Kotrljanje – “uradi sam” rampa za autiće

Trudila sam se, zaista jesam, da bepcu pružim potpuno raznosvrsne igračke, nevezane za određeni pol. Ipak, on se tako uporno opire, i ma koliko se ja koprcala, moram da priznam da ga ništa više ne zabavlja i ne usrećuje od kotrljanja točkova. Kolica, autići, autobusi i automobili na ulici, samo da se okreće i moj malac odmah srećno maše i uzvikuje “brrrrrm”.

I šta sam drugo mogla nego da se dovijam kako da mu tu ljubav razvijem, podržim i usrećim ga?

Kotrljanje, kotrljanje… I napravismo rampu! Nikad jednostavniju! Jedna obična kutija, preko nje rasklopljena knjiga i volia!

uradi sam rampa za autiće


Spuštali smo autiće niz rampu, oduševljeno posmatrajući kako se sami kreću.

uradi sam rampa za autiće

Beba uz pomoć ove igre razvija finu motoriku i koordinaciju. Uči da prati pogledom igračku/predmet. Uči se važnom principu uzroka i posledice. Uči da stvari padaju, kotrljaju se. Usvaja prva saznanja o gravitaciji.

uradi sam rampa za autiće

Koliko saznanja iz tako jednostavne igre!

uradi sam rampa za autiće

Ovu igricu planiramo kasnije unaprediti, učeći bebu da postoje igračke i stvari koje se ne kotrljaju, tako što ćemo probati da ih spustimo niz rampu. Na primer, loptica se kotrlja, kocka se ne kotrlja.

uradi sam rampa za autiće

Rampa se može praviti od različitih predmeta, različitih veličina, strmije, manje strme… Dovoljna je mašta i dobra volja.

 

 

2 komentara na “Kotrljanje – “uradi sam” rampa za autiće

Ostavite komentar