Beba i… Mačka?

Našu smo porodicu proširili malo pre tog velikog dvanaestog septembra. Negde u novembru prethodne godine u naš dom uselila se naša draga maca. Emilija, Ema – zvanično. Ili Cici, kako se zapravo odaziva. Umiljata, nežna i dobrodušna kakva jeste, brzo nam se uvukla u srca i okupirala krevet, ormare, sve. Voljena je, mažena i pažena, i to nam na isti način uzvraća.

A onda je usledila trudnoća i bezbroj pitanja. Svima je u korenu bilo jedno – kako ćete sad s mačkom? “Lako”, odgovorila bih, trudeći se da se ne nerviram kada bi nam neko dobronamerno predložio da se “rešimo” mačke. Kao da je to neki predmet koji prosto prestaneš da upotrebljavaš. Moj stomak je rastao, a s njim i brige svih dušebrižnika. A Ema i ja, debele i trome, najlepše smo spavale jedna pored druge, lenjo i dugo. I preživesmo trudnoću. I sve bi u savršenom redu.

Onda se rodio bebac i nade zabrinutih prijatelja da će mačka završiti negde što dalje od tog nežnog bića polako su padale u vodu. Pošto smo trudnoću bezbrižno podneli, bez smrtonosnih bakterija, progutanih dlaka, i ostalih strašnih stvari koje samo pored mačke mogu da nas zadese, počele su druge brige. Šta ako beba proguta dlaku? Šta ako je mačka napadne u snu i, ne daj bože, pojede? Šta ako joj prenese neku strašnu bakteriju, mačke su toga pune?

beba i macka

Umorili smo se od objašnjavanja i raspravljanja. Ema ne treba da napušta našu kuću zbog novog člana porodice. Ema JESTE član porodice. Bila je tu kada sam bila sama u trudnoći, kada smo bebu planirali, nad njom strepeli. Bila je tu kada smo stvarali svoj novi dom. Neprimetna i nežna, ona je osećala sve što se događa i stvari činila lakšim.

Smatram da odrastanje deteta pored životinje može biti samo obogaćeno. D već sada, s nepuna četiri meseca, vrlo zainteresovano posmatra belog krznenog prijatelja. Ona, s druge strane, ne pokazuje preterano oduševljenje njime, ali se nekako uvek približi dok se nas dvoje igramo i drema u našoj blizini.

Onima koji insistiraju na praktičnim odgovorima reći ću – da, mačka se linja. Redovnim održavanjem i čišćenjem stana taj problem se rešava. Pretpostavljam da, ukoliko ste na sebe preuzeli brigu o životinji, znate da to podrazumeva i redovne kontrole i vakcinacije, kao i čišćenje od parazita. Dakle, zaključak je – malo pažnje i truda, i prednosti su višestruke.

9 komentara na “Beba i… Mačka?

 1. Super mama! Mozda sam nub kad su bebe u pitanju, ali ono sto sam videla i cula od carapicine mame ne moze da bude ludost i glupost.

  Ako ikada budem imala mladunce znam ko ce mi biti mentor. 😀

  <3

 2. Toliko puta sam čula ovakve priče, kako mačka ovo, pa ono, pa izbaciti je napolje… I sve to od ljudi koji ne vole životinje dovoljno i ne smatraju ih porodicom. To je ono što je bitno, to je ta suština. Slažem se da je higijena vrlo važna, ali važna je i kada beba nije tu. Ja mog Njanju nikome ne dam, nemaaaa! 🙂 I zdravo, zvanično.

  • Zdravo, draga Iv! Drago mi je što si svratila.
   Jedino što meni predstavlja problem u celoj priči oko mace (nakon malo više vremena mogu da primetim) je što za nju sada imam manje vremena. Zato se konstantno borim sa grižom savesti i pokušajima da se usput igramo nas troje nekih njoj zanimljivih igara. Nadam se da će se to promeniti kada bebac propuzi.
   Ema lenjo maše, pozdravljamo Njanju i tebe!

 3. Nama je naš pas Darma stigao na dar da bismo se opustili, posebno ja, i više kretali. I kao nekom magijom, unela je neku harmoniju i novu radost i mir u našu porodicu. I nakon dugog povlačenja po lekarima i svakakvih gluposti i stresova tamo doživljenih, beba je rešila sama da nam dođe. I naravno, svi su smatrali da nam sada pas ne treba….neverovatno. Darma je pas i prijatelj i porodica! I svi se pitaju kako će mirišljava beba da živi sa tim dlakavim smrdavim stvorenjem…ooooo, ludosti ljudske!!! A pravi kučkari kad pitaju-šta ćete sada sa Darmom i čuju odgovor, samo se srećno nasmeše, jer znaju….sve što treba znati kad nekog voliš 😀
  I jedva čekam da naša veknica stigne na svet da je prigrlimo i izmazimo….ali uz to jedva čekam i da je Darma vidi i da se zavole…verujem da će to biti jedno divno i zdravo odrastanje 😀
  Pozdrav od buduće mame i Darme koja vedro vrti repićem (verujem u iščekivanju kakvog slasnog zalogaja 🙂 )

  • Marija, kakva divna priča! Čestitam na prinovi, nadam se da će vam naše iskustvo značiti.
   Bravo za odluku da zadržite psa. Mislim da on vašoj porodici može doprineti samo na pozitivan način. Beba će uživati u svom novom drugaru i izrasti u zdravu i stabilnu, voljenu osobu. Samo napred i javljajte nam kako je prošlo upoznavanje!

 4. Mi nemamo ni macku ni psa, ali cemo uskoro morati nesto od tog da pribavimo, jer ovo malo pile od pet mjeseci samo pruza ruke i doziva sve zivotinje koje sretnemo u setnji 🙂
  A kakva je slatka scena kad se on i jedan veliki bernski planinski cuko iz komsiluka pocnu smijati jedan drugom – nevjerovatno! 🙂

 5. Divan tekst! Konacno da procitam nesto sto je iz ugla vlasnika macke a ne samo lekara i `dusebriznika`.
  Trudna sam, i ono sto sam govorila jos dok nisam bila, da gde moja Mac tu i ja! Nigde ona ne ide! Nigde i nece! Naravno da sam se testirala i ranije i sada na raznorazne bolesti koje mogu biti opasne. A onaj cvrsti stav koji i dalje imam je da ce moja Mac upoznati i cetvrtog novog clana porodice!
  Bravo jos jednom za temu!!!

  • Hvala i dobro došla!
   Nadam se da ćeš ovde pronaći još neke odgovore na pitanja. A obećavam ti da će bebac macu obožavati. A i one uzvraćaju, samo se u početku malo foliraju, ipak su to mace. Što se zdravlja tiče – evo mi živi i zdravi pored mačke, zamisli! 🙂
   Pozdrav za tebe, stomačić i macu!

Ostavite komentar