Knjige za sve uzraste – Vini Veštica

U kući veštice Vini sve je crno – crne stolice i crne stepenice, crni podovi i crna vrata. Njen mezimac, prijatelj i verni pratilac kroz avanture, mačak Vilbur – takođe je potpuno crn. To nije problem dok je Vilbur budan, ali čim zatvori svoje krupne, zelene oči da bi malo odremao, Vini ga ne vidi i sapliće se o njega svuda po kući. Zato odlučuje da se posluži magijom – promeniće Vilburu boju! Neka bude, neka bude… Zelen! 

veštica vini knjige za decu
Ovako su nam se, pre skoro tri decenije, predstavili nerazdvojni prijatelji i ozbiljno smešni junaci – Vini i Vilbur. Sledeće godine slave svoj trideseti rođendan. Od ukupno 11 knjiga o njihovim avanturama, kod nas su prevedene četiri zahvaljujući izdavačkoj kući Šahinpašić: Vini veštica, Srećan rođendan, Vini, Vini pod morem i Vini u svemiru. Sasvim dovoljno da nam se usele u srca i postanu verni pratioci u ušuškanim krevetićima, dok se sneni i umorni meškoljimo među koricama “samo još jedne” uzbudljive avanture pred spavanje. 

A ko još ne voli priče o vešticama i magiji, putovanjima u svemir i morske dubine?

knjige za decu

Vini je čupava, mršava, maštovita i brzopleta veštica sa krivim šeširom. Ona za svaku situaciju ima rešenje – svoj magični štapić i Veliku knjigu vradžbina (Dule i dalje po kući vuklja neku staru svesku, tvrdi da je to njegova Velika knjiga vradžbina i vadi je po potrebi da rešava probleme). Vini je brzopleta, nepromišljena ali dobronamerna. Vilbur je njen najbolji prijatelj mačak, koji ćutke i frkćući prati Vini u stopu, sve vreme se pitajući “šta mi je ovo trebalo”. Vilbur je onaj ćutljivi, povučeni, verni prijatelj koga svi znamo, koji neće gunđati kad zabrljamo, bez reči će ići za našim glupim idejama i ćutke će nas zagrliti kad tresnemo o zemlju i pogrešimo. Jer to prijatelji rade.

knjige za decu vini vestica

Da se odmori od standardnih veštičjih obaveza, Vini sa Vilburom u jednoj knjizi odlazi na more. Vilburu je svejedno, on može da drema bilo gde, mada mu se predlog baš i ne dopada, jer ta voda na moru mu zvuči baš mokro. Ako ste nekad pokušali da okupate mačku, onda vam je jasno kakav problem Vilbur ima s vodom. Za Vini ne postoji prepreka dok ima svoj čarobni štapić – pretvoriće svog voljenog mačka u morsku mačku. I zabava može da počne!

knjige za decu vini pod morem

Fascinirana svemirom i njegovim prostranstvom, Vini jedne sasvim obične večeri odluči da je vreme da obiđe druge planete. Šta je siroti Vilbur mogao osim da profrkće par puta jer mu se ne prekida dremka i – krene. Nakon ne baš tako prijatnog puta, sleteli su na jednu malecku planetu, prepunu rupica. Taman što su rasprostrli svoju opremu za piknik da se okrepe (a i da im se pita ne bi ohladila), saznaju da na planeti nisu sami – u tim rupicama nove planete žive mali slatki svemirski zečevi. Međutim, zečići neće biti toliko slatki kada Vini i Vilbur saznaju čime se hrane ove neobične živuljkice.

knjige za decu vini u svemiru

Vini odlučuje da priredi zabavu za svoje prijatelje i rođake povodom svog veštičjeg rođendana. Gosti stižu, dan je divan, Vini je, kao prava dobra domaćica organizovala mnoštvo animacija i pripremila brdo hrane. Ali kada reši da isproba magičnu trubu koju je dobila na poklon – svi gosti su odjednom nestali. Jedino magijom veštica može pokušati da spase svoju zabavu.

knjige za decu srecan rodjendan vini

Priče su vrlo jednostavne i jasne. Nema komplikovanih zapleta, ne zahtevaju čitalački napor. Ali su beskrajno maštovite i u toj svojoj jednostavnosti vrlo dopadljive. Posebno bih naglasila da su i vrlo informativne, štošta se pametnog može naučiti, pa se tako, dok je Vini pod morem, spominju i mogu videti različite vrste riba i morskih bića, dok dva prijatelja lete kroz svemir potpuno nenametljivo učimo koja nebeska tela postoje, kako izgledaju planete u našem sistemu, a priliku dok veštica menja boje svom mačku možemo iskoristiti i podsetiti se sa najmlađima znanja o bojama.

Ponavljanje uobičajenog ABRAKADABRA i Vinino zamahivanje štapom brzo smo naučili, pa se na taj način i dete može uključiti u čitanje. Prava knjiga za decu mora deci da bude zanimljiva, a Vinine avanture su sve samo ne dosadne. Onomatopeja Vilburovog frktanja i šmrktanja kada mu se nešto ne dopada predstavlja izvor komičnih situacija i beskrajno je zabavna deci. Knjige o Vini same nameću tempo čitanja, nenametljivo su žive, dinamične i, čak iako niste najbolji glumac, hvataćete sebe kako ih sugestivno i ubrzano čitate tamo gde su najuzbudljivije.

knjige za decu vini vestica
Nasuprot jednostavnih priča stoji čitav magični svet ilustracija. Žive i jedinstvene, slike na prvi pogled ne deluju baš dečje, ali su prava vizuelna poslastica. Vrlo su detaljne, sa mnogo skrivenih sugestija i fazona. Deca će prilikom svakog čitanja otkrivati nove zanimljivosti, uočavati nove skrivene detalje. Jer veštica Vini nije baš najurednija veštica koju ćete upoznati. Njena kuća je ogromna, sa izuvijanim stepeništem, visokim plafonima punim paučine, pocepanim nameštajem i mnogo, mnogo smeća svuda. Ona živi u haosu tako ljupkom i tako ogromnom da će vam haos u rođenoj kući delovati kao sitnica. Neke karakteristične crte Vizuelnog identiteta knjige nastale su potpuno slučajno. Tako je Vinin čuveni krivi šešir nastao tako što ilustrator Pol jednostavno nije  više imao mesta na papiru da ga nacrta uspravno. Kada ga je završio i obojio, shvatio je da je nenamerno postigao pravu stvar, i Vinin šešir ostade zakrivljen evo već trideset godina.knjige za decu vini vestica

Prevod bi mogao biti bolji, moram priznati. Volela bih da dođem do originala pa uporedim, ali nešto mi tu prosto “ne štima”. Rečenice su ponekad neprirodne za srpski jezik, pa tada jednostavno pretumbam red reči, koji je verovatno samo prekopiran iz engleskog jezika originala. Ništa dramatično i strašno (kako može biti i kako sam viđala u drugim knjigama) i zasigurno ne umanjuje vrednost ovih fantastičnih knjiga za decu.

knjige za decu vini vestica

Humor je ovde toliko višeslojan da će ga deca dugo otkrivati. Preporučujem da se knjiga čita još od druge godine – biće zanimljiva već na tom uzrastu. Ali insinuacije, mnoge šale i detalje deca će uočavati i shvatati tek od četvrte godine nadalje. Zato je trajnost i živost ove knjige obezbeđena za dug period, a takve knjige ostaju uspomena, i junaci takvih priča dragi drugari. Nije bez razloga Vini toliko popularna i prevedena na dosad preko 25 jezika.

Ako tražite dobru dečju knjigu – ovo je naša preporuka od srca. Mi knjige o Vini volimo, evo već preko godinu dana. I ne dosadiše, nećemo ih prerasti bar još trideset godina (znam jer je meni i u ovim godinama interesantna poput nekog stripa). Priče o Vini i Vilburu su priče o prijateljstvu, avanturama, kompromisima, empatiji. One razbijaju stereotipe o prijateljstvima iz časopisa, pokazuju kako se možemo voleti i razumeti i sa onima koji su na prvi pogled toliko različiti od nas.

6 komentara na “Knjige za sve uzraste – Vini Veštica

  1. Ma, cekaj, cekaj…zar se i Elmerov crno-beli rodjak ne zove Vilbur? Hmmm 🙂
    Odlicna preporuka!

  2. Moram da javim da smo postali Vinini fanovi!!! 😀 Za sada imamo tri knjige, kupujem ih postepeno da polako uzivamo u svakoj. Rodjendan je bio dugo favorit, ali sad, posle mora, zabavlja nas Vinino letovanje! Sjajne knjige, savrsenstvo od ilustracija! Ja sam ih dugo sama krisom citala u knjizari dok moju cerku jos nije interesovala, lobirala s dugo za Vini i vredelo je, obozava je! :-)) Ima ih u Delfi knjizarama, nije bilo jedno vreme. Jos jednom od srca hvala za preporuku 😀 :-*

    • Draga Ana, baš si me obradovala ovim komentarom, hvala ti! Ako slučajno pronađeš još neku osim ove četiri knjige koje imamo, javljaj. Neko je pisao skoro da izdavač ne planira više da je prevodi i štampa, a to je takva šteta. Nadam se da će se predomisliti ili da će neko drugi možda otkupiti prava za prevođenje, jer je Vini pravo blago. Hvala ti još jednom, uživajte sa Vini! Nama ta knjiga ne izlazi iz mode, evo već baš dugo joj se vraćamo.

Ostavite komentar