Masaža za bebe

Dugo nas nije bilo da se javimo. Bili smo zauzeti mnogim predivnim stvarima i aktivnostima o kojima ću pisati. Među njima je i masaža za bebe. Bila sam nestrpljiva da s vama podelim iskustvo, ali sam čekala da se kurs završi kako bih mogla da zaokružim i lepo saberem utiske.

Kada sam dobila poziv da budemo među nekoliko privilegovanih beba i roditelja na kojima će divna Tamara probiti led i zaraditi svoju zasluženu licencu, nisam se dvoumila. Već neko vreme sam po raznim portalima i forumima iščitavala o tome kako bih mogla masirati svoju bebu. Sada, nakon završene obuke, konačno imam priliku da s vama podelim naše iskustvo i oduševljenje. I kažem vam da ništa što možete pročitati nije ni prići pravoj stvari.


Tamara je dupla mama, super mama, koja pravi odličan sok od zove, ima vrlo korisne savete, bavi se fotografijom (zahvaljujući njoj imamo ovako divne sličice da prenesu atmosferu), obožava decu (a i ona nju) i ima lutku Doru. Uz sve to, ona je i instruktor masaže za bebe, a lutka Dora joj u tome pomaže. Reč je o posebnoj vrsti masaže za bebe,  IAIM masaži. Na njihovom sajtu možete se o ovome više informisati. Ovaj kurs sastojao se iz pet časova, koji su se održavali jednom sedmično, i trajali su po oko sat i po vremena. Neretko smo to vreme produžavali jer je masaža, kao i razgovor s Tamarom, svima prijao. Toliko nam je bilo lepo.

Masaža za bebe Masaža za bebe
Na masaži smo naučili da se opustimo, da oslušnemo svoju bebu, da joj priđemo i razumemo je. I naučili smo najvažnije – da se masiramo s bebom.

Masaža slavi dodir, dragoceni dodir između roditelja i deteta. Masaža za bebe postala je naš mali ritual pred kupanje, u kome svi uživamo. Dodir i povezivanje sa bebom na taj način nešto su neprocenjivo.


Tamara je svakog časa po nekoliko puta naglašavala: “Masažu ne radimo bebi, niti na bebi. Masažu radimo sa bebom“. Time je istakla značaj uzajamnog povezivanja bebe i roditelja, zadovoljstva koje mora biti obostrano da bi bilo ostvarivo.

Naučili smo da masiramo celo telo – ruke, noge, guzu, stomak, grudi, leđa, lice. Kompletno uživanje! A da li ste znali da postoji posebna masaža koja pomaže bebi prilikom grčeva i zatvora? Mi smo to na ovom kursu naučili i D je obožava!

Svaki čas imao je neku temu u vezi sa roditeljstvom, koju smo pretresali u pauzama (jer malecke bebe moraju i da se vrtulje, ručkaju ili spavkaju, a masaža se ne radi kada se spavka). Te teme pomogle su nam da se međusobno bolje upoznamo, opustimo, razmenimo iskustva i mnogo toga novog naučimo.

Masaža za bebe je za nas potpuno otkrovenje! Osim predivnog iskustva na samim časovima, ohrabrila nas je na putu kojim smo krenuli u roditeljstvu. To je put povezivanja sa bebom, put ljubavi, nežnosti, zagrljaja, maženja, pružanja, beskrajnog pružanja. Masaža pospešuje bebin imuni sistem. Čini da se beba oseća sigurnom usled nežnih dodira koje posle vrlo kratkog vremena prepoznaje i u kojima uživa. Bebe vole rutinu, sećate se? Masaža je jedna od najlepših rutina koje imamo.

Masaža za bebe je nama kao roditeljima podigla samopouzdanje, jer radimo nešto u čemu svi uživamo, kroz šta se upoznajemo i sa čime rastemo. Da, Tamara nas je naučila kako da ovu masažu prilagođavamo bebi koja raste – kada počne da puzi, istražuje (mi smo sada u toj fazi), kada postane dete koje ima svoje omiljene junake, želje, hirove i bubice, pa i kroz sve naredne faze.

Na kraju kursa je naš mili bebac dobio – diplomu! Prvu diplomu, jer je sve savladao, a mi smo mu u tome samo pomogli (jesam li napomenula da je i naš tata bio redovan i vredan đak na čitavom kursu?).

Da li ste već čuli za masažu za bebe? Da li masirate svoju bebu?

16 komentara na “Masaža za bebe

 1. Moja sestra je isla sa bebom – bio je kurs u Novom Sadu. Isao je i tatko, i jako su svi uzivali. Treba samo nastaviti sa masazama i posle kursa. Mislim da je malo teze kada beba pocne vise da se krece i okrece, ali sigurno i tu ima fora 🙂

  • Ima, ima, i to se uči na kursu. Najbolje je početi sa masažom dok je beba baš mala, pa se onda do faze puzanja navikne i bude lakše. Mi smo krenuli u tom nezgodnom periodu, kada je tek propuzao, ali smo se lepo snašli. Pretvorili smo masažu u igru. 🙂

 2. I mi se masiramo. Sa dve godine se svelo na “uvaljivanje” nogica u moje krilo i reči “Češkaj me!” (ne pravi razliku češkanje/masaža). Ali jednom je mene “masirala” i rekla “Asja gnjavi mamu!” 🙂
  Super je masaža, nama je puno pomoglo posebno kod grčića na startu i kasnije, dok smo išli na fizikalnu. Ja volim da masiram klince, a i oni uživaju.

 3. Nisam znala da postoji i kurs za masažu beba. Super stvar! Masaža svima prija, a ima li išta ljepše od masiranja svoje bebe? Oduševljava me sa koliko ljubavi i maltene obožavanja pišeš tekstove, prosto prenosiš energiju i bezgraničnu ljubav koju osjećaš prema svome sinu. To je tako lijepo, jer često srećem roditelje koji govore o djeci kao o nekoj smetnji, “usputnoj stvari” koja ih je “zadesila” u životu. Nadam se da će tvoj sin, kad odraste, zaista znati i vrijednovati to koliko je voljen i mažem i pažen, te da će izrasti u pravog muškarca i džentlmena koji će vam tu ljubav vratiti i prenijeti je na druge osobe.

  • Postoji, postoji, i odličan je!
   Mnogo ti hvala na ovim lepim rečima.
   Zaista verujem u onu da čovek uzvraća samo ono što je kao dete dobijao, pa ga stoga obasipamo ljubavlju i pažnjom.

 4. Hvala draga Jasmina, ja sam se rasplakala 🙂
  Ja bih samo dodala na ovaj divan tekst da je ovo IAIM masaza za bebe i mislim da je to vazno napomenuti :), poshto postoje razne masaze 🙂

  • Da, stvarno je super. Ono što je kod ove masaže posebno u odnosu na druge (koje možeš naći, npr. na youtube-u) je što propagira da bebu masira isključivo roditelj, tj. njoj bliska osoba, što se zalažu za masažu bebe jestivim uljima (jer bebe sve trpaju u usta). Bebe su br. jedan u ovoj masaži i sve se radi da bi se njima ugodilo.

 5. Kad se Sofija rodila morale smo duži period da praktikujemo masažu stopala jer se rodila sa malo ravnijim nego što su inače kod beba. Kad je prohodala više mi nije dala da joj pipnem nožice, ali smo zato od mazanja kreme po telu posle kupanja napravile čitav ritual i mini masažu i vidim da joj to baš prija.

Ostavite komentar