Ideje za igru sa osmomesečnom bebom

Kako leti vreme! Čini mi se da smo juče kroz igru uvežbavali okretanje s leđa na stomak, a već danas ga jurim po kući dok on punim gasom puzi napred. Uhvatim sebe da svakog meseca uzvikujem: “Ovo je najlepši period!”. A zapravo je svaki period najlepši s decom. Od sada pa zauvek.

U želji da mu omogućim da što više upozna svet oko sebe, počela sam da istražujem igre koje bih s njim mogla da igram, aktivnosti kojima bih mogla da ispunim naše vreme. Evo šta smo radili poslednjih dana, u slici i reči. Biće još ovakvih tekstova, tek se zagrevamo.

Primetila sam (a i pisala o tome) da D jako voli ogledala. Mi imamo jedno veliko u hodniku i naše druženje i igranje s njim se svodilo uglavnom na gledanje iz mog naručja. A onda sam ovih dana rešila da ogledalo dovedem – nama. Evo kako je to izgledalo.

Pošto se još ranije upoznao sa svojim odrazom, nije bio zbunjen, znao je da posmatra sebe. Za razliku od mace, koja je jako želela da uđe u ogledalo i poigra se sa svojom novom čupavom drugaricom.

Oduševljenju nikad kraja. Smejao se, pipkao svoj odraz, ustajao (da, ustajao, tome sam se posebno obradovala). On uživa, a meni srce raste dok ga gledam ovako srećnog.

Sledećeg dana sam se dosetila – uzela sam veliku plastičnu vanglu i u nju stavila nekoliko kockica leda. Odlična igra za upoznavanje sa novom teksturom, a i temperaturom!

Ideje za igru sa bebom

Postavila je na pod – i odmah privukla malog radoznalca.

Ideje za igru sa bebom

Naučili smo šta je led, i dok sam mu ja pričala da je to “brrr”, i kako nastaje, on je već našao bolji način da se s njim upozna.

Ubrzo nam se pridružila i maca – jer bez nje ništa ne može da prođe. Kao što vidite, sada su pravi drugari, u avanture idu zajedno.

A onda je izgustirao led (koji se u međuvremenu pretvorio u vodu, pa ga sam ga obrisala) i oduševljeno otkrio sve čari vangle. Pa ona može da glumi bubanj!

Kao što vidite, deca su mnogo kreativnija od nas. Pružite im priliku da istražuju, i sami ćete biti iznenađeni šta sve mogu da vas nauče.

Treća i, rekla bih, najuspelija igra (sudeći po tome koliko mu je držala pažnju i po glavnom kriterijumu – njegovom oduševljenju) bila je sledeća. Uzela sam kalupe za mafine i napunila svaki po jednim predmetom. Trudila sam se da predmeti budu različitog oblika, boje, namene, teksture. Što različitije – to bolje. Stavila sam: lopticu, gazu, lopticu od folije, magnet, traku, sunđer, pertle, gumicu za brisanje, štipaljku, njegove čarapice umotane u lopticu, vikler, i praznu kutijicu od kreme. Važno je znati da beba ovog uzrasta sve što vidi – stavlja u usta. Zato sam vodila računa o tome da sve bude čisto i dovoljno veliko da ne može da se proguta.

Ideje za igru sa bebom

Čim sam mu “predstavila” novu igračku, oduševljeno je počeo sa istraživanjem. Iskreno, očekivala sam da će samo uzeti pleh i izvrnuti sve napolje uz mnogo buke. Ipak, pažljivo je vadio stvarčicu po stvarčicu, studirao, posmatrao, probao, dok sam mu ja objašnjavala šta je šta i čemu služi. Evo kako se igrao.

Ideje za igru sa bebom

Mislili ste da će ova aktivnost proći bez mace? Varate se!

A ovako je naš poligon izgledao kada je D završio s njim. Aktivnost – uspela!

Ideje za igru sa bebom

Da li vam se ove igre dopadaju? Kako se vi igrate s bebama?

13 komentara na “Ideje za igru sa osmomesečnom bebom

 1. Super! Bas me je razveselio tekst, kao da sam se ja igrala sa njim 🙂 Posebno mi se sviđa posljednja igra, vjerujem koliko mu je to bilo zanimljivo. Plus, ovo pruža razne mogućnosti za istu igru iznova i iznova, samo sa drugačijim predmetima unutra. Bravo!

 2. Koliko je ovo meni preslatko kad ih vidim kako zajedno istrazuju stvarcice. <3

  p.s. kako cu da te kopiram ako ikada budem mama, hohoho.

 3. Super. Ovu trecu igricu moram i ja probati. A ogledala su, izgleda, svima posebno draga. Citam sa telefona pa ne mogu vidjeti slike ali cim ukljucim racunar, eto me opet da vidim tog slatkisa u igri.

 4. Mnogo je slatko. Bubnjar, moj čovek! 😀 I svaka čast kako si se dosetila ovoga s kalupom za mafine.

 5. Smešno je to kako bi u ovom periodu najviše trebalo da se igraju igračkama, a njima je sve ostalo mnogo zanimljivije, pogotovo stvari iz kuhinje :).
  Pošto vidim da je vama maca glavno društvo, a mi se spremamo da uskoro udomimo jednu macu, da li bi mogla da napišeš post o čemu voditi računa kada mala deca i mačka dele isti prostor ili mi napiši kratku edukaciju u mailu?

  • U pravu si, sve je zanimljivije od igračaka! 🙂 Zato im treba pružiti što raznovrsnije materijale, boje, sve moguće što može zadovoljiti njihovu radoznalost.
   A za macu si mi dala super ideju, hvala! Dok ne osmislim kako i šta – šaljem ti naše iskustvo na mejl.

 6. E na ove igrarije se danas “bacamo” Žvrgoljić i ja 🙂 Samo, on je pre koji dan ušao u 8 mesec, a još ne puzi, a kamoli da ustaje :/ Iako jede manje sve vreme od svih tog uzrasta, ima skoro 10kg i jako je visok. Psihički je napredniji za 2 meseca, ali fizički sve ide sporije 🙂 Nekako mi je ipak najvažnije da je on zdrav i vidno zadovoljan bebac 🙂 Hvala ti na ovim divnim idejama! Predložila sam te(kst) i drugim mamama!

Ostavite komentar