Gradić Mamoko – knjiga koju deca čitaju odraslima

Gradić Mamoko je prva knjiga bez teksta s kojom smo se susreli, ako ne računamo knjige za bebe. Ova predivno ilustrovana slikovnica prikazuje izmaštan gradić u kom umesto ljudi žive životinje. Ono što je čini posebnom je način na koji se čita. Svaka od životinjica ima svoju malu priču, problem koji rešava i put kojim se kreće. Ova knjiga je ujedno i zagonetka jer je naš glavni zadatak da pratimo i upoznajemo svakog junaka ponaosob kroz njegove avanture u gradu. Svaki stanovnik Mamoka ima neku svoju malu misteriju ili zadatak. Na koricama knjige izdvojeni su i predstavljeni neki od njih, od kojih započinjemo čitanje koje je sve samo ne obično i jednosmerno. 

gradić mamoko

Moja prva pomisao kad sam je videla bila je – kako je samo ova knjiga lepa! Svakom scenom dominira po jedna paleta boja, predstavljajući po jedan deo dana, od zlatne boje svitanja do purpurnog zalaska sunca, dajući svakoj od njih novi kontekst i bojeći ih posebnom atmosferom. Scene se odvijaju u različitim delovima grada – od stambenog kvarta, parka, preko trga, prometnih ulica, keja, do gradilišta i luna parka, pri čemu se menjaju, osim okoliša, samo situacije u kojima se nalaze ljupki junaci, stanovnici ovog mesta.

Šarenilo oblika, preplitanje linija pravih, kosih, kružnih i spiralnih, raznovrsnost boja i detalja – predstavljaju pravu vizuelnu poslasticu za decu, koja će svakim čitanjem pronalaziti i otkrivati nešto novo. Ilustracije su dinamične, detaljne, duhovite. Zabavne, predivne, čudne i dirljive. Prilikom svakog čitanja možete izabrati novog junaka, novu priču koju ćete pratiti od početka do kraja, od prve do poslednje stranice. A možete čitati i stranicu po stranicu, situaciju po situaciju, uočavajući njene zanimljivosti i neverovatne detalje. Možete se vraćati, istraživati, povezivati, da  biste stvorili celu sliku, pronašli propušteno i zaključili nagovešteno.

gradić mamoko
Pokušajte da pronađete sve jabuke na ovoj slici

Dok pratimo junake kroz različite delove grada, razgovaramo o tome šta vidimo, šta ko radi, s kim je, kakav mu je izraz lica, koji se predmeti i zašto nalaze oko njega i slično. Vežbamo koncentraciju i moć zapažanja. Istražujemo nestrpljivo i napeto kuda žuri Filip Žiraf, tražimo jabuke koje je izgubio Gavrilo Oklopić svuda po gradu, pokušavamo da otkrijemo koje dobro delo je učinio Aleksandar Prugić i slično. Zanimljivo je da se priče i avanture pojedinih junaka ukrštaju, pa to prosto mami da se iznova vraćamo i otkrivamo svaku priču ponaosob. 

gradić mamoko

Ipak, najveća vrednost ove knjige je to što je deca mogu čitati sama.

Dečju maštu i njihove priče obeležava sloboda, nesputanost i dovitljivost. A Gradić Mamoko baš to od njih traži i na takvo čitanje ih podstiče. Ovo je knjiga koja poziva na istraživanje, na nadograđivanje, na zaključivanje. Zahteva koncentraciju, pažnju, dobro oko.

Gradić Mamoko omogućava deci da razvijaju kreativnost, donose zaključke, istražuju i upoznaju radost samostalnog istraživanja i povezivanja. Na taj način dete postaje samostalan čitalac, tako što samo interpretira slike i razvija priču. Mnoštvo detalja ovaj proces otežava, ali ga čini i zanimljivo izazovnim, neobičnim i uzbudljivim. Jer nije uvek lako pronaći željenog junaka u moru ilustracija.gradić mamokoSvako dete će imati svoj redosled čitanja, svoj jedinstveni način tumačenja i svoje omiljene junake u Gradiću Mamoko. Jedino pravilo je da nema pravila. Na nama je da ispratimo dete koje nas vodi kroz avanturu i da se izgubimo u njoj zajedno.

Posebno mi se dopada veliki format ove knjige jer omogućava da u nju utonemo i ušuškamo se. Takođe, sve pohvale za kvalitet izrade i tvrde, izdržljive stranice, jer je ovo definitivno knjiga koja se mnogo lista, prevrće, koristi i “troši”.

Bračni par Aleksandra Mizelinjska and Daniel Mizelinjski su višestruko nagrađivani autori, za čijom je serijom knjiga o ljupkom gradiću Mamoko svet  prosto poludeo. Kozikas izdavaštvo nam, osim ove, donosi još jednu knjigu – Mamoko brojevi – koja je prava poslastica za mališane koji vole ili počinju da uče da broje. 

gradić mamoko

Knjiga Gradić Mamoko je nešto novo, originalno i kreativno na našem tržištu. Sada kad smo otkrili knjige bez teksta, ovde se ne zaustavljamo. One su zaista posebno blago koje možemo predstaviti deci i jedan skroz novi vid čitanja i tumačenja umetnosti.

Ono što je meni najdraže i najbliskije kada je o ovoj knjizi reč je upravo poruka da su svi ti mali svakodnevni životi, priče i likovi – na svoj način predivni i jedinstveni. Zar to nije čarobno?

 Naslov: Gradić Mamoko
Autori: Aleksandra Mizelinjska, Daniel Mizelinjski
Izdavač: Kozikas izdavaštvo
Godina: 2018.

6 komentara na “Gradić Mamoko – knjiga koju deca čitaju odraslima

  1. Originalno takve knjige poticu iz Nemacke i popularno se zovu Die Wimmelbuch a tvorac im je Ali Mitgutsch. Mi smo jednu takvu dobili za Bozic i svakodnevno uzivamo gledajuci kako price prosto izviru iz nje. Jako mi je drago da je i kod nas neko prepoznao znacaj takvih “slikovnica” za razvoj prakticno svih “dimenzija” nasih kikaća. A Vama hvala sto se trudite i trudite i trudite 💓💓💓

Ostavite komentar