Aktivnosti za desetomesečnu bebu

D ima već deset meseci. Svaki dan je novi izazov. Postavljam mu ograničenja, učimo zabrane, ali se jako trudim da sa njima izjednačim i nove mogućnosti koje mu pružam. Zato se dovijam, smišljam nove aktivnosti i trudim se da mu osmislim dan – što zanimljiviji i dinamičniji.

Polako dobijam odgovore na svoja pitanja, komunikacija nam postaje sve zanimljivija i obostrana, što me posebno raduje.

Odgovore dobijam uglavnom panotimimom, ili nekim njegovim bebećim jezikom, i u tome zaista svi uživamo.

Igre za bebu 10 meseci

Mame koje su kroz ovaj period prošle ili trenutno prolaze sigurno znaju koliko je teško izbeći monotoniju i naći strpljenja i inspiraciju da se bepcima u potpunosti posvetite. Zato evo malo inspiracije, u našem stilu, možda nekome pomogne, a mene će sigurno inspirisati da nastavim da istražujem s njim i dalje.

Čitanje knjiga nam je i dalje omiljena aktivnost. Sada moj mali slatki prstić uveliko pokazuje sličice u knjizi, prepoznaje ih i raduje im se. Uvek su mu dostupne i omiljena su mu zanimacija. Toliko ih koristimo da su sada u fazi kupus salate, ali ne mari. Bitno je da su šarene, vesele i poznate. Što me podseti, uskoro bi trebalo da proširimo biblioteku.

Igre za bebu 10 meseci

Obojene flaše sam napravila posmatrajući njegovu fasciniranost flašama uopšte. Sudeći po deci iz parkića, rekla bih da je to jedna od ljubavi koja je kod mnogih zastupljena – deca prosto obožavaju flaše. Malo tempere sam dodala u vodu i dobila igračku za nijansu zanimljiviju, a njemu novu i dragu. Tako može lepo da vidi kako se tečnost ponaša u sudu, a boje su samo dodatni plus.

Igre za bebu 10 meseci

Skrivalica nam je svima omiljena igra u kući. Maca se tako uživi u ulogu lovca, a D neopisivo zabavlja činjenica da se mama i tata oduševljavaju kada se on “pokaže”. Sakrije se iza zavese, mi se “zabrinuto” pitamo gde li je, a onda on ponosno izađe, sa najlepšim osmehom na svetu. Koliko je lepo i lako biti srećan.
Brzo nakon što je propuzao (s punih osam meseci), D je počeo i da ustaje. Vrlo draga zabava mu je ustajanje uz nameštaj i njegovo premeštanje po stanu. Mama je tu, na korak od njega – pazi da se ne povredi. Ali sam dovoljno daleko da mu pružim samostalnost, stabilnost i ohrabrim njegovu potrebu da istražuje. Rezultat – on je potpuno stabilno, jako i sigurno dete. Dubak ne koristimo niti planiramo, pa je ovaj način jedini da upozna svet iz stojećeg položaja.

Sve je sigurniji, pre neki dan je napravio prve bočne korake uz nameštaj. Raste naše radoznalo dete.

Što se igračaka tiče, zaista ne verujem u podelu na muške i ženske i omogućili smo mu potpunu slobodu da bira. Ipak, D je tipičan dečak fasciniran vozilima i točkovima. Točkovi kolica, njegovih autića, kamiona – sve je divno, i sve je “brmbrm”.

Od skoro je otkrio i fioke – otvara ih, zatvara, iz njih vadi i preslaže stvari. Na oprezu sam da se ne povredi jer još ne zna da ne sme da stoji dok se drži za fioku. Ovo je za mene najstresnija igra.

Ovih dana, osim dečjih pesmica, slušamo Mokranjčeve rukoveti. Mislim da je ova muzika predivna, kao bivši hosrki pevač mogu da je pratim i učim ga ovim divnim pesmama. Zaista uživamo u muzici. Preporuka!

Potpuno otkrovenje su nam balončići od sapunice. Koliko radosti u malim stvarima! A i mama je opet dete!

 

Običnu lopticu sam umotala lepljivom trakom okrenutom lepljivim delom ka spolja. Rezultat je ova, lepljiva loptica.

Igre za bebu 10 meseci Dopao mu se novi osećaj pod rukama, dugo se njom zanimao.

Da li ste znali koliko igračaka možete napraviti od plastičnih čaša i koje sve aktivnosti s njima možete osmisliti?

Pogledajte. Probajte! Nama je i dalje ovo super zabava.

Omiljena nam je pravljenje i rušenje kule od čaša.

Zatim, učimo šta sve u čašu može ili ne može da stane.

Igre za bebu 10 meseci

I na kraju, nezaobilazna – zvečka!

Često ima samostalne obroke, posle kojih moram da ribam i do tri metra oko hranilice. Pije vodu iz čaše.

Uselio nam se u krevet.

Raste naše dete. A i mi s njim.

Do čitanja,

D mama

6 komentara na “Aktivnosti za desetomesečnu bebu

  1. ..Ja sam u flase stavljala razne sitne predmete.Na primer u jednu dugmad,u jednu porinac,u jednu pesak,u jednu kamemcice…sta god mi je palo na pamet.Proizvode razne zvuke ,
    Bilo je posebno zanimljivo posmatraati reakciju kada ih ima nekoliko ,a sve razlicito “pevaju”

  2. Super!! Bas razmisljam ovih dana da ispunim tu stranicu dnevnika, njenu prvu virtuelnu stranicu.. skroz smo se pronasli..podsetila si me da imam Mokranjcev cd i odmah krecem u potragu..a lepljiva loptica mi je super ideja! Hvala 😉

    • Drage Tičice, iščitala sam vaš blog od korica do korica i mogu samo reći – svaka vama čast! Čini mi se da smo još mali za vaše avanture i predloge, ali naoštrili smo se da i mi vaše ideje sprovodimo u delo. 🙂

Ostavite komentar