Mali rituali koji olakšavaju odlazak na spavanje

Da li vaša deca odbijaju da krenu na spavanje? To je sasvim normalno. Spavanje za njih znači odvajanje od roditelja, od igre, od svega što budni mogu i vole da rade. Ipak, suvišno je govoriti koliko je san važan za dečji rast i razvoj. Kao majka dva zakleta nećespava, moram priznati da sam prošla kroz trnje dok nisam naučila onu čuvenu – ponavljanje je majka znanja, odnosno rutina je majka spavanja. Ne volim rutinu, ali volim naše male rituale.

poljubac za laku noc

Večernje rituale uvodili smo postepeno sa ciljem da spavanje učinimo privlačnijim i odlazak u krevet lakšim. Ne znam da li smo to postigli, odavno sam o tome prestala da razmišljam i situaciju sa težim uspavljivanjem sam prihvatila kao deo karaktera i šarma moje dece. Ali smo usput, boreći sa ovim izazovima, neprimetno dobili nešto mnogo bolje i vrednije. Dobili smo uspomene. Dobili smo svojevrsni vid povezivanja, sa samima sobom i jednih sa drugima. Dobili smo vreme za nas.

Uspostavljanje malih porodičnih večernjih rituala pomaže deci da se osećaju sigurno, ušuškano, prijatno, i da znaju šta i kada mogu da očekuju. Tako s vremenom prihvate da nakon jedne aktivnosti sledi druga, pa treća, i na kraju dobro poznatog niza sledi odlazak u krevet. Deca su opuštenija i sigurnija kada znaju šta da očekuju. A što se sigurnije i opuštenije osećaju, veće su šanse da će odlazak u krevet lakše prihvatiti i da će, tako smireni, brže zaspati.

 

Prva stvar koju sam naučila je pametan izbor vremena za početak rituala. Bolje ranije nego kasnije. Svi mi radimo veći deo dana, i nakon trke oko obaveza i dnevnih zadataka ostaje nam malo vremena koje provodimo s decom. Ja baš zbog toga uopšte ne volim da decu stavljam ranije u krevet i trudim se da što više vremena “ukradem” da bih bila s njima. Ali ispostavilo se da smo tako uvek u žurbi, trci i frci, jer u devet treba da je sve gotovo i da su deca lepo ušuškana i spremna za spavanje. Zato sam rituale pred spavanje počela da doživljavam i prihvatam kao kvalitetno vreme s decom i da ga računam u naše vreme, u razmenu, razgovore, igru i povezivanje. Em je tako manje nervoze i žurbe, em pripremu za spavanje ne “odrađujemo” već u njoj uživamo.

Pažljivo započnite rituale. Prelazak sa uzbudljivih igara i aktivnosti u stanje smirenosti je za decu jako težak. Postepeno smanjujte nivo aktivnosti u kući, zaobiđite večeru koja sadrži dosta šećera, isključite ekrane. Odlična aktivnost za ovaj prelazni period je sakupljanje igračaka. Kod nas je ono uglavnom zajednička zabava, utrkivanje ko će više i ko će pre, ili je nekada prosto samo relaksirano uređivanje prostora za igru uz ćaskanje.

Kupanje i pranje zubića su najduži deo naših večernjih priprema. Nije uvek bilo tako, moram priznati, i na ovu predivnu izmenu da standardno tuširanje zamenimo svakodnevnim punjenjem kadice i brčkanjem i igranjem nas je praktično “naterala” Anica. Kod nas je po ovom pitanu svaki dan praznik i svaki dan je nedelja – punimo kadicu, razbacamo igračke, i poubacujemo decu u vodu. Oni se prskaju, smeju, vozaju brodiće. Posebno volimo knjižice za kupanje Buć-buć i Pljus-pljus, koje, iako namenjene najmlađima, i Duletu drže pažnju, pre svega jer u vodi menjaju boju. Žabice, hobotnice, morski konjići, patkice, delfini, meduze, kitovi, rakovi, ribice – čitav morski svet oživi i oboji se kada dodirne vodu. Nakon što vreme kad su deca u vodi i sama iskoristim da malo pospremim kupatilo za naredni dan, volim da se uvalim pored kade i onda zajedno čitamo kako morske životinjice plivaju, štrckaju vodu, pa imitiramo ribice i pokazujemo prstićima na detalje. Jednostavne i jasne ilustracije i žive boje su razlog zašto Anica posebno voli baš ove knjižice, a njihove mekane stranice i izdržljivost materijala ih čine pogodnim za opipavanje, glockanje i gužvanje – sve što jednoj bebi treba. Dule voli ulogu starijeg brata, a ove jednostavne knjižice su idealne da i on može bebi da “čita”.

 

Nakon kupanjca sledi oblačenje pidžame i spremanje za krevet. Dok im briskam nožice, ruke, stomačiće, zapažam koliko su porasli i koristim priliku da zapamtim sve te male detalje koji mi znače.

rituali pred spavanje

Čitanje knjige. Izbor knjiga za pred spavanje uopšte nije lak. To bi trebalo da bude savršena knjiga, savršena priča – ona koja opušta, koja uspavljuje, budi maštu, podstiče na pitanja i razmišljanja. Ili jednostavno – poziva na razmenu nežnosti. Jednu od takvih knjiga smo skoro otkrili i želim da vam je preporučim. Zove se Poljubac za laku noć i osmislila, napisala i ilustrovala ju je Patrisija Hejs. Iako izdavač preporučuje čitanje ove knjižice za uzrast od 3 do 5 godina, mene je interaktivnost ove knjige toliko oduševila da sam zaljubljenost prenela i na Anicu (11 meseci) i na Duleta (5 godina). Knjižica sadrži lutkice od kartona – prase Jucu, macu Cicu, zeca Pecu i medu Ducu, ali i četkicu i pastu za zubiće, ćešalj, sapun, čašu vode, igračku za spavanje i knjižicu sa pričom za laku noć. Tako dete može, zajedno sa mamom ili tatom, svakog od ovih junaka da lepo spremi za spavanje, uz neizbežan poljubac i pozdrav za laku noć. Osećaj da su oni “veliki”, da oni nekom pomažu da zaspi, da o nekom brinu, u deci budi osećaj ponosa i odgovornosti. Ponavljanje ovih malenih rituala na lutkicama deci pomaže da iste nauče, zapamte i prihvate kao prirodne i prijatne. Ponavljanje smiruje, uspavljuje, a razmena nežnosti, zagrljaja i poljubaca sa lutkicama, sa mamom, tatom, sestrom, bratom – za laku noć – spavanje povezuje sa pozitivnim emocijama i ljubavlju. Tako se mi slatko izgrlimo i zljubimo svako veče spremajući lutkice na spavanjac.

Nakon toga, sumiramo dan izdvajajući momente koji su nam po nečemu bili važniji od drugih. Postavljamo velika pitanja i dajemo odgovore na njih, otvaramo dušu, učimo se vrednostima i podstičemo razmišljanja i preispitivanja.

Još jedan poljubac za pozdrav i – spavanjac.

Šta ne radimo – trudimo se da ne požurujemo rituale, ali ih i ne razvlačimo previše. Nastojimo da uključimo što više fizičkog kontakta i nežnosti, ali izbegavamo golicanje, skakanje, sve što može da ih razbudi (mada znam da ovo kod nekih jeste proveren recept za dobar san, nama ne “radi”). Dosledni smo i skoro nikada ne preskačemo rituale, već ih samo malo ubrzamo ako je frka.

Ponavljanje i doslednost pomažu da se deca osećaju sigurno. Vreme za spavanje je kraj dana. Ljubav i poznati mirisi, osećaji, događaji svake večeri pomažu deci da izgrade osećaj samopouzdanja, osećaj bezbednosti i ušuškanosti u svom svetu, u svojoj porodici. Ponavljanje je uteha, ponavljanje je predvidivost i sigurnost. A ima li lepšeg osećaja pred san nego onog kad znaš da si voljen, ušuškan i bezbrižan?

 

***

Ovaj tekst nastao je u saradnji sa izdavačkom kućom Kreativni centar.

 

Jedan komentar na “Mali rituali koji olakšavaju odlazak na spavanje

  1. Ja sam primetila da povremeno moram da promenim ritual jer se malisani naviknu na njega pa im dosadi, tako da menjamo sitnice. 😀

Ostavite komentar