Kako se štitimo od virusa i prehlada

Polazak u vrtić, naročito prvi put nakon boravka kod kuće sa mamom (ili tatom), podrazumeva velike promene i dosta stresa. Trenutno prolazimo kroz tu fazu sa Anicom i o svim nedoumicama i brigama tim povodom bih mogla da napišem još tri teksta. Jedna od najvećih briga mi je upravo zdravlje moje dece, koje će, usled najezde virusa u kolektivu i usled hladnijeg vremena, biti ugroženo. Zdravstvena adaptacija na vrtić nam je sa Duletom bila duga, izuzetno naporna i bolna. Ritam je bio – nedelju dana ide u vrtić, dve nedelje je bolestan. I tako nešto više od šest meseci. Volela bih kada bismo to mogli da izbegnemo sa Anicom. Takođe, iako je Dule već stariji i otporniji, jesen nam uvek donese neke nove zdravstvene probleme, uglavnom u vidu laringitisa.

imunoglukan sirup

Svesna sam da su virusi i boljke deo odrastanja, kao i da sve to ima važnu ulogu u jačanju odbrambenih mehanizama tela. Svesna sam i da je nemoguće i neprirodno u potpunosti ih zaštititi i izolovati. Ipak, prevenciju smatram mogućom i važnom u čitavom procesu navikavanja na kolektiv.  Prevencijom pokušavamo da izbegnemo beskonačne i neprekidne cikluse razboljevanja, da ojačamo organizam i damo mu priliku da se oporavi i sa nekim boljkama sam izbori. Da bih što više smanjila šanse da nagrabusimo, preduzimam određene korake.

Dojenje

Duleta sam dojila 14 meseci. Anicu dojim i dalje. Iako znam da dojenje samo po sebi ne garantuje jači imunitet, izabrala sam da dojim svoju decu i tokom adaptacije, iz više razloga. Najpre zbog toga što verujem da im majčino mleko pomaže u emotivnom smislu, kao sigurnost i uteha u periodima kada smo zajedno. Takođe, prilikom eventualnih problema i razboljevanja, Dule bi uvek odbijao hranu i tražio da sisa, pa nam je to tada dosta značilo. I na samom kraju – da, verujem da sam dojenjem svojoj deci dala dobru osnovu za dalji razvoj imuniteta.

imunoglukan

Zdrava i uravnotežena ishrana

Iako jede u vrtiću, Dule uvek ruča i kod kuće. Stoga se podrazumeva da svakodnevno spremam ručak za koji se, nevezano za vrtić, trudim da bude što zdraviji i raznovrsniji. Užina je nakon toga voćna, i to uglavnom jabuka, pošto nije ljubitelj ostalog voća. Anica, s druge strane, jede dosta raznovrsnog voća i nadam se da će tako i ostati. Jedno vreme sam čvrsto verovala da tanjir domaće tople supe posle jurcanja napolju ima čarobno dejstvo na Duletov imunitet i da nam je mnogo pomogao u zimskim periodima kada haraju virusi. Ne znam da li je to istina, ali se svakako trudim da im uvek nudim zdrave varijante obroka, da u kući ne držimo grickalice, da kuvam često i što raznovrsnije i da ishranu koliko god mi to obaveze dozvoljavaju baziram na domaćoj hrani. Izbegavamo aditive, veštačke začine, margarine, ali ne mogu ni da kažem da smo svetli primer idealne i “čiste”, zdrave ishrane. Pre bih rekla da smo prosečna porodica sa željom da se što zdravije hranimo.

Boravak na svežem vazduhu

Ma koliko da smo umorni ili neraspoloženi, boravak na svežem vazduhu nam pomaže i vraća nam energiju. Pošto živimo na devetom spratu, ili kako ja volim da kažem, u čardaku ni na nebu ni na zemlji, shvatila sam kao našu obavezu da deci omogućimo redovan boravak napolju. Današnji način života i moderno, brzo vreme zaista ostavljaju premalo prostora za slobodne aktivnosti i boravak na svežem vazduhu. Važno je da deca trče, važno je da se smrznu, oznoje, padnu, isprljaju. Kretanje pomaže da krv prostruji kroz nas, ojačava telo i njegovu sposobnost da se bori sa virusima. Zbog toga izlazak napolje u parkić ne propuštamo, bez obzira na umor, vremenske prilike ili okolnosti. Boravak u zatvorenim, neprovetrenim prostorijama može mnogo naškoditi sveukupnom zdravstvenom stanju, naročito u hladnim periodima godine. Duge šetnje, skakanje, pentranje, trčanje, đuskanje mogu na predivan način stimulisati razvoj imuniteta.

imunoglukan

Čistoća i nečistoća – celo zdravlje

Obe stavke smatram podjednako važnim. Deca danas nemaju mnogo prilike da dođu u kontakt sa bakterijama i na taj način steknu imunitet. Stoga im polazak u kolektiv predstavlja pravi šok za organizam. Priroda je sve lepo udesila – bebe puze, ručicama pipkaju pod, sve živo i neživo, čisto i prljavo i na taj način polako stiču prirodni imunitet srećući se sa bakterijama. Ne briskam im vlažnim maramicama ručice kada smo napolju, puštam ih da se isprljaju, valjaju, skaču. Prezaštićavanjem dece i držanjem u izolaciji sprečavamo ih da im se imuni sistem razvija postepeno i prirodno.

Pored toga što im nesputanom i slobodnom igrom pomažemo da se razvijaju i rastu neometano i neopterećeno, i osim što kontakt sa zemljom, travom i drugim prirodnim materijalima predstavlja pravi poligon za učenje i otkrivanje sveta, ovakav vid rasterećenog kontakta sa prirodom ima važnu ulogu i u izgradnji imunog sistema. Vrlo rano sam prestala da sterilišem bebine stvari, u kući imamo ljubimca – macu, a moju decu ćete vrlo često videti kako se igraju sedeći na travi. Stakleno zvono smo davno skinuli.

Dosta tečnosti

Uvek sam imala utisak da deca bolje od nas znaju svoje potrebe i bolje osluškuju svoje telo. Dule redovno govori kada je žedan i pije dosta vode. Trudila sam se jako da vodu nikada ne zamenjujem sokovima i uvek sam naglašavala da se vodom utoljuje žeđ. I sada ima tu zdravu naviku da redovno i često unosi tečnost, koja je jedna od važnih osnova zdravog organizma.

imunoglukan

Ritam i rutina

U svakodnevici koja je u velikoj meri uslovljena obavezama na poslu, u vrtiću, eventualno nekim aktivnostima, teško je nemati rutinu. Ipak, važan faktor u ovom prilično doslednom pridržavanju svakodnevnih obaveza je izostanak stresa. Osim što smo svi usvojili i redovno primenjujemo ustaljenu satnicu za iste aktivnosti, trudimo se da im prilazimo sa dozom fleksibilnosti, slobode, prilagođavanja. Tako, na primer, deca redovno ležu u određeno vreme, ali svaki iskorak ili odstupanje dobro i lako prihvate upravo zbog toga što im mi kao roditelji prilazimo sa dozom opuštenosti.

Redovan i kvalitetan san, predvidivost, smirenost, rutina, vreme za odmor i relaksaciju, vreme kada ne radimo ništa – sve su to načini da smanjimo stres i tenziju, da se opustimo, da se osetimo sigurno i srećno. Dovoljno sna, vreme za odmor i mirne aktivnosti regenerišu i oporavljaju telo. A to utiče na kompletno stanje našeg organizma i imunog sistema.

imunoglukan

Dodaci

Iz razgovora sa prijateljicama i pedijatrom saznala sam za mogućnost uvođenja dodatnog pojačanja imunom sistemu u vidu dodataka. Do sada sam takav vid pomoći izbegavala, ali sam od skoro rešila da mu pružimo šansu i za sada sam zadovoljna. Naš izbor je pao na Imunoglukan sirup, pre svega zbog prirodnog porekla i sastava. Istražujući faktore koji utiču na otpornost organizma, pronašla sam podatak da su imunoglukani i vitamin C, glavni sastojci ovog suplementa, pa je to samo potvrdilo moj izbor. Poznajem veliki broj zadovoljnih mama i dobila sam mnogo lepih reči i preporuka, pa sam zaista optimistična povodom njegovog učinka. Klincima se sviđa ukus, a Dule je veliki probirljivac, tako da, što se mene tiče, ovo je ogroman plus!

Iako ne verujem u čudotvorno dejstvo nijednog od ovih faktora samo po sebi, smatram da su njihove udružene snage važan vid odbrane i osnaživanja imunog sistema. Dodatak poput sirupa Imunoglukan sam izabrala kao vid dopune vitamina i prirodnih sastojaka koji, usled brzog tempa života, slabije raznovrsnosti ishrane i nemogućnosti da ispunimo sve navedene stavke i navike, često zafale. A ovo je lakši i brži način da budem sigurna da sam im  na kraju dana obezbedila potporu i pružila sigurnost, bez obzira na to kako smo taj dan proveli.

Imunoglukan

Ljubav i sigurnost

Za decu je najvažnije da se osećaju prijatno i sigurno. Da su grljena, mažena, pažena, nunana, nošena, ušuškana. Osećaj sigurnosti, ljubavi i pažnje stimulišu imuni sistem i omogućavaju deci da rastu i razvijaju se potpuno neometano. Što više osmeha, razgovora i posvećenosti, to će bolje sve telesne funkcije raditi, pa i imuni sistem.

 

***

Post je nastao u saradnji sa Imunoglukan.

Ostavite komentar