Knjige za decu koje vam mogu pomoći u skidanju pelena

Jedna od izazovnijih tema tokom odrastanja naših mališana je skidanje pelena. I to ne zato što je samo po sebi posebno teško, već samo zbog toga što je kod svakog iskustvo drugačije i ne može se baš mnogo “prepisivati” od drugih.

Ipak, univerzalno znanje koje vam mogu preneti je – kao i za sve drugo – učinite proces zabavnim i rešili ste pola posla. Naoružajte se gaćicama, nošom i strpljenjem i samo hrabro. Knjižice vam u tome mogu mnogo pomoći.

knjige za skidanje pelena i navikavanje na nosu

Nema deteta koje ne voli da se smeje. Onaj ko uspe da nasmeje dete i da ga zabavi, srušio je veliki strah od nepoznatog, smanjio distancu i otpor i zaslužio značku za najkul roditelja. Prisetite se šta je vašem detetu zabavno i prilagodite to situaciji. Mi smo, pogađate, s Duletom osedeli čitajući knjige dok je sedeo na noši. Moja mama i dan-danas ima tikove kad vidi Malu belu sovu, koja je u to vreme bila aktuelna. Napamet je zna i noćima je sanja, eto toliko smo je puta pročitali.

Zašto su knjige važne i zašto vam mogu mnogo olakšati ceo proces? Zbog toga što se dete identifikuje s junacima priče, prati tok radnje i više nije samo u ovom izazovu. Ima nekog koga prepoznaje i oseća da sa nekim deli iskustvo.

Prvo sam izdvojila knjige koje direktno obrađuju temu skidanja pelena i navikavanja na nošu jer mislim da će vam one biti najkorisnije i jer su direktno usmerene na to da detetu približe novo i nepoznato iskustvo. Iako se trudim da se na ovom blogu nađu samo moje preporuke za čitanje, dakle ono što smatram kvalitetnim i vrednim pažnje, pošto sam želela da u potpunosti pokrijem ovu temu, naglašavam da za izbor knjiga ovog puta nije presudio moj lični ukus niti moje pozitivno mišljenje o kvalitetu istih, već samo tema kojom se bave.

Vreme je za nošu!

Izdavač: Kreativni centar

Knjiga Vreme je za nošu je toliko dobra, zanimljiva i korisna da sam rešila da vam je predstavim iako je izdavač više ne štampa. Dok se to ne promeni, možete pokušati da je pronađete polovnu, ukoliko neko ko je sa ovom temom završio želi da je proda, pokloni ili pozajmi.

knjige za skidanje pelena i navikavanje na nosu

Knjižica je u potpunosti izrađena od platna, mekana je i uz nju se dobija platnena lutkica, koju smo nazvali Bebać (zbog stiha “Pelene su fina stvar, al’ su za bebaće”). Stranice sadrže delove koji su interaktivni – na početku se nalaze male pelene koje ponosno skidamo Bebaću, zatim ga stavljamo na nošu, a jedna ima čak i malecki šuškavi papir kojim mu brišemo guzu. Pesmica je kratka, jasna, i odlazak na nošu i ostavljanje pelena predstavlja kao najnormalniju stvar na svetu (što oni i jesu).

Miško piško

Simeon Marinković

Dobrosav Bob Živković

Izdavač: Kreativni centar

knjige za skidanje pelena i navikavanje na nosu

Ukoliko ste od roditelja čistunaca, preskočite ovu knjigu. Ja ipak mislim da “ružne” reči koje se mogu pronaći u ovoj knjizi nisu ništa drugo do duhovite i ne vidim ništa sporno da dete nauči sve “termine”, sve dok mu ukažemo na to gde se i kako (ne) koriste.

Miško piško je duhovita knjižica za onu decu koja malo teže ostavljaju pelene, ili malo kasnije počinju sa ovim izazovom. Pisana je u stihu, jako duhovita i ima sjajnu poruku – dete će novu naviku steći onda kada je ono na to spremno i nema tog pritiska okoline, posramljivanja ni te kritike koja će proces ubrzati i olakšati. Druga poruka koja mi se u Mišku pišku dopala je ona koja nam pokazuje da je lični primer vredniji od svakog teoretisanja.

Knjige za skidanje pelena i navikavanje na nosu

Osećam moralnu obavezu da sa vama podelim stav Divne mame Milice Čalije, pošto možda među vama ima istomišljenika, da ne bude da niste znali. Moje mišljenje je ukratko da je sve ovo prirodno, normalno i da ništa ne može da nam iskvari decu ukoliko mi sa njima otvoreno i iskreno razgovaramo.

Jašin dan na noši

Marija Jevtić

Izdavač: Propolis books

Knjige o skidanju pelena i navikavanju ma nosu

Jašin dan na noši je kratka knjižica u stihu koja će vam možda najviše pomoći ukoliko dete ima strah od noše ili odbojnost prema njoj (što zaista nije retka pojava). Zečić Jaša se pita čemu noša služi i nalazi joj razne zabavne namene dok na kraju ne otkrije njenu pravu svrhu. Tekst se lako pamti, boje su vesele, ilustracije zanimljive.

Knjige o skidanju pelena i navikavanju na nosu

Kakagrad i Kakakralj

Srđan Dragojević

Nemanja Ristić

Izdavač: Mala Laguna

Knjige o skidanju pelena i navikavanju na nosu

Ove dve knjige su po mom mišljenju odgovarajuće ukoliko vaše dete skida pelene sa sedam godina. Ali pošto moje mišljenje nije mera svega i pošto znam roditelje i decu kojima su ove knjižice pomogle (doduše, oko treće godine, ne ranije), evo ih na spisku.

Navikavanje na nosu

Dule je voleo Kakagrad i Kakakralja jer smo ih čitali u periodu kada je on prolazio kroz fazu ružnih i “zabranjenih” reči i smejanja svemu što ima veze sa toaletnim radnjama i terminima, pa mu je čitanje knjiga u kojima su govanca glavni likovi bilo katarzično iskustvo. Tako da, ako vam ne pomognu ranije oko skidanja pelena – možete ih koristiti i u ovu svrhu. Redosled čitanja je – Kakagrad, pa onda Kakakralj.

Odrastanje sa Maksimom – Navikavanje na nošu

Izdavač: VulkančićNavikavanje na nosu

Ukoliko volite, gledate i slušate Maksima, onda će vam se verovatno i ova knjižica dopasti. Malog je formata, kratka je i prikazuje nam prvo upoznavanje malog Maksima sa nošom. Kod njega sve ide lako i lepo, on je odmah oduševljen ovim novim iskustvom, uzbuđen je i radosno pljeska ručicama, pa ko zna – možda taj entuzijazam prenese i na vaše dete.

Poruka Maksimovog tate na kraju knjige je nešto na što mi je zaparalo uši. On moli Maksima da na nošu ide samo “kad je mama tu”, jer je mama rekla da će je ona uvek prati. I zaista, u svakoj knjižici je glavna za brisanje guze – mama. Tate bi se mogle osetiti zanemareno. Nije fer.

Sledeće tri knjižice se ne bave usko tematikom pelena i noše, ali pokrivaju drugu važnu temu – ko sve kaki. Dule je imao jedno vreme problem sa kakenjem, na svu sreću blaži. Međutim, znam mnogo dece kojoj je prelazak na nošu izazvao zbrku u glavi pa su imala veće probleme, koji nekada zahtevaju čak i uključivanje lekara ili psihologa. Njima, naravno, ove knjižice neće same po sebi pomoći, ali možda mogu “preventivno” da čitavu avanturu oko kakenja pretvore u izvor smeha i zabave, umesto u izvor straha.

Ko je to uradio?

Izdavač: Vulkančić

Ko je to uradio je knjižica malog formata, tvrdih stranica, sa klizačem koji nudi odgovore na pitanja – ko se sve ukakio na livadi. Kroz avanturu nas vode krava i maca i dete samo može da odgovara na njihova pitanja kada pronađe željenu životinju. Simpatična je, ljupka, Anica je obožava. Može se čitati vrlo duhovito i deci je zabavna.

Nisam ja

Nemanja Paštar

Milan Pavlović

Izdavač: Zavod za udžbenike

Ista tema, sličan princip kao u prethodnoj knjizi, samo nas sada kroz ovu misteriju zvanu – ko se ukakio – vode Pera i Kaća. Reč je o knjižici iz Zavodove biblioteke Skočimiš, koja je omiljena među roditeljima zbog lepih ilustracija, kratkih životnih pričica i vrlo povoljne cene.

Priča o maloj krtici kojoj se neko pokakio na glavu

Verner Holcvart

Volf Elbruh

Izdavač: Zavod za udžbenike

O ovoj knjizi nešto više možete pročitati u našem dragom Loncu.  Reč je o već poznatom i starom izdanju Zavoda za udžbenike koje je strogo podelilo roditelje na one zgrožene i one zaintrigirane. Ja sam od prvog susreta sa ovom knjigom bila u ovoj drugoj grupi i, čak iako se mnogima želudac okreće od živopisnih ilustracija, ja sam istim oduševljena. Mislim da nam treba više ovakvih slikovnica – drugačije lepih, koje predstavljaju novu perspektivu, životinje crtaju iz novog ugla, prikazuju nam neke nove i neobične teme i podstiču nas da se malo opustimo i da život, pa i roditeljstvo – ne shvatamo preozbiljno.

Isto važi i za skidanje pelena.

Šta god da radite, kad god da se na ovaj korak odlučite, koje god savete da slušate i metode da sprovodite – ne zaboravite da se dobro zabavite.

Ostavite komentar