U čemu ga to nosiš? (marame za nošenje beba)

Često se srećem sa začuđenim pogledima okoline i pitanjima vezanim za moju maramu. Pitanja idu od onih simpatičnih (baš je zanimljivo, jeste li je sami sašili), preko sugestivnih (da mu nije neudobno/hladno/tesno u tome), sve do neumesnih (krivite mu kičmu, neće da poraste jer ga “meljate”). Stoga imam potrebu da objasnim otkud je ova čudesna i čudnovata “naprava” u našem obaveznom repertoaru za svaki izlazak.

Kolica više i ne koristimo. Potpuno smo se okrenuli nošenju u marami. Njene prednosti u odnosu na kengur i kolica su višestruke. Prvo i najvažnije – bebi su kukovi u njoj u pravilnom položaju. Nema opterećenja za kičmu, nema krivljenja, nema rizika od komplikacija. Nožice su lepo raširene i udobno smeštene u marami, kao kod širokog povoja. Bili pristalica tog načina povijanja bebe ili ne, složićete se da je ovaj položaj mnogo udobniji za nošenje bebe. Evo kako to izgleda:

polozaji za nošenje bebe
Izvor: Pinterest


Druga velika prednost u odnosu na sve druge nosiljke je udobnost za onog ko bebu nosi. Marame su od elastičnog materijala, široke, lepo prianjaju na ramena, a težina se raspoređuje na čitava leđa. Naše šetnje su duge i česte, nikada nisam osetila da me bilo šta žulja, boli ili steže. Triput ura za udobnost!

Veliki plus za ovaj tip nosiljke je to što postoji beskonačan broj načina vezivanja marame i položaja u kojima možete nositi bebu. Pritom su vam obe ruke uvek slobodne. U zavisnosti od uzrasta, postoje mogućnosti da bebu okrenete ka sebi (uvek preporučljivija varijanta, a male bebe je obožavaju), ali i od sebe (kada malo porastu, pa požele da razgledaju okolinu). Položaj “od sebe” se ne preporučuje pre devetog meseca.

tata nosi bebu u marami

Ono što bih posebno naglasila je bliskost sa bebom, divan osećaj povezanosti između roditelja i deteta. Beba sve vreme sluša otkucaje vašeg srca, vaš glas, oseća vaš miris i toplinu. Kao da je ponovo u stomaku! Ukoliko ste pročitali prethodni post, znate koliko smatram da je povezanost sa roditeljem i osećaj sigurnosti važan za bebu. Dok se šetamo, D neometano razgleda okolinu. Tom prilikom mu pričam o tome šta vidi, opisujem pored čega prolazimo. Mogu da primetim kada mu nešto privuče pažnju, pa se kod toga posebno zadržim.  Najviše voli (gle čuda) decu, a i on je njima simpatičan i zanimljiv dok virucka iz marame, miran i ušuškan.

Sa maramom idemo  svuda, normalno se krećemo i po manje dostupnim mestima, što sa kolicima nije uvek moguće. Pošto ne vozim, gradski prevoz nam je glavni vid transporta. Bebu stavim u maramu i nemam nikakav problem da idem bilo gde. U marami bebu mogu podojiti, uvek  je vidim, osećam njenu blizinu i znam da li je dobro, da li spava ili razgleda okolinu.  Zapravo, dok ovo pišem, D mi spava na grudima. Pogađate – u marami.

Naša nosiljka je Hug bug marama. Postoji, osim nje, bezbroj različitih modela i vrsta koje vrlo lako možete naručiti preko interneta.  Drago mi je što primećujem da se mame sve češće odlučuju za ovaj vid nošenja bebe. Onima koje se dvoume – od srca preporučujem.

5 komentara na “U čemu ga to nosiš? (marame za nošenje beba)

 1. Mene su gledali kao čudo! Sašila sam i sling i mei-tai i nosala je kada je bilo frka, jer baš nije obožavala kolica. Kada sam je jednom tako odnela do dispanzera, još padala kiša, pa nosim nju i kišobran….Kad sam krenula da razmotavam one kaiševe od mei-tai-ja…k’o hobotnica 🙂
  Marame su super, ja volim tu bliskost mama beba. A može i da diskretno klopa 🙂

  • Svaka čast za šivenje! Mora da je dosta isplativije tako. Ja se razmišljam da sada uzmem sling za leto, jer će nam u Hug bug-u biti vruće, već sada se oznojimo oboje.
   Dakle, preporučuješ?
   A što se začuđenih pogleda tiče – još se nisam navikla! Mada mi je sve to jako simpatično. 🙂

Ostavite komentar