Kako pripremiti starije dete za dolazak bebe

Čestitam! Trudni ste i svom prvencu ili prvenici podarićete brata ili sestru. Nakon početne euforije, kako se termin susreta bliži, raste i nestrpljenje, radost, ali i strepnja zbog pitanja kako će se starije dete, pa i čitava porodica s njim, privići na novonastalu situaciju. Pitanje – kako pripremiti starije dete za dolazak bebe – goruće je pitanje u našem domu poslednjih par meseci. Uskoro ćete, nadamo se, moći da čitate više o našim avanturama na kvadrat, a do tada, sažela sam u jedan tekst sva pitanja koja mene muče, kao i načine na koje pokušavamo da ih rešimo i pripremimo našeg mladunca na ulogu brata.

Pružite što više informacija – ukoliko dete to želi

Najpre moramo biti svesni da se deca razlikuju, pa će se tako i pristup tome kako pripremiti starije dete za dolazak bebe razlikovati od deteta do deteta. Na primer, neće svako dete biti zainteresovano za više informacija o bebi. Neka deca će želeti da saznaju sve detalje i postavljaće mnogo pitanja, a neka (kao što je to kod nas bio slučaj u početku), prosto ignorišu činjenicu da novi član stiže i dalje ne zapitkuju previše. Čini mi se da je lakše odgovarati na pitanja, pa čak i na ona direktna, poput – kako je beba dospela u stomak – nego obazrivo prilaziti detetu za koje niste baš sigurni da li i kako razume novonastalu situaciju. Ja sam led probijala pitanjima tipa – “Šta misliš, da li će nešto biti drugačije kada beba dođe?” ili “Šta li sada radi beba u stomaku, šta ti misliš?”

Budite realni

Ipak, mogu se izdvojiti neka pravila i preporuke koji su univerzalni. Kada kažete detetu da će dobiti mlađeg brata ili sestru, ono zamišlja svoje vršnjake iz parkića ili vrtića sa kojima može odmah da se igra. Zbog toga je jako važno, ako ne i najvažnije, da ne gajite prevelika očekivanja kod deteta. Uvek je dobra ideja pokazati starijem detetu fotografije kada je bilo beba. Pričajte mu o tom predivnom danu kada je rođen i koliko vas je usrećio. Kako ste samo bili srećni! Podsećajte ga i opisujte mu koliko je bio voljen, mažen i pažen (i još uvek je, naravno). Možete mu i pokazati njegovo prvo odelce, da stekne predstavu o tome koliko su bebice malene i nežne. Ali ne zaboravite da pomenete – mala beba će biti prilično nezanimljiva u početku, i svemu što znamo ćemo je učiti zajedno.

Zašto su bebe posebne?

Kad smo kod nežnosti, pričajte što više o tome šta bebe čini drugačijim od dece i odraslih. Ja sam opisivala mekanu glavicu i fontanelu, pupak i to čemu sve on služi bebi u stomaku, kako i zašto su bebama sklupčane nogice i ručice kad se rode… Time se trudim da približim s koliko pažnje i nežnosti treba “rukovati” bebom i naglašavam njenu krhkost i osetljivost.

Takođe, razgovaramo o tome šta bebe jedu, kako i koliko spavaju. Bebe ne mogu da ručkaju ništa drugo, već samo piju mleko – mnooogo mleka i mnooogo često. Pričam mu i pokazujem kako i zašto bebe podriguju, opisujem njihov mali stomačić… To ga sve fascinira i ujedno mu je smešno i zabavno. Pošto su tako malene, bebe sav svoj trud ulažu u to da porastu, a za to treba mnogo snage i energije. Tu snagu bebica skuplja tako što mnogo spava. O tome zašto je važno da beba spava i koliko bebe i kako spavaju, treba razgovarati sa detetom i na vreme ga pripremiti. Možete sami ili još bolje sa detetom smisliti sve tihe aktivnosti koje se mogu obavljati tako da ne remete bebin san, a da ispune vaše zajedničko vreme. Dakle – šta sve lepo nas dvoje ili troje možemo da radimo a da budemo tihi i ne probudimo bebu?

Zašto su bebe dosadne?

Nešto što mnogo pomaže u tome kako pripremiti starije dete za dolazak bebe je naše lično prisećanje na to šta nam je u komunikaciji sa bebom u početku bilo izazovno. Treba prvo podsetiti i sebe i dete da beba ne zna da govori. Zbog toga joj je jako teško da nam kaže šta joj fali, šta je boli. Zato se oglašava plačem. Da, bebe mnogo plaču na početku i na to treba pripremiti starije dete. Mi smo se i ovde igrali igrica poput – pokušaj bez reči da mi objasniš da si gladan ili da te boli stomačić. Dule bi prstićem pokazivao na usta ili stomak, a onda smo iznova vodili razgovore o tome da bebica čak ni to neće umeti. 

Potrebno je dete pripremiti i na činjenicu da će beba mnogo vremena provoditi u maminim i tatinim rukama. Pošto je devet meseci provela ušuškana u stomaku, beba voli ljuljuškanje i šuškanje. Zbog toga sve bebe mnogo vremena provode u rukama/maramama, vole truckanje u kolima i kolicima. Ovo je idealna prilika da uzmete svoju veliku “bebu” u naručje, ljuljuškate ga i mazite i podsetite se samo vaših trenutaka dok je bio malena veknica. 

Možete starije dete pripremiti za dolazak bebe i tako što ćete zajedno sa njim osmisliti zajedničke aktivnosti koje zabavljaju i dete i bebu, kao i razmenjivanje nežnosti – pevanje, zasmejavanje, dodavanje igračkica, maženje. Ja Duletu stalno pričam koliko bebe vole lica i koliko će se naša beba radovati našim licima, posebno njegovom. 

Teme za izbegavanje

Uprkos tome što mnogi savetuju da uključite starije dete u odabir imena za bebu, ja vam to ne bih preporučila. Možete pitati dete za mišljenje samo ukoliko ste spremni da to mišljenje uvažite, u suprotnom, dete bi moglo da se razočara. Da ne biste došli u situaciju da bata “dobije” ime Spajdermen ili Munja, a seka Elza ili Moli, možda je bolje da ovo pitanje zaobiđete, ili da teren paaažljivo ispitate, izokola. Ko zna, možda se i prijatno iznenadite!  U tom slučaju imate idealan scenario. Mi smo ovu situaciju rešili tako što smo se dogovorili da će mami beba sama “šapnuti” kako se zove onda kad se rodi. U suprotnom, eto nama jedne sestrice Katinskovićke ili Skaj. 

Još jedna važna stavka u misiji – pripremiti starije dete za dolazak bebe – je razgovor o polu bebe i očekivanjima od tog pola. Svi savetuju da ne pitate dete šta želi – brata ili sestru, jer time dolazite u situaciju da su šanse prilično velike da će se razočarati ukoliko mu se želja ne ispuni. Umesto toga, sačekajte da saznate pol bebe, pa ga uzbuđeno i razdragano saopštite, kao da je to najbolja stvar na svetu. Jer i jeste, zar ne?

Ne zaboravite da je i starije dete – dete

Ohrabrite dete da vam pomaže, da se oseća korisno, kako u trudnoći, tako i kao priprema za kad beba dođe. Ipak, ne preterujte sa očekivanjima. Ne insistirajte na pomoći, ozbiljnosti i zrelosti, jer nekada detetu neće biti do toga. Uključenost je dobra, ali ne po svaku cenu. Ne potencirajte prideve “veliki” i “stariji”. Starije dete nije odjednom postalo odraslo samo zbog toga što je dobilo mlađu sestru ili brata. Dozvolite mu da i dalje bude dete.

Mamu ne boli beba!

Takođe, bilo bi dobro da ne povezujete teškoće, bolove i tegobe sa trudnoćom i bebom. Ne govorite detetu da ga ne možete podići jer imate bebu u stomaku, umesto toga bolje čučnite i zagrlite dete. Ne žalite se pred detetom na teškoće i sve muke koje trudnoća nosi sa sobom, da ono ne stekne utisak da beba “povređuje” mamu. Umesto toga, trudite se da se prilagodinte novonastaloj situaciji što je više moguće – dinamične igre zamenite nekima u kojima možete da se odmarate i istovremeno posvetite detetu. 

Odložite promene

Iako pripremiti starije dete za dolazak bebe često podrazumeva unošenje nekih promena i reorganizaciju života čitave porodice, poželjno je da one budu što manje. Par meseci pre porođaja i isto toliko nakon porođaja preskočite sve promene u vezi sa razvojem starijeg deteta – polazak u vrtić, prelazak u krevet iz kreveca, navikavanje na nošu, odvikavanje od cucle… Ove situacije i inače znaju biti jako turbulentne i emotivne za decu i za roditelje, poslednje što vam treba je da dete novonastale okolnosti poveže sa dolaskom bebe.

Koliko god možete, pokušajte da pazite na izbor reči. Ne govorite o bebi da je “nova beba”. Ja lično zaobilazim i prideve mala i mlađa. Umesto toga, koristimo izraze – naša beba, tvoja sestra, ili samo – beba. 

Još neke korisne savete na ovu temu pronađite na blogu Mamino vreme.

Suze su OK

I na kraju, pripremite dete za dolazak bebe najvažnijim korakom. Priznajte i ozvaničite ceo spektar emocija koje osećate i koje, sasvim normalno, oseća i vaše dete. Beba u porodicu unosi neopisivu radost, nežnost i neke nove prilike da se upoznate i još više zbližite, ali u redu je osećati nostalgiju za periodom kada ste bili fantastična trojka, kada ste mogli potpuno samo jednom detetu da se posvetite, kada ste bili “samo moja mama”. Ne želim da moje dete pomisli da je radost i ljubav prema sestrici jedino osećanje koje “priznajemo” i od njega očekujemo. Želim da zna da je u redu da se nekad oseti tužno i zbunjeno i da ću biti tu da ga zagrlim i razumem. Želim da zna da je on jedan, jedinstven, i da ni još deset sestara i braće neće promeniti činjenicu da je on, baš takav, neizmerno voljen i nezamenljiv.

6 komentara na “Kako pripremiti starije dete za dolazak bebe

 1. Све се слажем, једино нисам избегавала тему да ме нешто у трудноћи боли, смета итд. Ћерка је пар пута затекла се у моментима кад ме нешто заболело да ли кичма или јак ударац бебеће ноге у ребро. Објаснила сам њој да ипак трудноћа може да носи са собом неки бол, као и порођај и период после. Нисам желела да се изненади кад ће видети да ме боли нешто после порођаја, па да се уплаши.

  • Pročitala sam tvoj sjajan tekst na istu ovu temu i moram reći da vrlo slično razmišljamo.
   Nadam se da ćemo mi bar upola lako i lepo proći kao vi. 🙂

 2. Za pol – pričala sam da se to ne može znati da ne možeš uticati da dobiješ baš tog nekog. I njima je to skroz ok.
  Za ime – objašnjeno je da kad oni budu mame i tate oni će svojim bebama birati imena kao što sada tata i mama rade za njih (prešla bi priča na uzbuđenje kako će oni jednom biti mama i tata).
  Za bol – prebacivala sam sve na humor o tome koooooliki mi je stomak i kako je to teško nositi, pa su stavljali velike lopte ispod majica i huhtali kako je i njima teško.
  Za ono – da li je bolje da pitaju ili da ne znaš da li ignorišu, tu igra ulogu koliko godina ima starije dete. Kod mojih je razlika po ravno 2 godine. To “prvo do” bebe uvek je ignorisalo trudnoću. A ono ispred od 4 godine je (pre)puno pitanja. Sve dođe na svoje kad se beba stvarno i rodi, onda i ono sa 2 dobije na zamahu (misle da je to samo njihova beba i period adaptacije/histerije prolazi ubeđujući se sa njim o tome).

  Bićete vi ok. 🙂

Ostavite komentar