Ideje za igre sa četvoromesečnom bebom

Često me pitaju  da li mi je dosadno da budem po ceo dan s bebom. Nije mi najjasnije na šta misle. Kako da mi bude dosadno? Imam zadovoljststvo da biće koje obožavam svakodnevno i konstantno posmatram kako raste, menja se, razvija. I igram se, igram do besvesti.

Ono što je fantastično kod bebe od četiri meseca je što postaje svesna svoje okoline i bukvalno svemu se oduševljava. Lako ju je zabaviti, uz malo mašte. Evo kako se mi igramo, možda nekome damo novu ideju:

 1. Dule obožava moje ruke. Kada ih postavim ispred njega, uhvati ručicama moje prste. Tada mu pevušim dečje pesmice i njišem ga lagano u ritmu muzike, dok me on fascinirano posmatra i sluša. Prija mu ritam i melodija.
 2. Počeli smo od skoro da se igramo skrivalice. Stavim pelenu preko lica i pitam ga: “Gde je mama?”. Onda sklonim pelenu i radosno uskliknem: “Evo jeee!”. Njegov izraz lica u trenutku kada me ugleda je nešto neprocenjivo.
 3. “Čitamo”. Dobio je na poklon knjižicu čvrstih korica sa jednostavnim slikama i pojmovima. Legnem pored njega, knjigu držim iznad naših glava jednom rukom, a drugom mu pokazujem slike i pričam o njima: kako se šta zove, kako se koja životinja oglašava, mašemo im, opisujem ih… Znam da je mali da bi me razumeo, ali primećujem da on uživa u tom našem čituckanju. Počeo je da pipka stranice, i da pomno posmatra slike o kojima mu trenutno govorim. Ranije je zverao okolo, gledao bez reda. Primećujem napredak, a u isto vreme uči nešto korisno. Ovo nam je zasad oboma omiljena igra.
 4. Na tvrdoj podlozi vežbamo okretanje s leđa na stomak i obratno tako što ga mamim igračkom, a rukom mu pomažem da se odgurne i prevrne. Sve mu bolje ide. Ovom vežbom kroz igru uči pravilan šablon kretanja i okretanja, preko boka.
 5. D voli ogledala. Znam da u ovom uzrastu ne bi trebalo da je svestan odraza uopšte, a kamoli toga da u odrazu prepozna sebe, ali njemu pogled u ogledalo uvek izmami osmeh na lice. Volela bih da znam šta li on vidi u tom odrazu. Ispred ogledala pričamo, pevamo i smejemo se.
 6. Pružam mu predmete različite teksture, veličine, temperature. Govorim mu: ovo je meko, ovo tvrdo, brrr – ovo je hladno, ovo je mokro, i slično. Trudim se da menjam glas, da dočaram osećaj. Nudim mu razne mirise, boje i oblike. Oduševljavam se koliko je ovaj svet za njega nov i divan.
 7. “Razgovaram” s njim tako što glasno, polako, uz izraženu mimiku, izgovaram vokale. On me neko vreme posmatra, a zatim polako namešta usta da i sam izgovori određeni glas. Tako razmenjujemo neke “naše” reči. Uživam u tome da ga posmatram kako namešta usta da izgovori vokal.

To su neke naše igrarije. Tako mi provodimo slobodno vreme između maženja, hranjenja i spavanja. I ne, nikad nam nije dosadno. Nadam se da će ovi naši predlozi osvežiti bar nekome od vas svakodnevicu s bebom.  Biće mi drago da svoja iskustva, ideje i predloge iznesete u komentarima i opišete kako se igrate vi i vaša beba.

4 komentara na “Ideje za igre sa četvoromesečnom bebom

 1. […] Evo nas ponovo sa pričom o igranju. Igri posvećujemo mnogo vremena, što je i logično za bebu koja tek upoznaje svet. Jako se trudim da naše igre budu smislene, da vreme koje provodimo zajedno bude ispunjeno i aktivno na različite načine. Osmisliti zanimaciju za bebu uzrasta 6 meseci nije ni malo lako. Evo šta smo mi do sada isprobali, možda nekome damo ideju. Ukoliko su vaše bebe mlađe od ovog uzrasta, o igri sa četvoromesečnom bebom sam pisala – ovde. […]

 2. Postovana, ne znam da li su ovo vase original fotografije?! Naime, zelela bih da za svog bebca nabavim strunjacu, ova na fotografiji je fantasticna. Imate li preporuku gde moze da se nabavi? Unapred hvala i veliki pozdrav!

  • Jesu, moje su fotografije u tekstu.
   Ovo na slici su puzzle za pod i ima ih u većini prodavnica bebi opreme. Preporučujem ih, s tim što bih ja, da ponovo kupujem, uzela neke bez sitnih detalja, jer bebe mogu da ih vade i trpaju u usta.
   Pozdrav!

Ostavite komentar