Kako najbrže iznervirati novopečenu mamu

Stvarno, i te majke!

Šetaju svoju malenu dečicu po ulici kao da su glavne! Smeškaju se, srećne su!

Otkad sam postala mama i sa istima se družim, primetila sam da postoje određeni šabloni i izjave kojima brzinom svetlosti možete da jednoj novopečenoj roditeljki skinete taj zadovoljan smešak s lica. Evo spiska, u slučaju da vam zatreba.

1. “Nemaš mleka/loše ti je mleko.” Rečenice koje se odnose na količinu i kvalitet mleka su pun pogodak! S njima nema omaški – stopostotan učinak imaju da majku tog sirotog, gladnog deteta vrate na nulu. Još bolje će delovati ako pritom ispipate njene dojke uz zabrinuto klimanje glavom i coktanje.

2. “Gladan je.” Ova izjava ide pod ruku s prethodnom, ali njena prednost je što se može koristiti i kasnije, kada dete počne da jede čvrstu hranu. Naročito je efektna kada dete plače i ne može da se smiri, onda bi je trebalo ponavljati na svakih pet minuta, uz zabrinut izraz lica.

Kako najbrže iznervirati novopečenu mamu
Izvor: Pinterest

3. “Hladno mu je.” Kako bi majka uopšte mogla da zna da obuče svoje dete? Naravno da joj na to treba na vreme ukazati. Najbolje i najefektnije ćete učinak postići ukoliko se ne obratite samoj majci. Nju ignorišite. Zabrinuto i umiljato pipnite detetu nožice i upitajte ga: “Pa tebi mama nije obula čarapice?”. Isto ponoviti i za kapu, jaknu, džemper. Učinak zagarantovan.

4. “Kako smo mi, pa šta vam fali.” Isticanje generacijskog jaza i manjkavosti novih metoda je uvek delotvorno. Naročito naglasak stavite na ovo “šta vama/nama fali”. Pritom ne ostavljajte mesta da vam sirotica zaista odgovori na pitanje, jer – šta ona zna.

5. Ne navikavaj ga na ruke.” Na vreme upozorite novopečenu mamu da je njen zamotuljak radosti zapravo mali manipulator, koji će joj život zagorčati ukoliko ga bude navikla na zagrljaj i nežnost. Jer, ima li gore kazne od NOŠENJA sopstvenog DETETA?

6. “E sad jednog batu/seku da ti rodi mama.” Budite oprezni. Ova rečenica ima efekta samo ukoliko se izgovori neposredno nakon porođaja, do mesec dana. Jer ništa žena više ne voli da čuje nakon porođaja nego predlog da odmah ponovi iskustvo.

Ovo je bio ubrzan kurs za početnike.

Za napredni nivo možete koristiti rečenice poput:

“Još ne govori/hoda/pravi origami? Moj Pera je to sa 4 i po meseca uveliko radio!”

“Ima nepuna dva meseca i JOŠ ga niste stavili na nošu? Kasnite!”

“Uživaj dok je tako mali, kasnije će ti ovo nedostajati.”

Uživajte u posmatranju iznerviranih izraza lica! Javite nam kako savetu deluju!

14 komentara na “Kako najbrže iznervirati novopečenu mamu

 1. E baš sam se lijepo ismijala. 🙂 Moja “omiljena” je pod brojem 6. Samo što kod mene govore “e, sad još dvije curice i završili ste”. A ja im samo kažem “nema problema, odmah poslije vas….”. Ove rečenice za napredni nivo su vrhunske! 😀

 2. HAhahaha! Sve doživjela i mogu iz prve ruke reći, često sam morala vježbati samokontrolu! 😉 Jedan od favorita, kojeg se uvijek rado prisjetim je i kad me neki pijani lik koji je upao na odjel, dan nakon poroda pitao: a seko kad ćeš ti rodit??? :):)

  • Vidiš, nisam razmišljala, a lepo si to primetila, da je sve ovo možda samo priprema strpljenja za njihove strašne temperamentne godinice – drugu i treću, pa i pubertet. Eto, vežbajmo živce! 🙂

  • Hahaha ja sam dan posle porodjala konstatovala ” pih nisam vise trudna…sada sam samo debela 🙁 “

 3. Heheeheeeeh ovo je potpuno tacno.
  Trebali ste da vidite moju iznerviranu facu kada sam pre neki dan izasla u setnju, a posle par metara niz ulicu stize mi poruka – “Pokrij je,hladno je”… Naravno poruku je poslala svekr(i)va, A da se razumemo napolju nije bilo hladno.

 4. Ja sam poprilicno tolerantna osoba,i shvatam da nas ima svakakvih,odgojena sam da postojem starije bez obzira na sve,da poslusam a ako mi se ne svidja okrenem se i uradim po svom,lako zar ne…ali zaista ne shvatam ovo kad se osobe obracaju bebi,a pretezno su to svekrve…pa ne znam u cemu je problem da meni kaze ili pita da nije mozda bebi hladno?…ako neki psiholog cita blog neka nam odgovori 🙂 a isto ne volim da ne kazem kada mi na djete navlace koje kakve gluposti tipa,100 puta ponovi “joj samo da mi se ne prehladi,joj samo da mi se ne prehladi,jos samo da mi se ne prehladi” i tako jedno 2 debela sata…pa nismo u sibiru…i sto je najgore sutra ili prekosutra beba prosmrca i ja popizdim misleci na te rijeci…

  • Sve su to stvari na koje, nažalost, ne možemo da utičemo.
   Zato i možemo da se nasmejemo i da podelimo sikustva, jer i to je deo majčinstva. 🙂

 5. Sjajno, sjano, sjajno!! Nasmijah se lijepo. Meni je vrhunac bio kada moja svekrva, nakon mog povratka iz setnje sa bebom, kaze (obracajuci se bebi, naravno): “Kuda si se ti to vucao”! A ja cutim, i mislim: E, sada neka ti beba na to i odgovori kad vec neces mene da pitas gdje smo bili. 🙂

 6. Moja prva bebuska je imala 6 mes kada je prvi put u njenom zivotu pao sneg. Sva srecna navlacim joj skafander kapu sal rukavice…preterujem u svemu… pritom ja obukla samo neku tank jaknicu jer uopste nije bilo hladno nigde vetra, sve suvo, samo ogromne divne pahulje…
  I tek sto smo dosle do ugla ulice prolazi neki nn i kaze mi “pa gde vuces to dete po snegu?!
  Sada mi je smesno a tada mi je doslo da ga urolam u onih 2mm snega koliko je palo… Pa ne, umotacu je ciko u foliju i odloziti na policu do proleca!
  Dodala bih i kako sve majke obozavaju kada im krezave babe(a i svi ostali) ljube decu u ruke…kao nece u …pa ne znam jedino je gore u usta da ih ljube..
  Sjajan text !

  • Baš sam se ismejala na opis. 🙂 Tačno znam osećaj, zamislila sam situaciju do detalja. Ali baš kao što kažeš – sad je smešno, SAD. 🙂

Ostavite komentar