Dragi zoo vrte

Dragi zoo vrte je knjiga koju ćete naći na svakom spisku najboljih knjiga za decu. To je jedan od glavnih razloga zašto sam toliko želela da je imamo i da se lično uverimo u opravdanost njene popularnosti i njenog trajanja. Zbog čega je toliko posebna?dragi zoo vrte


Reč je o knjizi koja je među prvima u čitalačko iskustvo dovela prozorčiće. Njen autor Rod Kembel izjavio je u jednom intervjuu da je inspiraciju pronašao u slikovnicama o Žući, koje su zapravo prve knjige za decu sa aktivnostima u vidu skrivalica i preklapalica. Taj uticaj čuvenog Žuće se u ovom slučaju i te kako vidi (ja sam dugo  na osnovu stila i ilustracija mislila da je Dragi zoo vrte zapravo još jedna od priča o Žući). Pisana je u prvom licu i govori o detetu koje je poslalo pismo zoološkom vrtu sa željom da dobije kućnog ljubimca. Zoo vrt šalje nekoliko paketa, i u svakom je neka druga životinja. Deca otvaranjem prozorčića otkrivaju o kojim životinjama je reč i zašto one nisu adekvatni ljubimci. Slon je prevelik, lav je previše strašan, žirafa je previsoka. I tako kroz mnoge pakete, dok na samom kraju ne otkrijemo koji je to savršeni ljubimac.

Skoro svaki prozorčić ima neku rupicu ili detalj na osnovu kojih je moguće naslutiti koja se životinja unutra krije. Deca vrlo brzo nauče šta gde mogu pronaći, a ipak im je ova knjiga beskrajno zanimljiva. Zašto je to tako?

dragi zoo vrte

Prvo, deca obožavaju svetle, jasne i jednostavne ilustracije koje im omogućavaju da zadrže fokus i lakše zapamte sadržaj knjižice. Upravo zbog svoje jednostavnosti ovo je savršena knjižica za prva čitalačka iskustva najmlađih mališana. Stranice su čiste, uredne, sa malo detalja, a čak i ti detalji omogućavaju deci da nešto novo nauče i zapamte – majmun jede bananu, na kutijama i kavezima se nalaze porukice i slično.

Zatim, razne životinje daju mogućnosti za učenje i usavršavanje onomatopeje. Nešto kasnije možemo učiti i veličine životinja (odnose poput malo : veliko, visoko : nisko), kao i njihove druge osobine.

Takođe, važan momenat u knjizi je upravo okretanje prozorčića, koje aktivno uključuje decu u čitanje i omogućava im da ga prilagode svom ritmu, željama i interesovanjima. Radost otkrivanja životinja i njihovih razlika u veličini, boji i osobinama, ponavljanje i predvidivost teksta koji se lako pamti pojačava ovaj osećaj aktivnog učešća u čitanju.

dragi zoo vrte

Usled ovakvog spoja tematike životinja, prozorčića i ilustracija, nije ni čudo da je Dragi zoo vrte pravi bestseler već punih 36 godina i da je prodata u više miliona primeraka. Prelepo jednostavna, preslatko ušuškana i predivno duhovita, ona definitivno govori mnogo više od onih par redaka teksta koji možemo pročitati.

Knjiga Dragi zoo vrte je, što se nas tiče, prošla sve testove. Anica je obožava i zvanično imamo novu omiljenu knjigu. Ima nešto u tim preklapalicama, ima nešto u tim životinjama i u ponavljanjima. Nije lako osvojiti velika srca malih čitača koji tek otkrivaju svet i sve im je zanimljivije od sedenja i okretanja stranica. Ipak, Rodu Kembelu sa knjigom Dragi zoo vrte je to i te kako uspelo.

Naslov: Dragi zoo vrte

Autor: Rod Kembel

Izdavač: Vulkančić

Godina: 2014.

3 komentara na “Dragi zoo vrte

Ostavite komentar