“Napravi sam” igračka od kutije i pertli

Opet smo se igrali.

Primetila sam da D (kao i većina beba) obožava etikete. I trake. Samo da visi, da viri, da može da se vuče i gricka. Obožava!

Pronašla sam ideju na internetu, malo je prilagodila onome što mogu naći u stanu i voila! Eto zanimacije za mamu (koja pravi) i bebu (koja testira “proizvod”).

Napravi sam igračka od kutije i pertli

Kao osnova poslužila mi je obična kartonska kutija. Oblepila sam je belim papirom da boje ne odvlače pažnju od traka, koje su ipak glavna tema ovde.

Izbušila sam kutiju na više mesta, vodeći računa da broj rupa bude paran. Svaka traka prolaziće kroz dve rupe.

Krajeve sam fiksirala čvorovima, da trake ne mogu da se izvuku. Inače bi igračka bila razmontirana brzinom svetlosti.

Napravi sam igračka od kutije i pertli

Ovako to izgleda iznutra:

Napravi sam igračka od kutije i pertli

Bilo mi je važno da mu pokažem odnos uzrok : posledica. Kada se kanap povuče na jednoj strani, na drugoj se skrati.

Napravi sam igračka od kutije i pertli Napravi sam igračka od kutije i pertli

Krajnji cilj mi je bio – kao i uvek – dobra zabava. Rekla bih da sam u tome uspela.

Napravi sam igračka od kutije i pertliNapravi sam igračka od kutije i pertli

Do čitanja,

D mama

12 komentara na ““Napravi sam” igračka od kutije i pertli

 1. Odlicno je! 🙂 evo vec merkam kutije i kanape po kuci. Ja cu morati ipak neku plasticnu da zrtvujem jer moj zvrk ne ga gricka sve nego natapa! :p Pozzz i hvala za ideju!

  • Hvala na komplimentu!
   Odličan predlog za plastičnu kutiju, toga se nisam setila.
   Tako je izdržljivije, definitivno.
   Videćeš, obožavaće(te) je!

   • Morala sam ponovo da se javim 🙂 Moja malena je odusevljeno prisla kutiji cim je ugledala. Zagledala je sa svih strana i radoznalo vukla pertle i trake. Ali prava zabava je usledila sutradan kada je i tati zapala za oko – on sa jedne strane kutije, ona sa druge, a zatim je pocelo ,,natezanje”. I tako se njih dvoje vec par nedelja natezu oko kutije, svako vukuci svoj kraj vrpci. Jednostavna a fantasticna zabava.
    I jos, nedavno sam naisla na varijaciju ove igre ali za decu nesto stariju od godinu dana. Naime, uspravno se postavi rupicasta tabla (ili nesto slicno) tako da oba kraja svake vrpce vire sa iste strane. Poenta je ista ali se stvari malo komplikuju pogotovo je ,,tabla” velika i ako se krajevi poprilicno razmaknu.

 2. Eee strava! mi smo pravili nešto slično, samo sam ja provlačila trake kroz plastični poklopac od nes kafe 😀 luda zabava!

  ps: ja uživam u pravljenju i osmišljavanju zanimacija i onda mi je puno srce kad vidim da se ona tako lepo igra sa time! ^_^

 3. Iako je Sofija mnogo starija, ja sinoć videh ovaj post i reših da probam. Igrala se danas celo pre podne dok nije zaspala i oduševljena je. Inače sam tražila kako da joj odvratim nameru da razmontira moju kutiju u kojoj mi stoje razne DIY stvarčice sa mnogo satenskih traka, tako da je ova tvoje ideja bila više nego dobrodošla. Hvala mnogo! :*

 4. I kod mene bi kartonska kutija bila unistena a mozda i pojedena,tako da plasticna na primer od vlaznih maramica sutra postraje nova igracka sa kanapima i satenskim trakama.Super ideja.

 5. Pa sad sam se toliko oduševila da ti ne mogu opisati 🙂 I moja bebika obožava peteljkice i ono je toliko dobra ideja, hvala ti!

 6. Odlična ideja za igranje! Ja obično pravim edukativno-kreativne igračke za svoju decu i primećujem da su im mnogo draže od “kupovnih”.

Ostavite komentar