Društvene igre za decu – zabava za celu porodicu

Volimo društvene igre i rado ih igramo. Kada smo videli s kakvom lakoćom je Dule usvojio pravila i zaljubio se na prvi pogled u igre s kojima smo ga upoznali na početku, pred nama se otkrio čitav svet zabave, saznanja i kvalitetno provedenog zajedničkog vremena. I to je to, navučeni smo, nema nazad! Ukoliko se pitate da li su društvene igre prava stvar za vas i vaše dete, moj odgovor je – sigurno jesu. Samo treba da pronađete pravu, vašu, onu koju ćete obožavati. U tome ću probati da vam pomognem ovim tekstom.

drustvene igre za decu

Ako ne znate odakle da počnete, stara dobra igra memorije je uvek dobar izbor. Naizgled jednostavno traženje parova možete za početak još više pojednostaviti izborom manjeg broja kartica, a zatim taj broj povećavati i tako podizati nivo igre. Možete i malo izmeniti princip pa po jednu karticu ostavljati otvorenu, a među “zatvorenim” tražiti odgovarajuće parove. Mi više volimo tako da igramo. Među jednostavnije igre spadaju i Ne ljuti se čoveče, Monopol (dečja verzija), tombola, i slične. Šta im je zajedničko, osim da su beskrajno zabavne?

Dete kroz igru uči da prati pravila. Svaka igra ima svoja pravila i bez njih igra ne postoji. Čak ni izmaštana dečja igra ima neki svoj, unutrašnji red, prećutno dogovoren među učesnicima. Da bi se zajednička igra realizovala, obe (ili sve) strane moraju poštovati jasne i dogovorene uslove. U suprotnom, ni igre ni dogovora nema. Pravila prvo treba upoznati, razumeti, zapamtiti, a zatim ih poštovati i primeniti. To je za dete vrlo složen proces, koji, ukoliko je pažljivo vođen, može biti veoma zanimljiv i lagan. Poštujući pravila, pravimo red u glavi i životu, učimo se strpljenju, samokontroli, gradimo timski duh i osnažujemo disciplinu. Deci su potrebna pravila. Pravi je izazov približiti ih onoj deci koja ih ne vole ili teže razumeju, ali to je ispit naše kreativnosti i domišljatosti.

drustvene igre za decu

Dete uči da čeka svoj red. U igri su svi jednaki i svi imaju ista prava i utvrđen redosled igranja. Stoga je čekanje na red vrlo korisno u razvijanju socijalnih veština i samokontrole. Dete uči da poštuje saigrače i pazi na tuđu igru kao i na svoju.

Igranje društvenih igara utiče na razvoj pažnje, koncentracije, pamćenja. Vežbom i ponavljanjem stiče iskustvo iz koga uči nove kombinacije, strategije, isprobava, pamti, upoređuje i napreduje. Ovo su dragocena iskustva za svako dalje učenje i kognitivni razvoj.

Dete kroz igru uči da razvija strategiju, donosi odluke. Uči da razmišlja unapred, pamti, planira. Što više igra, više će napredovati i razvijati potrebne veštine.

drustvene igre za decu

Kreativni centar je osmislio i objavio fantastičnu igru 7 porodica. Cilj igre je skupiti što više različitih porodica, od kojih svaka broji po 5 članova – mama, tata, brat, sestra i beba. Pobednik je onaj ko kompletira više porodica. Ovo je igra pamćenja, lukavstva i snalažljivosti. Zanimljivo je da Dule, koji ne zna da čita, a ni da drži sve te silne karte u špilu rukama, igra s kartama okrenutim licem prema podu, tako što pamti likove po slici i bez gledanja zna gde mu se koja karta nalazi, šta u kom trenutku od karata ima. Zamislite koji je to nivo snalažljivosti i pamćenja, kada on u svojoj glavici stalno preslaže te karte i bez gledanja u svakom momentu zna gde mu koja karta stoji i šta mu je potrebno da spoji porodicu. Obožava porodicu lavova i stalno skuplja samo njih, i dok mu ja zvocam kako se tako ne igra i kako mu treba bolja taktika, nijednom dosad ga nisam pobedila.

drustvene igre za decu

Društvene igre su odličan način da dete nauči da pobeđuje i da gubi. Tome ga učimo prvo mi, svojim odnosom prema igri i prema pobedama i porazima. Da li se nerviramo kad gubimo? Da li (nesvesno) zadirkujemo saigrače kada pobeđujemo? Kasnije se angažovanje, a samim tim i emocije malo više usložnjavaju, pa je detetu teže naći motivaciju za igru ukoliko počne da gubi. Kako da naučite dete da bolje prihvata poraz možete pročitati ovde. A do tada, preporučujem da izbegavate zadirkivanje gubitnika i likovanje. Predlažem da uvedete neki univerzalni pozdrav na početku igre, kojim ćete poželeti jedni drugima sreću, kao i čestitke na kraju igre, bez obzira na ishod. Nama je moto svake igre da je pobednik onaj ko se najviše zabavlja i ko najviše uživa, i za sada nam to odlično ide. Nije uvek bilo lako, ali uspevamo.

Jedna od najvrednijih poruka koje smo iz igara izvukli i koje je Dule usvojio je ona o promenljivosti sreće i odnosa snaga. Ponavljali smo i duplo podvukli – ne odustaj. Čak i kad gubiš, ne odustaj, jer igra još nije gotova. I to se toliko puta pokazalo kao dobar savet i ispravan stav. Osim što mu je odlična motivacija da završi partiju čak i kad mu ne ide baš najbolje, igri daje neizvesnost, pozitivan duh i čini je dinamičnijom.

drustvene igre za decu

Dule  je trenutno opsednut igrom Lažeš. U špilu postoje karte u četiri boje. Najmlađi igrač zadaje boju, a ostali preko nje ređaju svoje karte (trebalo bi) iste boje, licem okrenutim nadole. Cilj igre je da izbacimo sve karte iz ruke i pobednik je onaj ko prvi ostane bez karata. Da bismo to učinili, potrebno je da nekada i slažemo, odnosno kažemo da smo odigrali kartu zadate boje, iako nismo. Kako sjajan način za vežbanje socijalnih veština! Tokom igre možemo u bilo kom trenutku nekog optužiti da laže i proveriti da li je bacio dobru kartu. Ukoliko jeste, biva “kažnjen” time što uzima sve karte s talona, a ukoliko je karta ok, onaj ko je optužio dobija karte. Mi smo kao klinci ovu igru igrali običnim kartama, ali moram priznati da smo potpuno zaljubljeni u prelepo dizajniranu verziju Kreativnog centra. Veliki plus je što svaka boja predstavlja po jedno godišnje doba, pa ih možemo razvrstavati i smišljati nove, svoje igre. Odlične su i za igru memorije.

drustvene igre za decu

Mi ove dve igre, Lažeš i 7 porodica, nosimo uvek i svuda sa sobom. Zgodnog su formata da svuda lako stanu, pa ako nešto čekamo ili nam je dosadno, uvek pri ruci imamo zabavu. Posebno dobro dođu u čekaonicama doma zdravlja. Osećam se kao mama mađioničar kada ih izvučem iz džepa i prekinem dosadu.

drustvene igre za decu

Šta se dogodi kada igra postane teža, kada više nije zabavna? Tada na scenu stupa najvažnija “životna lekcija” – kada ti je teško, tada najviše rasteš. Kada učiš, kada se trudiš, kada se pomučiš, baš tada raste mozak, raste srce, raste tvoj kapacitet da u narednom periodu napreduješ, više znaš, više i bolje vidiš. Ovome nas uči šah, koji Dule već nekoliko meseci pohađa sa uživanjem. Pošto je on četvorogodišnjak sa neopisivom ljubavlju prema pravilima i društvenim igrama, šahom je oduševljen. A pošto je on ipak samo četvorogodišnjak sa neopisivom ljubavlju prema pravilima, šah mu je nekad predug i prezahtevan. Mi smo presrećni dok ga gledamo šta sve on iz ove igre dobija i uči, kako raste, prilagođava se, vežba, razmišlja, kako napreduje i u čemu sve pronalazi zabavu. Jer to je ipak najvažnije – zabavljati se dok rasteš. A moram priznati da se uz šah svi dobro zabavljamo i rastemo, na neke nove načine.

drustvene igre za decuUkoliko se odlučite da se sa detetom upustite u avanturu učenja šaha, ili već imate iskustva, volela bih da podelite svoje iskustvo sa nama, značilo bi mi. U međuvremenu, kao obaveznu “literaturu” i roditeljima početnicima, a i onim iskusnijima preporučujem Kompletnu knjigu o šahu, koja s pravom nosi to ime. Vrlo je jasno napisana, pregledna, i nama je mnogo pomogla da za početak savladamo uloge i kretanje figura. Uz to, sadrži mnogo zadataka za vežbanje, razvrstanih tematski i po težini. Ono što je čini zaista kompletnom i što ju je posebno obogatilo je istorijat šaha, uz kratke biografije najznačajnijih šahovskih imena.

drustvene igre za decu

Sve pomenute igre preporučene su za predškolski i rani školski uzrast. Mogu se, naravno, igrati i kasnije, ali zašto ne početi na vreme. Za koju god igru da se odlučite, ne zaboravite da je strpljenje ključ svakog napretka. I naravno, dobra zabava koja povezuje celu porodicu.

Koja je igra vama omiljena?

 

***

Ovaj tekst nastao je u saradnji sa izdavačkom kućom Kreativni centar.

 

 

9 komentara na “Društvene igre za decu – zabava za celu porodicu

 1. Jako zanimljiva tema! Bas sam u poslednje vreme u potrazi za (drustvenim) igrama koje bi bile interesantne jednom nemirku od skoro 4 godine.
  Mi imamo problem sa nedostatkom paznje i strpljenja ,ali i to se uci,svakim danom smo sve bolji.😁
  Probacemo sa igrom ‘Lazes’,interesantno izgleda.😉

  • Hvala ti, draga Sofija. Lažeš je idealna baš za klince sa slabijom pažnjom jer je brza, dinamična, a i deca obožavaju da nekog “hvataju” u laži. I da im je dozvoljeno da lažu. 🙂

 2. Kao prvo, moram da pohvalim blog – toliko lepih tekstova i divnih ideja, zaista je uživanje čitati. Moj dečak ima nepune 3 godine i za sada igramo igru memorije (sa manjim brojem kartica) i domine, par puta smo igrali i “Čoveče, ne ljuti se!” ali pažnja uglavnom traje negde do prvog ulaska u kućicu. 🙂 Kad naiđem na Porodice i Lažeš obavezno ću ih uzeti, pa ćemo i to da probamo u malo izmenjenom formatu. Hvala na predlozima! 🙂

 3. Odlican tekst, bas mi je dosao u pravom trenutku! 🙂 Trenutno nam je aktuelna tema trazenja novih igara, posto smo sve sto imamo po kuci izgustirali. Doduse, ja i nisam bas uporna iz razloga sto ova mladja (nepune 3) pravi haos kad god zapocnemo nesto tog tipa! Medjutim, svejedno mi je ovo zanimljivo i obavezno cemo probati Porodicu i Lazes, idem jos koliko danas da ih kupim. 🙂
  Nama je koristan i Backgammon. Onako velika drvena tabla, one redjaju zetone i zveckanje im se dopada.. naravno, pravila ih jos nisam ucila, milsim da su premale, mada ko zna.. 😉
  Hvala na super tekstu! 🙂

 4. Kupili smo 7 porodica za more i uzivamo u igranju! Njena taktika je da skuplja sve odjednom i , na moje zaprepascenje, to pali! Ali kad se i nama omakne da pobedimo, dobijemo cestitanje i rukovanje, to je sama smislila… ili verovatno videla od nas 😉 Hvala ti na ovoj preporuci! 😊 Super slatka igra, lako se kapira sa 4 godine, ilustracije preeeedivne, gabarit neprimetan u koferu ili torbi za plazu.
  Hocu da nadjem taj monopol za decu, ali malo mi deluje rano jer nasa cerka ima taj neobican odnos prema kockici za bacanje- ljuta je kad god ne dobije 6 😞😢🙃
  Hvala Jasmina na jos jednoj dobroj ideji! 😊

  • Hvala tebi, draga Ana, što si podelila iskustvo s nama. Mnogo me raduje kad vam se dopadnu naše preporuke. <3 Ono što je super kod Monopola je što šestica ništa ne znači. Dule stalno navija da stane na šansu pa broji koliko mu polja fali dotle i namešta baš to da dobije. 😀

Ostavite komentar