Deca stvaraju muziku – muzika stvara decu – Kindermusik

Želim da vam pričam o prošlom vikendu. D nas je vodio na Kindermusik. 🙂 Već sam ranije pisala o tome koliko smatram da je muzika važna za razvoj dece od najranijeg uzrasta, pa smo od najmanjih nožica redovni posetioci kulturnih dešavanja tog tipa. Nažalost, te prilike su retke i stoga je moja radost bila veća kada smo pozvani da budemo Majini gosti i upoznamo se s onim što ona mućka na svojim radionicama sa mališanima.
Maja je pre svega mama (za sada) jednog (a uskoro čak tri!!!) mališana. Maja je vesela, prijatna, kreativna devojčica, koja je među dečicom – jedna od njih. Ali Maja je i doktor kompozicije i master muzičke pedagogije, i iza nje je desetogodišnje iskustvo, tako da je sve što radi vrlo provereno, potkrepljeno i dokazivo. Crno na belo. 🙂 

Malo je reći da je Dule oduševljen Majom. Lepo je sarađivao, smeškao joj se onako stidljivo, i pomno pratio sve dok nas je upoznavala sa pravilima grupice i časa. A pravila su sledeća: deca rade sve ono što im se radi, kada im se radi, kako im se radi – učestvovanje nije obavezno; ali verujte da sva dečica, pa i moj stidljivi malac – vrlo brzo požele da budu deo svih tih zanimljivih igrica. Kindermusik su časovi muzike i pokreta za rani razvoj – kroz igru. Cilj ovih časova je da se kod dece formira interesovanje i ljubav prema muzici, učenju, istraživanju.
 

 

 
U prevodu na dečji jezik – đuskali smo, vrteli se, pljeskali, trupkali nogama, okretali se, njihali… Upoznali smo zvečke, udaraljke, raličite materijale, zvukove. Pevali smo pesmice, naučili nove melodije, nove reči, jer su pesmice na engleskom jeziku. Smejali smo se, šalili, upoznali nove drugare, čak i počastili jer je drugaru Arsenu bio rođendan.
 
 
Od prvih dana povezivanje s bebama se ostvaruje kroz dodir, miris i – glas. Muzika je ne samo zabava već i sredstvo i metod učenja, način da se bolje napreduje, brže uči, razvija. Zato je najveća prednost ovih časova upravo to što u njoj potpuno aktivno učestvuju i roditelji, te se to povezivanje nastavlja i produbljuje. Ne samo da smo D i ja proveli sat kvalitetnog, povezanog vremena u zajedničkoj aktivnosti već nas je ovo zbližilo na jedan sasvim nov način. Ovo je za oboje bila potpuno nova sredina, nova situacija, i njegove reakcije na određene aktivnosti meni su pokazale u kom pravcu se kreću njegova interesovanja, šta mu prija, šta mu je zabavno, šta voli. Nisam znala da su mu koreografije toliko zanimljive, na tome ćemo od sada više raditi – moj mali žabac je u stvari đuskavac. 🙂
 
 
 
Ovog meseca tema je grad, pa smo se vozili gradskim prevozom, išli u market, na pijacu, upoznavali zvukove grada, boje, mirise, sve kroz pesmu i igru.
Super stvar kod Kindermusika je spoj više različitih veština i znanja koja se ovim putem usvajaju – naučili smo pesmice, nove reči, učimo novi jezik (za mene je ovo najprimereniji i najlepši vid učenja stranog jezika u uzrastu dece koja su kao moj D), razvijali prostornu i vremensku orijentaciju, svest o svom telu i njegovim mogućnostima, radili na krupnoj i sitnoj motorici, bili kreativni, družili se, smejali se. Dakle – razvijali smo i ono što nam je jača strana – verbalne veštine, ali i ono što nam “škripi”, a to je krupna motorika. Nije bilo zabušavanja!
 
 
Kindermusik - časovi za decu
Različiti materijali, zvukovi, iskustva
 
Na kraju časa dobili smo materijale za rad kod kuće (dakle, stvarno nema zabušavanja), i bezbroj novih ideja za aktivnosti u slobodno vreme. Nama su pesmice već ušle u svakodnevni repertoar, čak ih i tata pevuši. 🙂

 

 
 
Kindermusik - časovi za decu
 
Dok sam s Majom ćaskala o utiscima sa časa, ispričala mi je jedan od planova kojem planira uskoro da se posveti. Mislim da je ideja sjajna i da zavređuje da za nju čuje što više ljudi, pa želim da je podelim s vama.
 
“Veliki mi je san da sa razvojem Kindermusik-a u Srbiji uspemo da pomognemo predškolcima koji rastu u ustanovama, bez roditelja i njihovim vršnjacima ometenim u razredu. Ja sam se iznenadila kada sam saznala da deca predškolskog uzrasta u domovima nemaju nikakav oblik predškolske nastave. To znači da polaze u školu potpuno nepripremljeni, bez ikakvog predznanja i dodatno im je teško da se adaptiraju. Ovako otežan početak dovodi do velikog broja mališana koji odustaju od školovanja. Verujem da kada bi postojala mogućnost da barem jednom nedeljno organizujemo Kindermusik za njih da bi imali možda malo veće šanse za dostizanje samostalnosti kasnije u životu. Stekli bi veće samopouzdanje i veru u druge ljude, a usput i razvili neke od osnovnih veština koje se najviše i razvijaju u ranom uzrastu.
To je svakako jedan od dugoročnih planova i projekata na kojem ćemo da radimo od proleća sledeće godine.”
 
 
  
 
Čitajući malo više o celom konceptu i upoznajući se sa Majinim likom i delom, naišla sam na jedan njen intervju, koji možete pročitati ovde, gde kaže jednu divnu stvar – “večito sanjam da nekome promenim život nekim novim saznanjem ili iskustvom”. E pa, draga Majo, nama jesi! Hvala ti!
 
Ovde možete pogledati kako sve izgleda u akciji, na delu. A ovde možete pročitati nešto više o ideji Kindermusika za mališane iz domova.
 
Kako vam se dopada ideja Kindermusika?
Da li ste imali prilike da probate nešto slično?
 
Do čitanja,
 
D mama
 
 
 
 

2 komentara na “Deca stvaraju muziku – muzika stvara decu – Kindermusik

  1. Divno! Drago mi je što ovo postoji i kod nas sada. Mi smo u Kaliforniji i mnogo nam znače okupljanja gde se peva, čita, druži. A Maji želimo puno sreće u daljem radu i ostvarivanju lepih zamisli 🙂

  2. Jaoooj, kakva divota! Ovo se u potpunosti poklapa sa mojim stilom roditeljstva, i onome sto ja zelim svom detetu. Javljaj ako nesto slicno bude radila i u NSu 🙂

Ostavite komentar