Lepa sam jer sam majka

U trudnoći sam uživala i bezbrižno rasla zajedno s bebom. Malo više sam rasla ja nego beba. Želela sam da budem od onih trudnica koje ne broje klograme pa sam se malo zabrojala. Bila sam ogromna, osećala se fantastično. Koža mi je blistala, kosa sijala, volela sam ulogu za koju se spremam i to se videlo. Imalo me je mnogo za gledanje.

trudnoca

trudnoca

Mislim da pritisak na ženu, trudnicu, majku nikada nije bio veći. Poznate dame se šepure s naslovnica samo mesec dana nakon porođaja, zategnutog stomaka, perfektne kože, blistavog tena. One stižu da budu dobre majke, lepe i doterane žene. Njima ništa nije teško, majčinstvo im je otvorilo oči, promenilo pogled na život, one sada shvataju smisao svega… Čekaj, čekaj! Pauza! Ima li koga razumnog ovde?

Da se razumemo – majčinstvo je nešto najfantastičnije na svetu celom i bilo kojoj majci to govoriti je potpuno suvišno. Naravno da ONA to zna, pored sebe ima najdivnije dete na svetu – svoje dete. Čemu takvi naslovi i tekstovi, osim da učine da se osećamo loše? Eto, one su uspele da izgledaju savršeno, njima ništa nije teško, njima je sve tako divno, idealno…

I uspaničiše se novopečene mame. “Vidi nje, kako je savršena nakon porođaja, a mene komšija u liftu jutros pitao kad će beba.” Da, baš to je najvažnije – kako da što bolje izgledamo nakon porođaja. Kako da budemo što lepše našim vrednim muževima koji dolaze umorni s posla, pa da bar oči odmore na nama.

trudnoca

Onog trenutka kada sam postala majka nisam prestala biti žena. Naravno da me zanima kako izgledam! Naravno da želim da budem lepa! Umesto što mi natrljavate na nos kako nisam savršena kao gospođice Poznate, zašto se ne prikazuje realno stanje? Zašto niko ne govori istinu?

A istina je da je period posle porođaja težak, kako psihički, tako i fizički. Da je ok biti umorna. Biti neočešljana. Pospana. Da je ok plakati. Da su kilogrami koji su ostali nakon porođaja poslednja stavka na koju ćete misliti. I da je to sasvim u redu. Da zbog toga nismo manje žene. Ni manje lepe.

trudnoca

Bila sam u fazi kada mi je bio žao mog tela. Kada me je moje telo bolelo. Nisam stizala da se pogledam u ogledalo. Jedino što sam želela je brz oporavak. I malo sna. Sada, osam meseci kasnije, svesna sam da nikada više neću izgledati kao ranije. Sada, osam meseci kasnije, to mi i nije tako važno.

Svaka strija je uspomena. Svak trag i ožiljak su dokaz da sam nekada imala dva srca. Da sam za njega jela, disala, spavala. Da i sada za njega dišem, jedem, spavam, da nad njime bdim. Da sam nova, drugačija. Da sam majka.

trudnoca

Fotografije koje vidite u tekstu (osim prve dve – koje su iz moje lične arhive i koje je fotografisao talentovani i fantastični Boris Vezmar)  delo su jedne divne dame Jade Beall, koja je želela da pokaže pravu sliku tela nakon porođaja. Na njima vidim samo srećne, ispunjene žene, koje uživaju u novoj ulozi i svojoj novoj koži. A vi?

trudnoca

Ne dozvolite da vam divan period uživanja u svom detetu pokvari glupi novinski članak o tome kako je za šest meseci već trebalo da se vratite u formu. Ko, uostalom, piše te članke?

trudnoca

Ima dana kad ne stignem da se pogledam u ogledalo. Kada sam čupava, neuredna, umorna.

Onda me mali osmeh pozove da se igramo, i ja uhvatim njegov pogled.

U tom pogledu vidim da sam njemu najlepša.

I to mi je dovoljno.

Najlepša mama na svetu? Ta sam!

16 komentara na “Lepa sam jer sam majka

 1. Mediji vrše veliki pritisak na mame, u pogledu mnogo čega, a mi se ludače uvek “primimo” na sve. Retko koja se od nas zamisli i shvati da je gomila slika poznatih ličnosti prošla kroz obradu pre objavljivanja, da skoro sve poznate ličnosti(a i značajan broj nepoznatih) imaju dadilje te ih ništa ne sprečava da skoknu do teretane na koji čas.
  Kad se samo setim na šta sam ličila prvih par meseci posle porođaja…I ona stalna obećanja kako ću od sutra ili od ponedeljka početi sa vežbama… Sreća pa vremenom druge stvari postanu mnogo bitnije, a mi naučimo da zavolimo svoje telo takvo kakvo je.

 2. Opet tako divan i iskren tekst! Nije lako suočiti se sa takvim promjenama, zato je i bitno da se podsjećamo da je normalno izgledati drugačije nakon poroda! Hvala ti na ovome! <3

  • Hvala tebi na divnom komentaru!
   Imala sam fazu kada sam uspaničeno pozvala svoju prijateljicu i rekla joj: “Pojavile su mi se strije!”
   Na to mi je ona sasvim mirno odgovorila: “Ali imaćeš bebu!”
   Tada sam shvatila koliko je sve beznačajno u odnosu na tu činjenicu.

 3. Divno! 🙂
  Ja sam trudna, očekujem prinovu za 2,5 mjeseca i jedno vrijeme sam doslovno bila u depresiji jer sam mislila da smo moja beba i ja nenormalno veliki i debeli. Da pojasnim – visoka sam, poprilično vitke građe i trudnoća mi se počela nazirati dosta rano, a tamo negdje u 5. mjesecu trudnoće, moj stomak je naglo izrastao. I kako trenutno živim u gradu u kojem nemam prijatelje i obitelj, muž mi puno radi, često sam zapravo prepuštena samoj sebi, a tako i puno čitam (knjige najviše), a i prsti su me na tastaturi vukli na razne forume o trudnoći i sl. Uglavnom, mene je ubilo u pojam što je hrpa žena govorila kako im se trudnoća uopće nije vidjela prije 6.-7. mjeseca! :O Što reći? Prvi put sam trudna, nisam nikad obraćala pažnju na trudnjičke trbuhe, odnosno, jasno mi je kad je tko trudan, ali nisam obraćala pažnju na to koliko je trbuh u kojem mjesecu. I onda sam se baš izdeprimirala jer je moj stomak svakim danom bio sve veći i veći. Moja doktorica je rekla da je sve normalno i da mi je trudnoća uredna, dobivam kilograme onako kako treba, nalazi krvi, šećera, željeza su mi super i sve je okej. Onda sam shvatila da malo biće koje je u trbuhu staro 5, 6 ili 7 mjeseci NIKAKO ne može biti neprimjetno, jer ne raste u guzi da se može skrit, nego u majčinom stomaku. Nemoguće je da je ženi u 5., 6. ili još luđe – 7. mjesecu trudnoće stomak ravan, to je naprosto nemoguće i odbijam vjerovati u takve stvari. Zato sam prestala čitati forume i grupe po fejsu (ma da budem iskrena, to me zapravo držalo samo neko vrijeme, inače nisam tip od foruma, rasprava i sl., više sam za čitanje knjiga i u zadnjih godinu dana i blogova), odlučila sam nastaviti živjeti u skladu sa svojim potrebama i pridržavati se kao i uvijek, pa tako i u trudnoći, zdrave i raznolike prehrane.
  Malo mi je duži komentar, ali morala sam se ispovjediti! 😉

  • I neka si se ispovedila! Hvala ti na tome! Mene je apotekarka u 7. mesecu pitala da li sam u devetom, tako da te razumem. Stomačići su različiti, mame su različite, pa su, na kraju – i sve bebe različite i jedinstvene. I to je super, zar ne? 🙂

Ostavite komentar