Pecanje – igra za decu

Već neko vreme se igramo pecanja. Zavežem kanap na varjaču, pa stavljamo mamce na udicu, zabacujemo štap, čekamo da riba “povuče”, pa se radujemo, radujemo… Stoga sam bukvalno poskočila od radosti kada sam na jednom sjajnom blogu pronašla ovu ideju.

Naša verzija izgleda ovako.

DIY igra za decu - pecanje

Pri odabiru aktivnosti važno mi je da je sve moguće brzo i lako pripremiti, kao i da do materijala potrebnog za određenu igru nije teško doći. Pecanje zadovoljava sve kriterijume. Bukvalno sav materijal smo već imali u kući, a pravljenje štapa i ribica je lako i zabavno. Magnetić sam skinula sa starog magneta za frižider i zalepila ga za traku.

DIY igra za decu - pecanje

Princip je jednostavan – magnetić privuče spajalice prikačene za ribice i ribica se na taj način upeca. Međitim, pojavio se jedan mali “problem”. Maca obožava da juri sve što visi i mrda se, a još ako je u pitanju riba… Oka nije skidala sa naše nove igračke i trebalo nam je vremena da joj objasnimo da naše ribice nisu  za jelo.


DIY igra za decu - pecanje DIY igra za decu - pecanje

Igrice poput ovih su vrlo korisne. Dete uči da određene radnje prethode drugim radnjama i to određenim redosledom, saznaje odnose uzrok-posledica, razvija maštu, uči nove reči… Trudim se da osmislim što više novih situacija, poput ove, iz koje mnogo toga saznajemo kroz igru.

Tako smo razgovarali o tome koja je ribica koje boje.

DIY igra za decu - pecanje

Pošto je još mali i nesiguran, pomagala sam mu dosta oko centriranja “udice” u “bazenčić”. Ova igra je idealna za decu uzrasta oko dve godine, ali definitivno je zanimljiva i mlađima. Starija deca mogu saznati nešto i o magnetima, životu pod vodom, čime se ribice hrane, odnosno koji se mamci mogu koristiti…

DIY igra za decu - pecanje DIY igra za decu - pecanje

Ko bi rekao da jedna tako obična stvar kao što je sejalica za pesak može biti tako zanimljiva i korisna igračka. Kada se igramo kuvanja ručka – ona nam je šerpa. Kada se igramo rođendana – onda je torta. Kada pravimo kuću od lego kocaka – tada nam je ova plava posuda bazen. Eto, danas je bila i jezerce prepuno ribica.

DIY igra za decu - pecanje

8 komentara na “Pecanje – igra za decu

  1. Mi isto obožavamo ovu igricu, samo što kod nas sva ta oprema nikako ne potraje dugo. Davno sam još planirala da sasijem ribice i napravim jači štap, ali sam nekako zaboravila, tako da ti hvala na podsećanju.

    • Super je i ovo što je mama sa izvornog bloga uradila, plastificiranje. Moje dete nije zainteresovano za eksperimentisanje sa izdržljivošću materijala pa nemamo tih problema, ali možda se i to promeni uskoro, pa javite kakva je vaša izdržljiva verzija!

  2. Ovo moramo isprobati! Jednom sam htjela kupiti slicnu igru i sad mi je tako drago sto nisam. Uvijek vise volim diy igracke! Hvala za ideju

Ostavite komentar