bebin život, naglasiću da ovde iznosim samo prednosti i mane, nikako ne poredim važnost stavki. Svako donosi odluke za sebe.
 4. Čistoća. Ma koliko porodilište bilo održavano, novo i čisto, kuća je ipak kuća, a bolnica – bolnica.
 5. Dula. Relativno skoro sam saznala za ovaj vid pomoći na porođaju. Dula je žena koja je prošla obuku da bude emotivna, i psihička pomoć i podrška ženi u toku porođaja. Ukoliko se porađate kod kuće, dula će vam biti od velike pomoći. Mada, meni se ova ideja toliko dopada da bih dulu povela sa sobom i u porodilište. Više o dulama možete saznati ovde.

                                                                                                                                        

  porođaj kod kuce
  Izvor: Pinterest

  Ono što primećujem u poslednje vreme i što mi se jako dopada je sve veća informisanost žena u vezi sa porođajem. Bilo da ste zagovornik porođaja kod kuće ili se nikada ne biste usudili na taj korak, složićete se, nadam se, da je pravo izbora ono ka čemu svi treba da težimo.P.S. O iskustvu roditelja iz filma Rađanje porodice i njihovim pobudama za ovakav izbor  (iz tatinog ugla) možete pročitati ovde i ovde.

6 komentara na “Kućni porođaj – mane i prednosti

 1. Kao tetka koja je prisustvovala kucnom porodjaju ciji si film spomenula u textu, mogu reci da si sve prednosti bas tacno nabrojala. Ima i nekih neminovnih nedostataka, ali moj utisak je da bol nije jedan od njih. Naprotiv, sestra pamti daleko manje bolove od svih mojih drugarica koje su se poradjale u bolnici. Razlog je pre svega sto nije dobila indukciju, redovno smo je masirali, ustajala je i lezela u pozama u kojima joj je odgovaralo. Bolelo je jedino kada je imala trudove, a oni su, slozicete se, nesto sto svaka trudnoca nosi, i svi poduhvati se preduzimaju posle njih.

  • Draga Aleksandra, baš mi je drago što si se javila. Ovaj tekst je napisan iz nekog mog ugla, kao nekog ko nije iskusio porođaj kod kuće, bar ne još. 🙂 Hvala ti na komentaru, lepo je čuti priču “sa lica mesta”. Mislim da si obogatila ovaj tekst.

 2. Saglasna sam sa Aleksandrom u vezi sa bolom. Porađala sam se kod kuće i bola se ni ne sećam. Postoji još mnogo drugih prednosti, poput mira i tišine u kojoj možeš da se sklupčaš na omiljenom dvosedu, kako bi te kontrakcije manje bolele, tihujući i pričajući sa bebom, da te niko ne uznemirava ako ti to ne želiš. Nema pregleda od strane tuđih lica kako ko prođe, da “gurne ruku da proveri”, nema neprijatnosti. Sav možeš da budeš u fokusu. Jer porođaj je upravo to. Fokusiranje na sadašnji trenutak, to je izuzetno bitan posao i važno je uraditi ga kako treba. U tom sadašnjem trenutku prijala mi je topla ruka supruga, koja me milovala po kosi, pitanje da li želim nešto da pojedem, domaći smuti od borovnice i voda kad god poželim. Često čujem od drugarica (iz porodilišta) da su gladne i žedne i da im uskraćuju vodu. To je za mene najstrašnije nešto!
  Takođe kao prednost porođaja kod kuće možete spomenuti i posteljicu, koju vam niko ne otima, već možete da je zadržite.
  Da možete otrčati u WC kad god poželite (a često imate potrebu za tim), i da sednete na dasku bez bojazni od infekcije.
  I još mala digresija na “manu” o neredu u toku porođaja. Ni ja nisam bila svesna te činjenice. Žena se zaista “čisti” sve to vreme, ali to je savršeno normalno. Babica je za mnom čistila nered najnormalnije, nije ni trepnula. Nije ni suprug. Ne znam šta da vam kažem. To nas je ispovezivalo mnogo više nego što bih ikad pretpostavila. Smešno, ali tako je 🙂
  I ako već budete u prilici da vagate prednosti i mane pre donošenja odluke o kućnom porođaju, uvek imajte na umu vrednovanje. NIje svaka mana podjednako “teška” kao i prednost. Bodujte ih, pa na kraju vidite šta je prevagnulo.
  U svakom slučaju, bilo bi lepo da napišete članak i o porođaju u porodilištu na sličan način – prednosti i mane. Ali i tu počnite prvo sa manama. Ima ih podosta.

  • Draga Majo,
   Hvala na ovako detaljnom komentaru. Drago mi je si podelila iskustvo sa nama, verujem da će mnogima značiti.
   O porođaju u porodilištu ću možda pisati. Trudila sam se da objektivno pristupim temi, naravno da stavke nisu jednake “težine” i da, npr. nered kod kuće nema istu vrednost kao mir i sloboda prilikom porođaja.
   Mislim da je važno imati slobodu izbora, a pod tim smatram da i porođaj u porodilištu počne da podrazumeva veću slobodu i bolje uslove.

 3. Sjajan tekst, sve pohvale. Moja prijateljica koja živi u Londonu za drugi porodjaj se odlučila da bude kod kuće i sa nama je podelila to iskustvo. Zvučalo je kao bajka i za njih i jeste bila. To je porodjaj kroz koji svaka buduća majka želi da prodje. Njihovo iskustvo me je približilo toj ideji, a imajući u vidu da mi je trudnoća bila skoro pa idealna, malo je bilo argumenata protiv. Čitajući na internetu shvatila sam da to zadovoljstvo sebi ne mogu da priuštim finansijski tako da sam odustala. Jedino sto mi je po malo budilo sumnju je naš zdravstveni sistem. U Londonu, prema rečima naše prijateljice, porodjaj kod kuće se prijavljuje u najbližoj bolnici, ispred kuće se nalaze ambulantna kola i svi su u pripravnosti u slučaju da zatrebaju. Kod nas, te mogućnosti naravno da ne postoje, a možda su i najbitnije. O osudjivanju i iščuđavanju okoline da i ne pričam. Posle nekog vremena sam prestala i da pričam na tu temu, jer nisam želela da trošim vreme i energiju.
  I, kao što rekoh finansijski nisam mogla to sebi da priuštim tako da sam odustala, ali možda je baš to i spasilo moju bebu. Od idealne trudnoće nekoliko trenutaka posle porodjaja saznajem da moja beba ima veliki problem i da će biti transportovana u Tiršovu i odmah i operisana (u pitanju je bila atrezija jednjaka tj. nemogućnost hranjena). Srećom, pedijatar je bio odlično obučen i odmah je prepoznao problem što je bebu i spasilo. Da li bi se to dogodilo i kod kuće, nikad nećemo saznati, ali se svakako slažem da se sa timom lekara ne treba takmičiti.
  Bilo kako bilo, ideja porodjaja kod kuće mi i dalje nije daleko tako da ako se odlučim za drugo dete, potrudiću se da prebrodim finansijski razlog, jer sam kod prvog porodjaja bila uskraćena za sve ono lepo što dolazi sa saznanjem da ste postali majka. Duboko u sebi želim da iskusim taj osećaj i odagnam sve strahove i izlečim sve traume.

 4. Kao i mnoge trudnice, spremala sam se detaljno za roditeljstvo. Na jednom od predavanja sam saznala da 95% zena u stanju da se porodi samo, bez pomoci lekara. To je zvucalo vrlo ohrabrujuce. Medjutim, ja spadam u onih preostalih 5%. Da nisam bila u porodilistu, i da lekari nisu bili brzi, moja beba bi se ugusila. Nije bilo nikakvih indikacija za rizik, jednostavno je posteljica pocela da se kida dok je beba jos bila u stomaku.

  Sve napisano u tekstu zvuci idilicno, i ove zene koje su to uradile kod kuce imaju samo divno secanje. Meni je to najveca trauma u zivotu, ali imam zdavo i zivo dete, sa malim oziljkom na obrazu (od hitnog carskog reza).
  MI se vracamo porodjau kod kuce ne zbog intime i sigurnosti doma, nego zbog nehumanog porodjaja i postporodjajnog oporavka u porodilistima u Srbiji. Citala sam o Pancevackom porodilistu i iskustvima tamo, kada bi druga porodilista imala takav pristup, imali bi manje horor prica i manje ideja za kucnim porodjajem.

Ostavite komentar