Neverovatna priča o džinovskoj krušci

Prelazak sa slikovnica na romane nije mala stvar. Ne znam tačno ni kako prepoznati pravi trenutak za taj veliki korak. Kod nas se on javio u vidu prezasićenosti svim poznatim knjigama, mog osećaja da je sve nekako “prerastao”, da nam treba, jednostavno, nešto izazovnije. (Nemojte, međutim, ni na sekund pomisliti da slikovnice ne smatram dovoljno izazovnim i da od njih odustajem.) Imali smo, priznajem, izlete u vidu priča bez slika i romana iz delova poput Pipi Duge Čarape, ali nešto dovoljno izazovno, a odgovarajuće za uzrast naprednog petogodišnjeg čitača nismo nalazili. Sve dok me svojim šašavim nazivom i šarenom koricom nije privukla ona – Neverovatna priča o džinovskoj krušci.

neverovatna priča o džinovskoj krušci

Reč je o knjizi koja na prvi pogled predstavlja tipičnu morsku avanturu – kada bismo je, bez detalja, likova i opisa prepričali, ne bi nas mnogo iznenadila. I upravo u tome se krije njeno bogatstvo, dopadljivost i popularnost kod dece. Ali krenimo redom.

Autor Kruške, Jakob Martin Strid, svoju karijeru je izgradio kao autor stripova. Knjigama za decu se okrenuo kada se zasitio rokova, uputstava i pritiska. Kako sam navodi u jednom intervjuu, knjige za decu crta i smišlja pre svega da bi sebe zabavio. Naime, on se jasno seća šta mu je kao detetu bilo zabavno i smešno i smatra da svako ko je taj svoj unutrašnji dečji osećaj zaboravio jednostavno ne treba ni da piše za decu. Stoga je Priča o džinovskoj krušci knjiga bez kompromisa, knjiga napisana za jednog dečaka koji je odrastao znajući tačno kakvu knjigu želi. Napisao ju je i posvetio sebi on sam, mnogo godina kasnije.

Svako ko je svoj unutrašnji dečji osećaj zaboravio, jednostavno ne treba ni da piše za decu.

Jakob Martin Strid

neverovatna priča o džinovskoj krušci

Možda je baš zbog toga ovaj autor uspeo da na neverovatan način ovu svima “odnekud poznatu” priču “iščaši”, izokrene i učini duhovitom, zanimljivom, neobičnom i originalnom. Glavni junaci – Sebastijan i Mičo – slon i mačak, upuštaju se sa svojim prijateljem, naučnikom profesorom Glukozom, u plovidbu morem u potrazi za Tajanstvenim ostrvom. Umesto broda, plove u džinovskoj krušci, čije seme su dobili kao poruku u boci od misteriozno nestalog gradonačelnika njihovog grada. Na tom putu nailaze na tri velika izazova – strašne gusare, morsko čudovište i prolazak kroz Mrklo more. Sa tog strašnog puta se niko nikada nije vratio.

neverovatna priča o džinovskoj krušci

Stridova ilustratorska crta i iskustvo učinili su da je knjiga vizuleno pravo malo blago. Svaka ilustracija sadržajem dopunjuje tekst i pripoveda male priče paralelno sa glavnom radnjom. Posmatranje slika, njihovo istraživanje i otkrivanje detalja mogu biti vrlo zanimljiva aktivnost sama po sebi. Na primer, pokušajte da ispratite život malenih miševa, junaka koji su prisutni na skoro svim ilustracijama, a apsolutno se nigde ne pominju u tekstu. 🙂

neverovatna priča o džinovskoj krušci

Glavni junaci, mačak Mičo i slon Sebastijan, predstavljeni su kao deca u svetu odraslih, kao različiti u svetu istih – radoznali, hrabri, empatični i jednostavni. Zbog čega je autor izabrao baš ove dve životinje ostaje nepoznanica koja ostavlja prostor za tumačenja, a zanimljivost koju još vredi spomenuti je i da su oni jedine životinje koje govore u knjizi. Dopada mi se kako su, iako vidno drugačiji i evidentno dosta mlađi od ostalih, ova dva junaka predstavljena kao ravnopravni i poštovani članovi njihovog malog grada Suncograda.

U svetu ove knjige borba između dobra i zla postaje borba između dobra i zla koje samo još ne zna da može biti dobro. Negativci nisu zli već su smešni, a osećaj za ispravno i dobro je nešto što se podrazumeva i izaziva čuđenje ako je drugačije.

Deci je potrebno više ovakvih knjiga. Knjiga u kojima je stvarnost dovoljno izokrenuta, šarena, oneobičena, a opet, uzbudljiva, jednostavna, neopterećena i smislena. Knjiga u kojima, uprkos haosu, avanturama, opasnostima, imate osećaj da će sve biti u redu.

 

Naslov: Neverovatna priča o džinovskoj krušci

Autor: Jakob Martin Strid

Idravač: Kreativni centar

Godina: 2018.

Ostavite komentar