Ma!

Tako je D zove. Kratko i jasno – MA!

Postoji još jedno “ma” – kako zove mamu – i  izgovara ga normalnim glasom.

A ona je MA – piskavim glasićem punim oduševljenja.

MA! MA! MA! Uzvikuje i trči joj puzećim korakom u susret.

Sećate se, pisala sam o njoj na samom početku ove naše blogoavanture.

A znate je sigurno i kao vrednog pomagača u našim igrarijama. Ona je Ema. Ona je naša – MA!

Mačka i beba

Kao što možete videti, živi smo i zdravi. Nije pojela bepca, nije ga “razbolela” niti na bilo koji drugi način povredila.

On je čupa, trči za njom, vrišti joj na uvo, a ona ga i pored toga trpi. Da, naša maca voli našeg mladunca i sada su pravi prijatelji!

Mačka i beba

Zajedno se igraju, zajedno rastu. Uz nju naš malac uči šta znači biti nežan, pažljiv, šta znači o nekome brinuti.

Naučio je da je pomazi, a ne počupa. Naučio je da je zove. Nju je prvo naučio da pronađe pogledom kada ga pitamo “gde je…”.

Mačka i beba

Često je bila nepravedno zapostavljena. Kada je bebac stigao, nisam imala vremena da joj se posvetim. Nisam stizala da je mazim, grlim, govorim koliko je volim. Zato se ona jako vezala za našeg tatu, radosno mu trčala u zagrljaj kada bi stigao s posla, poručujući nam svima – “on je moj, dalje ruke”. Bebu je njuškala izdaleka, kao da je se plašila. Nije razumela šta je to tako majušno i mirišljavo što sada ima moju potpunu pažnju, i zašto ne mogu kao nekad, da se igramo po ceo dan.

Mačka i beba

Brinula sam se kako ćemo se uhodati. Kako ću balansirati između higijene koja je bebi neophodna, pažnje koju treba svima da pružim, uloge sudije i zaštitnika pri njihovim čarkama (kad se počupaju). Brinula sam bespotrebno.

Kako je bebac rastao, sve manje je bio “onaj mali dosadnjaković”, a sve više postajao – drugar.

Sećam se njenog prvog izliva nežnosti, kada se celim telom pružila preko njega, a on oduševljeno uživao u njenom krznu.

To oduševljenje ga i sada drži, i dugo nam je trebalo da mu objasnimo da krzno maci treba, da nije za čupanje.

Mačka i beba Mačka i beba

Ona je strpljiva s njim, pažljiva prema njemu. Oni su drugari. Uživam dok ih posmatram kako se igraju, i dalje pomalo uplašeni jedno od drugog. Ona od njegovih trapavih pokreta, on od njene brzine i snage.

Mačka i beba

I da mogu, sve bih opet isto.

Volela bih da mogu da joj se zahvalim za sve strpljenje koje je pokazala kada nismo znali kako se zovemo od frke i panike kada je bebac stigao. Za svu pažnju i nežnost s kojom mu je prilazila. Za svaki put kada se prišunjala i pomazila me njuškicom, da znam da nije ljuta, iako nisam tu.

Volela bih da oseća koliko je volimo. I da se strpljenje isplatilo, jer smo joj rodili prijatelja za ceo život.

Mačka i beba

Volimo te, Ma!

 

4 komentara na “Ma!

  1. Oh, kutija i maca, i naša omiljena igra 🙂
    Ja sam bila blago prestravljena kada je maca trebala da se doseli kod nas, Sofija je već hodala i bila je jaka, a mi nismo imali pojma o tome kako će biti to imati životinju u kući skoro pa 24/7 (prednost za macu jer imamo malo dvorište).
    I svakakvih priča sam se naslušala. Pogotovo od jedne rođake koja je došla i počela da priča o bakcilima i raznim stvarima, a na kraju posete je sedela na podu pored kutije, igrala se sa njima i smejala.

  2. Osjeća ona to.
    A ostao mi laptop otvoren i to baš na ovoj stranici i sličici mace a moja djevojčica ulazi u sobu, pokazuje prstićem i govori “Maaaa” 🙂

Ostavite komentar