Mama, hajde da čitamo!

Ovo je rečenica koju čujem mnogo puta na dan. Čitamo, čitamo, čitamo! Od malih nogu, to nam je omiljena zabava.

Mi volimo da čitamo. Vrlo lepo čuvamo knjige, pažljivo ih listamo, proučavamo, pamtimo. Iz njih štošta naučimo.

Zato sam posebnu pažnju posvetila izboru knjiga za čitanje. Treba nam mnogo, imamo ih mnogo, i ponuda je velika, ali po mom mišljenju, malo je kvalitetnih knjižica za decu. Ovde sam vam već preporučivala neke.

Knjige za decu

Ono što je meni važno prilikom odabira je, naravno, prvo vizuelni momenat. Volim da su slike lepe i detaljne, a podaci tačni. U jednoj našoj jako lošoj knjižici koju sam bez provere naručila preko interneta potpuno su netačno imenovane mašine, pa nam je neupotrebljiva. D je, naravno, obožava, a mene glava zaboli svaki put kad treba da mu objasnim šta je na kojoj slici.

Knjigu mu uglavnom ne čitam, već na osnovu slika pričam sličnu, malo detaljniju i malo zahtevniju priču. Tako je oduvek i tako smo navikli. Retke su knjige koje čitamo doslovce, uvek imam nešto da dodam. Zato meni sam jezik nije toliko bitan, ali u suštini jeste. Deca usvajaju jezičke konstrukcije i uče jezik putem knjiga, nije svejedno da li su one loše napisane.

Trudim se da biram raznovrsne sadržaje. Pratim njegova interesovanja, svakako, ali nastojim da ih što više proširim. Da nije tako, sve knjige bi nam bile o bagerima i traktorima. 😀

Izdvojila sam par omiljenih naslova iz naše biblioteke, da sa vama podelim zadovoljstvo, zapažanja i preporuke. A radujem se i vašim, jer uglavnom tako i nalazim dobre knjige – putem preporuka. Ove knjižice trenutno čitamo i smatram da su primerene uzrastu od dve godine, koliko D sada ima.

Knjige za decuOve su među lakšim, kraćim pričicama koje imamo. D je apsolutno lud za njima! Žuti auto je dobio pre skoro godinu dana i nije mu još dosadio. Traktor nam je nov i ne moram da objašnjavam zašto ga voli kad se zna da su mu traktori najomiljenija stvar na svetu. Meni se dopadaju jer su predivno ilustrovane, poučne (glavna tema je prijateljstvo i nesebična pomoć drugima u nevolji), dovoljno kratke da drže pažnju i lepo se mogu prepričati, čak i u ovom uzrastu. Izdavač je Vulkančić.

Knjige za decu Knjige za decu

Sledeće dve knjige su takođe deo serije (kao što vidite – kad nam se nešto svidi, držimo se toga). Ove dve priče su malo duže i prate avanture Cvrčka svirača i Kornjače poštara. Imaju po dugmence koje daje zvučne efekte i deci je posebno zanimljivo. Tekst je manje-više očajan, ali nama to nije bitno jer su slike toliko detaljne, predivne i inspirativne da na svakoj ispričamo po jednu malu, lepu priču. U ovoj ediciji postoje još dve knjižice, koje nikako da kupim, sve misleći da će nam ovakav tip pričica dosaditi. Ali grešim, kako se do sada pokazalo. Izdavač je Evro-Giunti.

Knjige za decu

Sledeće dve knjige su toliko sjajne da je potrebno potpuno ih preneti ovde da bih vam to pokazala. Napisane u stihu, duhovite, vedre, bogate predivnim ilustracijama i izrazima koje klinci (a i roditelji) prosto obožavaju i lako usvajaju… Nakon što smo se toliko navukli na Grozona i naučili ga napamet (bukvalno), na Sajmu sam “ulovila” i Grozončicu i oduševljenje je jednako.

Knjige za decu

Verujem da će Grozona bolje razumeti i voleti i starija deca – možda je idealna za uzrast od tri do pet godina. Ali mislim da će se družiti i vraćati joj se celog života. Bez preterivanja. Topla preporuka. Izdavač je Kreativni centar, koji bih posebno pohvalila za odličan prevod.

Knjige za decu Knjige za decu

Na piratskom brodu i U starom Egiptu su knjižice koje planiram da kompletiram sa ostatkom edicije jer su odlične. Koncipirane kao pripovedanje deci kako je izgledalo nekada živeti u Egiptu/biti pirat, jednostavne su, jasne i zanimljive i najmlađima. Pirate pratimo kroz njihove avanture, bure, napad na brod s blagom, prisustvujemo njihovim veseljima uz muziku i piće. U Egiptu posmatramo jednu petočlanu egipatsku porodicu, njihove obroke, svakodnevicu, odlazak u školu, radove na polju i reci Nil, doček Faraona, proslave, dan na pijaci. Tekst je sasvim pristojan, pa ih čitamo, uz moja dodatna objašnjenja. Veliki propust u knjizi o Egiptu – nigde se ne pominju piramide! Ipak, ima ih na slikama, pa smo se snašli. Izdavač je Pčelica.

Knjige za decu

Sledeće tri knjige su takođe zasebna edicija (jeste li primetili da volimo da sakupljamo komplete knjiga koje nam se dopadnu? 🙂 ) Smatram ih idealnim pričama za laku noć. Lagane su, velikog formata, pristojno napisane (njih čitamo, na primer, bez mojih većih intervencija), neopterećene tekstom, sa ma gi čnim ilustracijama.

Knjige za decuKnjige za decu Knjige za decu

Pogledajte samo te slike! Poželite da uskočite u njih. Ili bar da ih sanjate. 🙂 Mala bela sova je priča o prihvatanju različitosti, o poštovanju, upoznavanju, nekim lepim vrednostima. Knjiga Medvedići i velika oluja uči nas da čudovišta ne postoje, ali da je ok nekada ne biti hrabar. Zeku sam kupila na Sajmu, ne sumnjajući u kvalitet na osnovu prethodne dve, i moram priznati da sam ostala zatečena. Knjiga obiluje uvredama koje taj neki “pokvareni, bezobrazni zec” govori malim zekama. Iako nas uči kako da se izborimo sa nasilnicima i zauzmemo za sebe, mislim da je možda mogla da se malo drugačije napiše ili prevede. D je, naravno, obožava, i pored mog truda da je nekad i zaobiđem, BAŠ ona mu se trenutno najviše dopada pa je često čitamo. Izdavač je Pčelica.

Knjige za decu

Za ovu knjigu smo malecki još. Ipak, volimo je i čitamo. Razgovaramo na nivou koji on može da razume. A razume da je nekada davno bilo teško vući kolica bez točkova, pa smo izmislili točak. Zna razliku između peščanog, digitalnog sata, sata sa klatnom, džepnog sata. Prepoznaje vrste automobila, motocikala, bicikala, brodova, aviona. Razne lekare i koji šta leči. I tako dalje i tako dalje.

Knjige za decu

Super je što ova knjiga raste sa detetom. Kako dete saznaje i upoznaje svet oko sebe, usložnjavaće se i njegova znanja koja nalazi u ovoj maloj enciklopediji. Izdavač je Vulkančić.

Knjige za decu

I za kraj – meni najdraža – Sivko uči svirati, ili kako ga mi zovemo – Svirko. Knjiga je nasleđe iz detinjstva moje mame i štampana je 1968. godine. Divna i dirljiva priča o magarčiću koji je, uprkos svemu, ostvario svoj san i postao muzičar. Izdavač je Epoha, Zagreb.

Knjige za decu

Ovo je bio izbor nama trenutno aktuelnih, najdražih, najzabavnijih knjiga.

Knjige za decu

Knjige za decu

Jedva čekamo da čujemo vaše preporuke!

Koje knjige vi volite?

10 komentara na “Mama, hajde da čitamo!

 1. Zabac Zile,ni glupljeg teksta ni omiljenije knjige(mala Laguna)! Knjigice lepeze(Vulkancic) su ,po meni super, jer su pitanja jednostavna ali ipak koncipitana drugacije.Naprezu male vijuge shodno uzrastu.Onda fantasticne cetiri price za decake “Autici i njihovi drugari” kupljena na trafici i to pod sumnjom o kvalitetu i pod pritiskom deteta :),svaka prica ima svoju poentu (pogresno je suditi o drugima na osnovu izgleda,otkri svoj talenat i negujj ga,slusaj starije jer imaju puno iskustva,sam strah je ono sto nas zapravo plasi) .Odlicne su i ilustracije,a price taman dovoljne da trogodisnjak ima stpljenja .Posebno mi se dopada nacin na koji su sve cetiri price ispricane.Nismo pogresili.Kod nas je bila aktuelna i Laurusova enciklopedija za malisane(laguna).Kratki jednostavni opisi pored ilustracije koja daje mogucnost sirenja objasnjenja.Zatim za malo starije klince (3-4 -5god.)”Reci mi zasto”i “Reci mi kako”.Od trece godine navukli smo se na knjizice sa “pametnom”olovkom mislim da je izdavac te edicije takodje Vulkancic.Ima ih nekoliko ,tematskih.Imamo i jednu na koju je biohronicno navucen “Farma” sa magnetima zivotinja i njihovim “kucicama” Silno se zabavljao sa 2.5 redjajuci prasice po oboru,patke i koke gde god .Ona sadrzi sve domace zivotinje ukljucujuci i ljubimce .Nama je duuugo drzala paznju.I naravno neizbezni Diznijevi klasici(sada kada vec imamo 4.5)!!Imamo jos mnogo kojecega,potrajalo bi…Ove su nam bile dominantne kroz dosadasnje odrastanje.Toliko,nadam se da sam dala ideju!

 2. Odlican tekst, hvala na inspiraciji. I mi imamo devojcicu od dve godine i par meseci i obazrivo biramo knjigice koje joj uzimamo. Preporucila bih knjigu Emanuele Busolati “U polju”, iz edicije Mali svet, izdavač Kreativni centar. Veoma zanimljiva, sa puno novih pojmova, sa prozorčićima za otvaranje,sa mogućnostima da se priča širi i menja…dugo nam je držala pažnju. Posebno zanimljiva za čitanje pred spavanje. http://www.kcknjizara.rs/edicija?b=A080

 3. Odličan post, pogotovo jer sa klincima rijetko možemo odvojiti dovoljno vremena za pregledavanje knjiga u knjižarama pa su preporuke stvarno nužne! Ja se više ne mogu sjetiti koje nam je bilo omiljeno štivo sa 2 godine, ali sad sa tri nam je omiljeni Baltazar! Serija je to od 6 knjiga koju već znamo na pamet jer već mjesecima samo to čitamo prije spavanja! Ne pomaže ništa, Baltazar je jednostavno jedini izbor! 🙂 Grubzona, i općenito sve slikovnice Julie Donaldson, obožavamo, a super su nam Zvrčko i Mljac, slikovnice i priče Janosch-a (osim knjige Mali nauk o životinjama za djecu koja je skroz čudnjikava), a klasike kao što su Kako živi Antun Tun i Grga Čvarak koje je ilustrirao Tomislav Torjanac također znamo na pamet! Jedno vrijeme je bila hit Ježeva kućica, a mama obožava i priče Kestutisa Kasparavičiusa, koje su mala umjetnička djela, ali ipak za malo starije, koji imaju bolju i dugotrajniju koncentraciju!

 4. Sjajno! Ovo je i nama omiljena tema. Svi volimo da čitamo i naša četvorogodišnja M je inficirana tom ljubavlju. I sama želim da pišem na tu temu, da im ostane negde trag u dnevniku o knjigama koje su kao male volele. Divne su preporuke, ali Svirko me je kupio 🙂 Živim u Sloveniji, pa sam češće u bibliotekama ovde, nego u Srbiji i uglavnom su odlične. ObožavamO ih ustvari. Mnogo dobrih knjiga, ilustracije Jelke Reichman su mi omiljene, možete pogledati. A Zverjasca ili Grozona smo upoznali najpre u sjajnoj lutkarskoj predstavi, potom u knjizi (obično ide obrnuto, ali tada je bilo tako)- čista desetka. Sada pokušavam par srpskih naslova da napišem i mozak mi stao :))) Ježeva kućica mi se “javlja”, volimo je i dalje. Kako radi ljudsko telo i knjige tog tipa, interaktivne, edukativne. Riznice bajki. A basne sam, ne znam kako, zaboravila, one stare dobre i sada im se rado vraćamo.

 5. Nemam decu, ali posle citanja ovoga meni dodje da ih pokupujem i procitam. Eto, kad vam dodjem u goste sledeci put ima sve ovo da procitam! 😀

 6. Hvala vam svima na lepim rečima, a posebno na predlozima. Ovakve razmene su dragocene, jedva čekam da vidimo šta to lepo postoji za čitanje.

 7. Odlican tekst 🙂 Dala si mi ideju sta da poklanjam starijim bebama 🙂 Koliko je ponuda za bebe slaba kod nas, uverila sam se tek kada smo dobili Lenku. Kod nas nema kontrasnih knjizica koje su odlicne za fokusiranje paznje kod beba. Mi smo imali prilike da isprobamo ovu ediciju i toplo je preporucujem za bebe do 6meseci. http://www.amazon.com/Babys-First-Black-White-Library/dp/0794532411/ref=pd_sim_sbs_14_8?ie=UTF8&dpID=516ft2ZraOL&dpSrc=sims&preST=_AC_UL160_SR125%2C160_&refRID=05YGTPJBWCT54V5BV9DW

  • Jeste, ponuda je jaaako loša. Ali zato su preporuke dragocene. 🙂
   Eto, ne bih ni znala da se neko setio kontrastnih knjižica da nisi ostavila link. Sjajno!
   Dakle, i ti si među nama entuzijastima koji smatramo da nikad nije previše rano za čitanje? 🙂 Ja sam ubeđena da je D i zbog toga ovako verbalno napredan, mi se s knjigama družimo od prvih dana.

   • Ne da sam samo entuzijasta, nego tako sva istraživanja o razvoju čitalačke pismenosti pokazuju 🙂 Pa mi samo nauku pratimo 🙂

 8. Kad se Sofija rodila bili smo velike sreće pa smo dobili gomilu knjiga. Svi su smatrali da ako je mama knjiški moljac i beba će biti sigurno.
  Od velikog bate nasledili smo jednu veliku kutiju knjiga i među njima su nam omiljene knjige o medvedićima Simićima. Izdavao ih je Evro Giunti i sad na njihovom sajtu videh da ih nemaju više u ponudi. Deka nam je na buvljaku našao potpuno očuvani Nolitov komplet bajki iz tako nekih godina kad je i vaš Svirko i to nam je baš lepa uspomena. Jedino je Ružno pače nastradalo iz kompleta, jer smo tu knjigu vukli svuda, gde god išli, kod bake, u šumu, na more, kod doktora…
  U vašem uzrastu voleli smo knjige o radoznalom medi izdavača Kreativni centar. Uči se o tome šta koja životinja kaže, kako se zovu mladunci životinja i koja životinja šta jede.
  Sada su Sofiji zanimljivije knjige u kojima može nešto da radi. Pepina velika knjiga je bila veliki hit, sada joj je mesto ustupila Moja velika vežbanka Sova. Uglavnom, sada mnogo volimo da Iepimo stikere na svoje mesto. I knjige o svemiru 🙂 Praznik je kada joj tata otvori veliku knjigu Vasiona Mladinske knjige.

Ostavite komentar