Mali saveti za uspešno dojenje

Svaka mama koja je pokušala da doji svoju bebu zna koliko to frustrirajuće može da bude. Koliko teško i iscrpljujuće. Na slikama majke nasmejane doje svoju decu, dojenje se doživljava kao najprirodnija stvar na svetu – šta tu može da se ne zna? Šta tu može da bude teško?

Volela bih da mi je neko rekao koliko je dojenje u početku teško. Da me je neko upozorio na haos koji ću sa svojom porodicom proživeti dok ne budem sigurna da mi je dete sito, a ja iole naspavana. Volela bih da mi je neko rekao sve ovo što ću po stavkama navesti u daljem tekstu. Napominjem da je ovo isključivo moje iskustvo i da ga pišem za one mame koje će možda doživeti istu ili sličnu situaciju (a tek kasnije sam saznala da moj slučaj uopšte nije usamljen).

saveti za dojenje
Izvor: Pinterest


 • Mleko neće tek tako magično krenuti. Moja greška (usled neinformisanosti) je bila u tome što sam ja to zamišljala ovako – porodim se, i nakon dan-dva-tri, grudi mi se napune mlekom, ja to osetim, i lepo i mirno dojim svoju bebu. Istina je da se nekim ženama to zaista dogodi. One ostale verovatno, kao i ja, sede i čekaju da im mleko “nadođe”. Tu dolazimo do sledeće stavke.
 • Bebu treba stavljati na dojku što češće – na zahtev. Dojenje na zahtev je jedina ispravna stvar. Uobročavanje je greška koju mame često prave (usled umora ili pogrešnih informacija). I sama sam bila bombardovana savetima da tako često dojenje “nije normalno”, da mi zbog toga mleko “nije dobro”, da je “slabo” i slično. Istina je da je to najnormalnija stvar na svetu. Što beba više sisa, više će se mleka stvarati. Ne čekajte da vam se mleko “skupi” u grudima za sledeći obrok. To ne funkcioniše tako. Da ne komplikujem – prvi i osnovni zakon dojenja – bebu što češće na dojku! U početku je sasvim normalno da beba non-stop sisa. Čak i poželjno. Da sam samo imala nekoga da mi to tada kaže! Poštedela bih sebe mnogo brige i frustracije. Ako tako radite, skokove u razvoju nećete ni osetiti.
  saveti za dojenje
  Izvor: Pinterest


 • Ne bojte se skokova u razvoju. Skokovi u razvoju su periodi kada beba ima potrebu za više hrane jer će u tim danima naglo izrasti i razviti se. Javljaju se uglavnom sa 3, 6 i 9 (dana, nedelja, meseci). Tada vam se može učiniti da nemate mleka, ili da ga imate manje. To nije tačno, bebi je samo potrebno više i ako je češće dojite, više će se mleka stvarati. Mi skokove u razvoju nismo ni osetili. Onog dana kad sam prestala gledati na sat koliko i na koliko bebac sisa, tog dana je sve nekako krenulo nabolje.
 • Dojenje ne boli. Ako boli, nešto ne radite kako treba. Proverite položaj u kome leži vaša beba – ona treba da je celim telom okrenuta ka vama. Glava ne sme da je zabačena, usne moraju biti izbačene na spolja, nikako uvučene i stisnute. Nekada sam i po desetak puta vadila bradavicu iz bebinih usta i pokušavala ponovo i ponovo – dok ne prestane da boli. I uspevala sam! Kasnije je sve lakše bilo, brže sam uspevala da nas pravilno “konektujem”. Dakle – bez bola i polako.
 • Ukoliko vas dojenje boli, pažljivo gurnite prst u bebina usta da otpustite vakuum, i tek onda izvadite dojku. Ne vucite, tovas može povrediti

  saveti za dojenje
  Izvor: Pinterest
 • D je imao blagu žuticu kada se rodio. Zbog toga je bio slab i uspavan i slabo je sisao, često bi zaspao na dojci i to je bilo jako frustrirajuće. Moja draga drugarica (iskusna dojilja) mi je dala odličan savet. Kada probudite bebu, naterajte je da otvori usta  tako što ćete joj golicati bradicu prstom, ili maziti obraze. Beba treba što više da otvori usta, i tek tada joj dajte da sisa.
 • Odmarajte se, jedite i pijte tečnosti što više.  Udobno se smestite i zaboravite na brige – zadovoljna i srećna mama daje bebi “srećno” mleko.
 • Ne postoji loše mleko. Ne postoji slabo mleko. Mleko ne može da se pokvari niti da se ukseli u grudima. I ne dozvolite majkama/babama/svekrvama da vam bilo šta govore na tu temu. Ozbiljno.

  saveti za dojenje
  Izvor: Pinterest
 • Bebu možete dojiti i ako ste prehlađeni. Čak i ako imate temperaturu. Meni se desilo i jedno i drugo i sve vreme sam dojila bez problema.
 • Izmuzavajte se, ako je potrebno. To znači – ako želite da povećate proizvodnju mleka, ili ako primetite da su vam grudi prepune, pa želite da olakšate sebi. Izmuzavanje nije neophodno. Ja sam se prvih meseci izmuzavala kao luda, u paničnom strahu da ću se samo jednog dana probuditi i mleka više neću imati ako se ne budem dovoljno trudila. Volela bih da sam i to znala na vreme. Dakle:
 • Mleko ne može tek tako da nestane. Nećete se probuditi jednog jutra bez mleka, ne brinite.
 • Količina izmuzenog mleka nije pokazatelj da mleka ima ili nema. Često se mame žale da ne mogu ništa da izmuzu. To nema veze s količinom mleka koju beba može da izvuče sisanjem. Beba je najbolja i najjača pumpica. Nikada nisam uspela da izmuzem više od desetak do dvadeset ml mleka. A bebac mi je zdrav, prav, napredan i sit.

  saveti za dojenje
  Izvor: Pinterest
 • To što beba popije mnogo mleka na flašicu, čak i nakon podoja, ne znači da je bila gladna i da mama nema mleka. Bebe sisaju. To je jedino što rade i jedino što umeju u prvim danima. Ako im date da sisaju – sisaće. Mleko na flašicu se lako sisa, tako da će ga one piti skoro dokle god ga ima. Za sisanje mleka iz dojke treba snage, truda i vremena. Dakle, beba će piti mleko na flašicu i nakon podoja zbog toga što može da ga pije, zbog toga što može lako da ga pije. To ne mora da znači da je gladna.
 • Isključite negativne ljude i komentare. Potrebna vam je podrška i razumevanje. Potreban vam je mir. Pitanje “da nije gladan/gladna” zabranite. Ja sam ga bila zabranila. Najozbiljnije.
 • Ne sumnjajte u sebe i svoju sposobnost da nahranite svoju bebu. Sumnja i strah su prvi korak ka neuspehu. Znam, prošla sam to. I to je sasvim normalna stvar.
 • Izdržite prvih 6 nedelja – nakon toga, dojenje je “pesma”. Uvek imate spreman, podgrejan, zdrav obrok za svoju bebu. O svim divnim stranama dojenja pisala sam ovde.
  saveti za dojenje
  Izvor: Pinterest


Ponavljajte za mnom: “Ja to mogu. Moje mleko je dobro. Moje mleko je najbolje za moju bebu. Ja to mogu. Ja to mogu. Ja to mogu.” 

Srećno!

17 komentara na “Mali saveti za uspešno dojenje

 1. Bravo na tekstu! Vecina ovih stavki nisu tako poznate. Uvreženo je mišljenje da “nije svako mleko dobro” i da li može ili ne može da se doji. Retko gde mozes cuti da je potrebno malo muke da se laktacija usspostavi uspešno.

 2. Istina. Sve stavke sam prošla i sama. Drugu sam ti rekla da je najvažnija kad si me pitala za famozno uobročavanje ( što je najveća glupost ) za tako malo dete. I da, imala sam ragade u porodilištu i davala sam joj da doji iako me je bolelo strašno ali nisam dozvoljavala da ostane gladna. I nakon punih 13 meseci dojenja kada sam ukinula dojenje zbog više razloga, a najbitniji je taj da više nije neophodno jer je postala samo navika i da ne bi do 5te god. sisala, ja i danas posle 3 meseca NEdojenja imam po malo mleka,tako da, DA , mleko neće nestati tek tako. I amin za to!

  • Bravo! Da, sećaš se kako sam bila preplašena i nesigurna. Zato i reših da popišem na jednom mestu probleme koje sam imala, jer sam sigurna da nisam jedina. Hvala ti na pomoći i savetima. :*

   • Verujem da su sve mame na početku uplašene i malo nesigurne. Ovo je divan podsetnik koji ću sigurno da pročitam za sledećeg bebca 🙂

 3. Sviđa mi se ovaj tekst. Ne želim da se vraćam na to i sebe mučim, ali kad god pročitam nešto o dojenju, ne mogu a da ne zažalim što se možda nisam više potrudila. Ovih dana čujem majke koje se izmlazaju, pa ne mogu da izvuku više od 50ak mililitara. Ja sam od starta mogla i po 200 ml, jer trebalo je nahraniti dvije bebe! Ne znam da li bih isto postupila da mogu da vratim vrijeme… Ne znam, jer mi sada sve to ne izgleda tako teško i naporno kako mi je tada bilo… Bilo, prošlo. Drugi put više pameti. Nadam se da će mnoge majke naći ovaj tvoj tekst korisnim i ohrabrujućim i da će im pomoći u nekim nedoumicama i unutrašnjim borbama koje često muče neiskusne majke. 🙂

  • Šta ti je priroda… Dve bebe i odmah mleka za izvoz! 🙂 Nemoj biti stroga prema sebi. Kad pomislim koliko je meni bilo teško s jednom bebom, verujem da je tebi duplo teže bilo s blizancima.

 4. Odličan tekst!
  Ja imam tri devojčice i svaka je dojena po 13-14 meseci. Spadam u grupu majki koje su dojile lako, bez ragada i upala. Svu tu “lakoću” pripisujem samo jednom savetu koji sam dobila kada je trebalo da rodim prvo dete – rekli su mi da posle porodjaja, bademantilom grejem grudi da bi mleko krenulo a kada krene, i kad beba prvi put pravilno uhvati bradavicu, posle ništa više nije problem. Izmlazavanje je bilo strogo zabranjeno jer se na taj način samo povećava količina mleka. Pravilo je bilo – koliko beba posisa, toliko (i još malkice više) se mleka stvori. Ja sam se toga držala sva tri puta i nikada nisam osetila šta je mastitis. Samo mi i dalje nije jasno zašto u bolnicama još uvek savetuju dojilje da se obavezno, svakodnevno izmlazavaju i time same sebi stvaraju pakao zbog koga će ubrzo odustati od dojenja…

  • Baš tako, potpuno se slažem.
   Svaka čast za dojenje svih devojčica, neretko čujem da kod drugog (a kamoli trećeg) deteta majke odustanu, iako je s prvim išlo glatko. Valjda je i za dojenje potrebno izdvojiti vreme, a tada ga ima manje, ko će ga znati. Meni se čini da ću s drugim detetom sve mnogo lakše raditi, jer ću imati više samopouzdanja.

 5. Da sam pre porođaja znala sve što sada znam, mnogo bi mi lakše bilo. Vrlo često dovodimo svoje odluke u pitanje jer nam neko drugi kaže da ne treba tako. Meni je mnogo pomoglo to što sam slušala iskustva dojilja sa dugim iskustvom i što sam se prilagodila svojoj bebi, ma koliko mi drugi pričali da su pojedine naše navike loše.

  • Baš tako, nisam ni slutila da će okolina toliko uticati na mene. I pozitivno i negativno. Teško je biti sam u takvim trenucima.
   A što se loših navika tiče – niko bolje od tebe ne zna tvoju bebu, tako da niko i nema prava da o tome govori.

 6. JAko lep tekst, ali bih dodala vrlo vaznu stvar: Sve ovo i mnogo vise od ovoga ce svaka trudnica nauciti ako ode u skolicu za trudnice. Niko se naucen ne radja, a skolicu vode strucne osobe, babice, sa sjajnim iskustvom i sa daleko vise informacija o dojenju i pocecima dojenja, problemima dojenja i kako ih prevazici nego sto sam igde ikada procitala.
  Oboje dece su mi uobroceni od pocetka dojenja, mleko mi je krenulo 2-3 dan od porodjaja, prvi put sam se izmuzala jer su mi grudi bile kao kamen, drugi put se nisam izmuzala jer za tim nije bilo potrebe… Nije sve crno ili belo, izmuzanje nije ZLO i naopako vec pomoc zenama kojima treba. Moje bebe su spavale po 2-3-4h od rodjenja i za to vreme se moje grudi pretvore u kamenje… Dakle izmuzanje kao cista pomoc sebi i svojim grudima da ne dodje do mastitisa je po meni sasvim ok…
  Skokove u razvoju nismo osetili ni sa prvim ni sa drugim detetom, oboje uobroceni.. Zato mi to sve nije tako nuzno i neophodno povezano…Znam i puno beba koje sisaju na zahtev i znali su za svaki skok u razvoju…
  Ima puno stvari koje su individualne 🙂

  ali svakako predivan tekst i dosta korisnih informacija 🙂

Ostavite komentar