Kobajagilište – gde se mašta i ljubav prema knjigama čitaju naglas

Bila jednom jedna biblioteka…

Obična i neobična u isto vreme, kakve samo biblioteke mogu biti.

Imala je sve što jedna biblioteka treba da ima – knjige, čitaoce, bibliotekare, pravila ponašanja, tišinu, police, prašinu, kataloge, i među njima nešto posebno, nešto lepo, nešto beskrajno. Nekoliko roditelja, malo dece, dobre knjige, jedne naočare, jednu futrolu za naočare, jedan magičan šešir i Hanu.

Jer, znate, sve nam je to bilo potrebno te večeri – i šešir, i deca, i Hana, i roditelji, i knjige, i bibliotekari, i te Hanine naočare i njihova futrola zaturena među knjigama. Sve smo to smućkali, nestrpljivo, uzbuđeno, s mnogo ljubavi i truda i stvorili smo Kobajagilište. Čitalište za decu.

čitanje knjiga za decu

Biblioteke su magična mesta. Njima ne trebaju nikakvi čarobni šeširi i ćiribu ćiriba da bi postale čarobne. One to već jesu. Ali znate šta svakoj biblioteci treba? Trebaju joj čitaoci. Oni koji je vole, koji joj se vraćaju, koji je čuvaju. Jer i biblioteka raste, zajedno sa nama i uz našu pomoć. čitanje knjiga za decukobajagilište

Zašto smo se okupili u Kobajagilištu? 

Da vratimo decu u biblioteke. Da im pokažemo svu magiju tih divnih mesta, upoznamo je sa onima koji ne znaju, a one koji znaju da podsetimo. 

Da se u biblioteci osećamo prijatno. Da se vrpoljimo, družimo, razgovaramo (tiho), da maštamo, da pitamo, odgovaramo, da učimo, da budemo radoznali, opušteni, opijeni, spokojni. Da zavolimo biblioteke i knjige. Još više. 

Da čitamo dobre knjige. Da upoznamo nove pisce, nove naslove. Da naučimo šta je dobro. Šta je lepo. Da gledamo, listamo, pipkamo, šuškamo stranice. Jer tome knjiga i služi. Da se zagrli, da se u nju uđe celim bićem. Da se upije potpuno. 

čitanje knjiga za decu kobajagilište

Okupili smo se i da na nov, zanimljiv, dramatičan način pročitamo divne knjige – ovog puta izabrale smo Elmer i Elmer i vetar. Hana Gadomski ih je s ogromnom ljubavlju i višegodišnjim iskustvom i znanjem čitala savršeno. Na glavi je imala svoj čarobni šešir, koji koristi specijalno za te prilike. Šešir, i ništa više. Sve ostalo je glas, pokret i mašta. Najbolja čarolija stvara se tako. A verujte, Hana zna kako da stvori čaroliju.

Želele smo da roditeljima pokažemo kako se knjige mogu čitati. Da damo ideje, pokažemo nove načine, ohrabrimo na uživljavanje, menjanje glasova, glupiranje, na avanturu. Želele smo da i roditelje podsetimo koliko su knjige zabavne. Posebno knjige za decu. I koliko je predivno čitati ih.

Pokušale smo da pružimo još jednu mogućnost da roditelji sa decom rasterećeno, zabavno, drugačije provedu jedno popodne. Zajedno. Ne moraju izbori da nam budu samo igraonice ili tržni centri.

zanimljive aktivnosti za decu

Mislim da smo u svemu tome tog 23. decembra, u biblioteci “Moma Dimić” na Mirijevu – uspeli, svi zajedno. Ispraznili smo vrpoljke, istresli sve brige, pomogli Hani da nađe svoje naočare, knjige i čaroban šešir. Slušali smo omađijani kakva čuda se kriju u ovim fantastičnim Zavodovim izdanjima. Zapitkivali smo, smejali se, uživljavali se, čudili se, sanjarili. Ponešto smo i naučili. Šuškali smo se u krilima, na jastučićima, stolicama, grlili se, vrpoljili, nameštali, premeštali, da bolje vidimo, čujemo, pipnemo. Dobro smo se zabavili. 

zanimljive aktivnosti za decu

Za kraj smo pripremili malo iznenađenje. Zahvaljujući podršci Zavoda za udžbenikeknjige o Elmeru našle su svoje mesto na policama biblioteke, a deca su saznala da ih mogu čitati i pozajmiti kad god požele. 

Ali to nije sve – zajedno sa Zavodom smo pripremili još poklona. Četiri knjižice poklonili smo i mališanima koji su se družili i čitali sa nama. Hana je iz šešira izvukla papiriće sa imenima dobitnika. Dečica su bila oduševljena, a naša srca puna.  čitanje knjiga deci

Mnogo je razloga da budemo srećne.

Sjajno smo se zabavili, uživali, mazili se, sanjarili, stvarali smo i stvaramo nešto u šta svim srcem verujemo.

I razmišljamo – šta dalje, koja biblioteka je sledeća? Koje knjige izabrati za novu avanturu? 

knjige za decu

Bila jednom jedna biblioteka…

Obična i neobična u isto vreme, kakve samo biblioteke mogu biti.

Imala je sve što jedna biblioteka treba da ima – knjige, čitaoce, bibliotekare, pravila ponašanja, tišinu, police, prašinu, kataloge, i među njima nešto posebno, nešto lepo, nešto beskrajno. 

A najposebnije je to što te večeri nijedno dete iz nje nije izašlo bez knjige.

 

***

Hvala Zavodu za udžbenike na podršci i saradnji.

9 komentara na “Kobajagilište – gde se mašta i ljubav prema knjigama čitaju naglas

  1. Savršeno! Predivna ideja, događaj, fotografije i tekst 🙂 Nego, naša mala rodica (stvarno mala, ime nešto više od godinu dana) bila je na sličnom događaju u jednoj čikaškoj biblioteci na večernjem čitanju. Organizira se nešto kao pidžama party (to je u Americi čini mi se jako popularno). Djeca su u pidžamama, na jastucima po podu, zamračeno je, čitaju se ti neki “strašni” naslovi ili laku noć priče … Pišem ovo kao ideju 🙂 ako se odlučite raditi od ovog tradiciju i mijenjati teme. Dok pišem pade mi na pamet još jedna ideja, kao profesionalna deformacija 😉 možete ovo “složiti” i napisati kao mali/veliki projekt, copy paste u drugim bibilotekama u gradu, u drugim gradovima…. širite priču kao projekt Noć muzeja npr. i onda ćete lako naći sponzore, da sva djeca dobiju slikovnice i knjige nakon dogoađaja, da imate za grickalice, za honorare orgnizatora/glumaca/čitača … Eto 🙂 Malo sam gnjavež? Ali inspirirana sam 🙂

  2. Divno,uživam u takvim pripovedanjima možda i više od dece .Na nekom budućem se vidimo ako se pogodi vikend,obavesti nas na vreme 🙂

  3. Divan tekst Jasmina. Žao mi je što nismo malo bliže da možemo i mi da svratimo na ovakve događaje.

Ostavite komentar