Knjige koje će starijem detetu (i roditeljima) olakšati dolazak bebe

Dolazak bebe u porodicu je predivno i ujedno jako teško iskustvo. Ma koliko da ste starije dete unapred pripremali za ulogu starijeg brata ili sestre, ono će imati samo svoj doživljaj čitave situacije i poseban način da se sa svojim emocijama i razmišljanjima izbori. U takvim prilikama smo najčešće rastrzani između onoga što znamo da bi trebalo i onoga što realno možemo i uspevamo da uradimo. Iskren tazgovor, razumevanje, prihvatanje, svest o emocijama i navikavanje na nove rutine kao i nove načine izvođenja starih – sve se sažima u jedan proces za koji je potrebno vreme, strpljenje i veštine. Šta god da vam od ovoga manjka, od velike pomoći mogu vam biti knjige.knjige za decu

Zašto mislim da su knjige jako važne u čitavom procesu prihvatanja novog člana porodice i svih promena koje on sa sobom nosi? Zbog toga što dete u njima ima priliku da vidi i doživi emocije iz tuđe perspektvie. Da razume da nije samo i da se i drugi tako osećaju. Da se s osećanjima i mislima upozna i kanališe ih kroz tuđa iskustva. I na kraju, jako važno – da iz knjiga usvoji načine rešavanja konflikata, problema, kao i iskazivanja osećanja.

Zbog toga mislim da je jako važno da knjige otvoreno govore o osećanjima i dolazak bebe u porodicu ne prikazuju (samo) kao idiličan događaj koji nas sve obogaćuje i usrećuje. Da prikažu i onu težu stranu, sa kojom se deca teško nose jer osećaju i pretpostavljaju da nije “normalna” ni “prirodna” i zbog koje se osećaju loše. Baš zbog toga sam izabrala knjige u kojima glavni junaci nisu samo oduševljeni bebom koja stiže, već imaju, što je i prirodno, mnogo pitanja, pomešanih emocija, strahova. Ne samo da knjige svaka na svoj način daju predivne odgovore na pitanja koja i nas kao roditelje, a i dete, muče – već predstavljaju odličan povod za kasniji otvoren razgovor sa detetom.

knjige za decu

Kaća i nova beba je sjajna knjižica iz Vulkančićeve edicije Piksi i društvance. Pravo je čudo kakvo se blago krije u malenom džepnom formatu knjižica koje koštaju (manje od) 100 dinara! Knjiga Kaća i nova beba govori o periodu pre rođenja bebe, o trudnoći i Kaćinim pitanjima koja se smenjuju. Govori o kompromisima koje od početka pravimo i kako se sa njima jedna devojčica nosi. Jedno od glavnih pitanja je i ono koje svako dete ima – da li će me mama isto voleti i kada dođe beba.

Osim toga što nas može naučiti mnogo o dečjim emocijama kada beba dođe, ova knjiga korisna je i nama, roditeljima. Ukoliko pažljivo čitamo, primetićemo koliko su mama i tata strpljivi sa Kaćom, koliko s njom razgovaraju, pomno je slušaju i odgovaraju na njena pitanja. Videćemo da joj je mama dozvolila da proba njeno mleko kada je Kaća to poželela. Takve “sitnice” mnogo pomažu detetu da se ne oseća zapostavljeno u kritičnom periodu kada beba dođe.

knjige za decu

Sledeća knjiga koju čitamo i volimo je Joca dobio seku, Lagunino izdanje iz serijala Ala je sladak ovaj život!, za koji, takođe, imam samo pohvale. Svih šest knjižica iz ove edicije bave se nekom od problemskih situacija tokom odrastanja – dolazak bebe, ružne reči, agresivnost, i slično. Jocino prvo očekivanje kada je došao iz vrtića jedva čekajući da se igra sa sestricom biva prekinuto opomenom – “Nemoj da galamiš, spava.” Ako malo bolje razmislite, u suštini, takav je dolazak bebe u porodicu – deca imaju neka očekivanja, koja bivaju em izneverena, em još dobiju i kritike i opomene, ili bar nove zahteve koje treba da poštuju (ne galami, tiho se igraj, sačekaj, strpi se, dodaj, uradi sam). Joca takođe primećuje promene kod svojih roditelja od kada je došla beba. Oni su umorni, rasejani, usmereni na bebu malo više nego na njega.

Još jedan momenat koji ovu knjigu čini sjajnom, osim nenašminkanog prikaza situacije, svakako je dodatak za roditelje na kraju knjige. U njemu ćete pronaći vrlo korisne i jasne odgovore na pitanja poput: kako starijem detetu pričati o novorođenčetu, da li i starijem detetu dati lutku, ima li starije dete razloga da bude ljubomorno, kako reagovati ako dete preteruje s nežnostima prema bebi, i mnoga druga.

knjige za decu

Zavod za udžbenike objavio je sjajnu knjigu Boba, Lolin stariji brat (Milan Mihaljčić, Ivica Stevanović). U ovoj knjizi Boba već ima brata Lolu, koji je mlađi, gnjavi ga i dosađuje mu. Razlog zašto Boba ne voli Lolu saznajemo odmah na početku: “Boba je bio samo BOBA dok se nije rodio Lola. Tada je postao BOBA, LOLIN STARIJI BRAT.” Kako je to samo lepo rečeno u dve rečenice! S druge strane, Lola nikad nije bio samo Lola, uvek je bio Lola, Bobin mlađi brat. Boba i Lola drugačije vide i doživljavaju istu situaciju. Potpuno različito. Zbog toga je Boba, kada im je mama saopštila da će roditi još jednu bebu, rešio da ode od kuće.

Bilo je potrebno da Boba upozna kornjaču Mimi i prisustvuje rođenju njenih braće i sestara da bi uvideo veličinu i važnost porodične ljubavi. Da bi shvatio da je “titula” starijeg brata mnogo bolja od toga da si samo Boba.

knjige za decu

Za knjigu Sve vas volim najviše na svetu (Sem Makbretni, Anita Džeram) sam odmah po naslovu (i autorima) znala da će biti pun pogodak. Nežna, emotivna knjiga o bezuslovnoj ljubavi, ohrabrenjima i poštovanju. Šta se dogodi kada mali mečići dovedu u pitanje svoje mesto u roditeljskom srcu, kada posumnjaju u svoju vrednost i svoj značaj u porodici.

Ova knjiga daje divne odgovore na roditeljske nedoumice da li i kako da pristupaju deci podjednako i poručuje – ne podjednako, nego prema jedinstvenim potrebama svakog deteta. Iako nam se nekad čini da su iste, svako dete ima svoje, samo njemu svojstvene potrebe, nedoumice, strahove. I jedino ispravno je pristupati im pojedinačno, strpljivo, prilagođeno svakom detetu posebno. Odgovori mame i tate medveda divan su podsetnik da se roditeljska ljubav množi i obogaćuje brojem dece i da je moguće da svako dete bude omiljeno i najdraže na samo sebi svojstven način.knjige za decu

Ovo je naš skroman deo biblioteke koji poslednjih meseci čitamo. Što ih više čitamo, javlja se sve više tema za razgovor, preispitivanje, otvaranje, razmenu. Bolje se upoznajemo, bolje se razumemo. Jer, kad beba dođe u porodicu, porodica raste. Raste porodica, raste ljubav, rastu sve druge emocije. A svaki rast mora malo da boli. To onda znači da smo ojačali, da imamo više prostora za nova iskustva, osećanja, doživljaje. Dolazak bebe u porodicu znači istumban život naglavačke. Ali nam se uvek i nepogrešivo novi “raspored” više sviđa.

 

4 komentara na “Knjige koje će starijem detetu (i roditeljima) olakšati dolazak bebe

  1. Super predlozi. Ja sam se nekako drzala tradicije i birala sve ono sto sam kao klinka sama volela da citam. Ali postoji dosta dobrih naslova koji su novijeg doba.

Ostavite komentar