Kućica na drvetu od 13 spratova – knjiga koja kvari decu

Kućica na drvetu od 13 spratova objavljena je 2011, kada je otvorila seriju nastavaka koji su odjeknuli svetom poput eksplozije. U ovoj, prvoj knjizi ovog fantastičnog serijala, autori Endi Grifits i Teri Denton nas upoznaju sa svojom kućicom na drvetu u kojoj žive. Iz konteksta u kom ih izdavač juri da završe knjigu u dogovorenom roku vidimo da je reč o dva odrasla muškarca koji žive u kućici iz snova svakog deteta. I ništa, ali baš ništa drugo ova dva junaka ne karakteriše kao odrasle – posebno ne postupci i nepromišljene odluke koje neprestano donose. 

Njihova fenomenalna Kućica na drvetu, koja iz nastavka u nastavak raste do neverovatnih 130 spratova, u prvom delu ih ima “samo” 13. Trinaest nezamislivo opremljenih spratova – bazenom, fontanom s limunadom, s tajnom podzemnom laboratorijom i još mnogo drugih prostorija i mašina namenjenih samo za avanture i uživanje. Šta je zajedničko mašini za ispaljivanja maršmeloa, džinovskim bananama, morskim majmunima, sirenama i mačkarincima? Svi mogu stati u 13 spratova Kućice na drvetu.

Kućica na drvetu od 13 spratova

Ako imate malog čitača koji se umorio od čitanja, ili je naprasno rešio da više ne voli knjige, ovo je knjiga koja će ga podsetiti zašto je čitanje sjajno. Dinamična i brza narativna struktura, preplitanje i “ples” teksta i ilustracija, humor, fantastika, avanture… Tekst je dosta izlomljen, na nekim mestima jako kratak, na nekim stranicama u potpunosti izostaje ili se ponavlja do besmisla. Sve to drži pažnju, poziva na temeljnije proučavanje ilustracija i potragu za skrivenim blagom u detaljima.

Kad već govorimo o ilustracijama, one deluju prilično nevešto, kao da u njih nije uloženo mnogo truda. Međutim, kako sam ilustrator u jednom intervjuu spominje, on poseban trud ulaže u to da ilustracije deluju baš ovako, naivno i nevešto, i to iz dva razloga. Prvi razlog je da bi delovalo kao da su slike nacrtane na brzinu, što knjizi pojačava dinamiku, a drugi je da bi se deca lakše poistovetila sa ilustracijama, da bi im delovale lake i kao nešto što mogu i sami da nacrtaju. Ne znam za drugu decu, ali kod nas je uspelo, Dule i ja trenutno radimo na svojoj prvoj knjizi. 🙂

 

Fascinirajuća je simetrija ilustratora i pisca ove knjige i to koliko se prelepo dopunjuju međusobno. Ja sam pomislila da su najbolji prijatelji i jako sam se iznenadila kada sam u jednom od njihovih intervjua pročitala da ih je zapravo izdavač spojio da zajedno rade na knjizi. Ispostavilo se da je taj postupak bio pogodak u metu jer su autori od prvog momenta “kliknuli” i sve dalje je već istorija.

Posebnu ulogu u knjigama o Kućici na drvetu ima Terijeva i Endijeva komšinica Džil. U stvarnom životu, Džil je Endijeva supruga i urednica koja dvojici kreativnih autora pomaže da “povuku ručnu” i vraća ih na dobar stvaralački kolosek. Zbog toga i u knjigama junakinja zasnovana na Džilinom karakteru ima važnu ulogu – ona živi u blizini i često Endija i Terija vadi iz nevolja.

Kućica na drvetu od 26 spratova

Život u kućici na drvetu nije samo život u uzbudljivoj građevini prepunoj fantastičnih i zanimljivih soba, životinja, opreme. Kućica na drvetu za decu predstavlja simbol prostora koji je samo njihov, mesto gde je odrasloj nozi zabranjeno da kroči, okruženje u kome je sloboda jedina granica. Kako fenomenalan način da nam ova dva autora, toliko otkačena i detinjasta u svojoj kreativnosti, pokažu da su granice između dece i odraslih isprepletane i, ako tako želimo da bude, nekada i nepostojeće.

Tako se i ovim romanima prepliću magija i fantazija sa stvarnim životom, odnosno poslom, obavezama i rokovima koje glavni junaci moraju da ispune prema svom izdavaču.

Kućica na drvetu od 26 spratova

Poseban plus u mom “tefteru za ocenjivanje knjiga” Kućica na drvetu dobila je nakon čitanja svih tih negativnih recenzija od strane roditelja i drugih odraslih osoba koje knjigu ne smatraju dovoljno poučnom i nalaze da nema edukativnu ulogu, umetničku vrednost ni poentu, te je stoga besmislena. Nijedna knjiga nije besmislena, svaka knjiga ima neku svrhu. Možda uspeh Kućice na drvetu može nešto i da nam poruči i nečemu da nas nauči o tome šta je deci potrebno i da puko učenje i podučavanje nisu način da se osvoje dečja srca. A samo onaj ko ima mesta u srcu deteta može za dete biti pravi i iskreni autoritet. Svoj autoritet su ovi autori iskoristili u kasnijim svojim delima pišući o temama koje su aktuelne i važne, ali to nije sada ni bitno. Bitno je nekada i samo smejati se od srca i uživati, a to se uz ove knjige može bez ikakve sumnje.

Ali za one kojima je važna i pouka, poruka ili za čime već tragamo kada posegnemo za knjigom, ova knjiga pokreće i neka važna pitanja, za one koji umeju da ih pronađu. Na primer, pitanje uloge umetnosti u životu i društvu, pitanje nastanka jednog umetničkog dela, pitanje granice između fantazije i stvarnosti, temu umetničke kreativnosti i inspiracije, temu prijateljstva i povezanosti. Ali hej, ko broji?

Kućica na drvetu od 26 spratova

P. S. Na srpski jezik su do sada, od devet delova ovog sjajnog serijala, prevedena samo dva. Dok nestrpljivo iščekujemo treći, poslali smo pismo autorima da im se zahvalimo na smehu, zabavi i inspiraciji. Čak u Australiju! Možda pošaljemo jedno pismo i Propolisu da malo požuri sa prevođenjem, znam da nas ima još koji grickamo nokte do sledećeg dela. 🙂

 

Naslov: Kućica na drvetu od 13 spratova

Autori: Endi Grifits i Teri Denton

Izdavač: Propolis Books

Godina: 2019.

Ostavite komentar